LÆREGLEDE: Instruktør De Smet synes det er fint å kunne lære andre gleden av padling på fjorden.
LÆREGLEDE: Instruktør De Smet synes det er fint å kunne lære andre gleden av padling på fjorden.

Kajakk til folket

En av Norges viktigste og mest sentrale arenaer for kajakk ligger nesten midt i Oslo sentrum. Her er kan du lære å padle og leie kajakk året rundt.

Publisert Sist oppdatert

Vinden er sur og kald, men på sjøen i indre Oslofjord sitter fire lilla damer i fargerike kajakker og smiler bredt. Det er kajakk-kurs i regi av DNT Oslo og Omegn, og trening i ombordklyving i trange sittebrønner, svingteknikker og kameratredning.

– Bruk kroppen, ikke armene, når dere padler. Roter, sånn ja, roper instruktør Kriki De Smet (40) og vrir kroppen, samtidig som hun presser åra dypt i vannet.

– Sånn ja, merk at dere tar kontroll over båten.

Attraktivt tilbud

Eventyret begynte i 2016, da DNT Oslo og Omegn (DNTOO) åpnet Friluftshuset på Sørenga, den nye bydelen i hovedstaden. I nabolaget til Operaen, Munchmuseet, fancy boligkompleks og badebrygger har DNTOO senke terskelen til kystfriluftsliv ved å tilby aktiviteter der folk er. I koronaåret 2020 har over 2500 vært på kajakk-kurs, og over 3500 har leid kajakker for å padle ut på fjorden, kanskje ta en sving innom Hovedøya og videre ut til Gressholmen.

– Vi tilbyr turer og kurs året rundt. Hovedsesongen er fra mai til september, men interessen er stor i vinterhalvåret også, forteller Kristoffer Vandbakk, tur- og kursansvarlig kajakk på Friluftshuset.

– Hvorfor kajakk?

– Vi tilbyr et lavterskeltilbud for å få folk flest på vannet, nær elementene. Kajakk er et unikt framkomstmiddel. Når du lærer deg å håndtere det, opplever du mestring og glede, og det kan du lære i løpet av et tretimers grunnkurs, sier Vandbakk.

Friluftshuset tilbyr de hele kursstigen til Norges padleforbund, men de aller fleste velger introduksjonskurs (tre timer) eller grunnkurs (16 timer).

– Hvorfor tar folk disse kursene?

– For å leie kajakk hos oss krever vi at deltakerne har våttkort. Det får de ved å gjennomføre disse kursene. For mange er det inngangsbillett til kajakk og padler et par ganger i året. For andre er det åpningen til en helt ny verden, og velger å gå videre med flere kurs og mer avansert padling, forklarer Vandbakk.

HELE ÅRET: Hovedsesongen for padling er fra mai til september, men på Sørenga holdes det kurs hele året.
HELE ÅRET: Hovedsesongen for padling er fra mai til september, men på Sørenga holdes det kurs hele året.

Frihet til å velge

Havkajakk er av mange sett på som en gamlisaktivtet. Kan hende fordi det krever økonomi, plass og transportmuligheter å eie en kajakk. På Friluftshuset er de fleste kursdeltakerne 25–35 år gamle. 60 prosent av dem er kvinner.

Blant de som sitter ute på fjorden og øver teknikker, er Siri Pernille Ensrud (27). Hun vipper fram og tilbake i kajakken, prøver seg med åra og finner balansen.

– Jeg er på kurs for å få tilgang til kajakk, og komme meg ut til øyene på fjorden. En drøm er å padle i Vestfold, sier hun.

– Har du padlet før?

– Joda, både på folkehøyskolen og hjemme i Hadeland, men aldri før på fjorden. Nå ønsker jeg å padle mer, og dette tilbudet er helt perfekt, sier Ensrud.

– For meg er det gøy å lære andre gleden over å padle, sier instruktør De Smet.

Hun vipper i sin kajakk. Smiler. Oppmuntrer deltakerne til å presse seg litt lenger, bli litt tryggere i båten.

– Og når jeg ser at de mestrer elementet og har glede av å lære, da kjenner jeg en egen glede. Det aller beste er å møte kursdeltakere igjen senere og se at de faktisk bruker kajakkene til å oppleve naturen, og dra på tur.

Siri nikker.

– Det mest utfordrende med padling er vind og vær, men det mest krevende er kanskje å vurdere egne ferdigheter, sier Siri, som rett og slett ønsker å padle mer.

Aktiviteter og arrangementer

- Mørkepadling - Se Oslo fra sjøen (6. desember, 9. desember) HER

- Kajakk fellestur fra Sørenga (12.desember) HER

- Kajakk Introkurs i Oslofjorden (13.desember) HER

Klør det i padleåra? Les mer om ulike aktiviter og kurs som holdes fra Friluftshuset Sørenga HER.

PÅ VANNET: Et kurs i kajakkpadling er fint for de som ønsker å padle mer.
PÅ VANNET: Et kurs i kajakkpadling er fint for de som ønsker å padle mer.