OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PÅ EN SNØDEKT STRAND PÅ ANDØYA STÅR TO KOMPISER OG SPEIDER UTOVER HAVET

JAKTEN ER I GANG

JAKTEN PÅ VINTERBØLGENE

Havets riddere

Når viltre vinterstormer pumper store bølger inn mot kysten av Andøya, er de lokale surferne ute og danser i bølgene.

Publisert Sist oppdatert

– Å, så deilig!

På jobben må man ofte kjempe mot klokka, mens der ute i havet stopper tiden, på en måte.

Anders Stave

Anders Stave (32) stiger opp fra havet med et stort glis i ansiktet, og et surfebrett under armen. Endorfinene pumpes ut i kroppen etter nok et tilfredsstillende bølgeritt. Femten sekunder med ren og skjær lykke.

– På jobben må man ofte kjempe mot klokka, mens der ute i havet stopper tiden, på en måte. Når en bølge kommer mot deg, og du tar av på bølgen og surfer nedover den, da kommer du inn i en deilig flyt. Eller mindfulness. Er det ikke det de kaller det?

Det er februar, og det er kun et par uker siden sola sto opp fra sin vinterdvale og vendte tilbake til Andøya, lengst nord i Vesterålen. Det er skumt, og det snør og blåser kraftig. De fleste holder seg innendørs på dager som denne. Men ikke Anders og kompisen Ove Pedersen (30). Når flere meter høye, iskalde Atlanterhavsbølger skyller inn mot Andøyas værharde vestkyst, så vil de være der ute i det ville, salte bruset.

– På dager som i dag må man skjerpe sansene litt ekstra. Jeg tror mange av oss lever trygge liv innendørs. Jeg mener det er viktig å få været litt i fleisen av og til. Man må følge mer med, både se og lytte, man blir mer «in the moment», sier Anders med frosne lepper, mens snøværet pisker han i ansiktet.

LOKALPATRIOT: Anders Stave har reist verden rundt med surfbrettet, men de fineste bølgene finner han hjemme på Andøya.
LOKALPATRIOT: Anders Stave har reist verden rundt med surfbrettet, men de fineste bølgene finner han hjemme på Andøya.

Surfingens historie

– Det er noe eget med den blandinga av ro og energi som havet gir. Det er en plass man får ladet batteriene, samtidig som man får tatt seg skikkelig ut.

Anders Stave

Ingen kan si nøyaktig hvor og hvordan surfesporten startet, men historikere antar at øyfolket i Stillehavet har drevet med former for surfing i flere hundre år, både som farkost for fiske, og som rekreasjon. Europeiske sjøfolk observerte surfing på Tahiti i 1767, og senere på Hawaii. Og det var fra Hawaiis hvite strender at surfingen skjøt fart. Da The Beach Boys slapp sin store hit «Surfin’ Safari» i 1962, hadde vannsportens popularitet nådd nye høyder og surfekulturen festet sitt grep både i California og Australia.

Og fra nettopp Australia går linken til Nord-Norge. En ung sjømann ved navn Hans Egil Krane, jobbet på fraktskip som gikk til Australia. På Bondi Beach ble han vitne til bølgesurfing for første gang. Vel hjemme i Norge fikk han med seg kompisen Thor Frantzen, og full av ungdommelig pågangsmot gikk de i gang med å lage sine egne surfbrett. I 1963 og kastet de seg ut i havet på Unstad i Lofoten, i bare ullundertøy. Sannsynligvis var dette starten på surfingen i Nord-Norge.

Tiltrukket av havet

Jeg har alltid hatt en dragning mot havet. Vi er jo omringet av havet, vi bor jo på ei øy.

Helt siden barndommen har Anders vært interessert i brettsport. Først var det skateboard, så snowboard, før han som 18-åring prøvde seg på surfebrett for første gang. Han ble hektet umiddelbart.

– Det er noe eget med den blandinga av ro og energi som havet gir. Det er en plass man får ladet batteriene, samtidig som man får tatt seg skikkelig ut.

UTPUST: Anders Stave lader batteriene i naturen.
UTPUST: Anders Stave lader batteriene i naturen.

For de fleste kan det fortone seg som galskap å friville gå ut i fem grader kaldt hav, midtvinters, kun ikledd en seks millimeter tykk neoprendrakt. For de dedikerte surferne er ikke kulden avskrekkende. Så lenge de er i vannet holder de varmen greit i et par – tre timer, det er når de kommer på land de begynner å fryse. Da gjelder det å skifte til tørre klær så raskt som mulig.

Tips til vintersurfing

Det kaldeste med vintersurfing er å kle på og av våtdrakten. Stå på et liggeunderlag og bruk en skifteponcho (en slags morgenkåpe du trekker over hodet). Føttene er mest utsatt for kulde. Ha med varmt vann på termos, og hell i skoene før du skal ut i havet. Neoprenvotter er varmere enn neoprenhansker. Varm opp ved å svinge på armer og bein før du går i vannet. Surf aldri alene.

Bølgene er størst, og kommer hyppigst om vinteren og høsten. Dette er surferenes hovedsesong. Om sommeren er bølgene mindre, været ofte mer behagelig, og er du heldig kan vanntemperaturen stige opp mot 15 grader. Den lyse tiden av året er med andre ord tiden for nybegynnere å prøve sine ferdigheter.

Langs Norges kyst finnes det flere flotte strender som innbyr til surfing. Sør i landet er Stavanger, Stadt og Saltstein de mest kjente surfeplassene. I Nord-Norge er Unstad i Lofoten mest kjent.

Lyset vender tilbake

– Jeg følte en reell, depressiv følelse av at ikke havet var i nærheten.

Anders forteller om tiden på Sessvollmoen da han jobbet i Forsvaret.

– Jeg så kun skog og innflyginga til Gardermoen. Det var ikke rette stedet for meg.

Nå er den tidligere flylegen gift, har to barn og jobber som fastlege på Andenes, Andøyas største tettsted. Siden 2016 har han drevet Andøya Arctic Aloha sammen med kona Camilla Christensen og kompisen Andreas Wold. Ifølge Anders er det verdens nordligste surferetreat.

Den lille bedriften tilbyr surfekurs, overnatting i en gjestehytte, og mat på forespørsel. På tunet finnes det hele tre ulike typer badstuer som blir flittig brukt etter kalde økter i vannet. Én elektrisk, en vedfyrt, og en røykbadstue.

Anders elsker å surfe om vinteren.

– Det eneste som holder oss tilbake er lyset. Eller mangelen på lys. Vi har også surfa under fullmånen og nordlyset. Det blir såpass lyst at du ser konturene av bølgene. Men da må du vite hvor du befinner deg. Det er mer frihetsfølelse nå som lyset har kommet tilbake. Du vet du har mer tid, og slipper å kjempe mot mørket hele tiden.

Store krefter er i sving når havet løfter seg, og bølge etter bølge dundrer inn mot land. Surferne blir kastet omkring i havkaoset, skylt rundt som i en vaskemaskin.

Anders påpeker at det gjelder å være påskrudd og kjenne sine begrensninger.

– Havet vet å sette deg på plass av og til, hvis du blir for lite ydmyk. Vi sier «Du må aldri snu ryggen mot havet, du må hele tiden følge med hva som skjer».

Et lite snødryss er ikke til hinder, men når det laver ned i store flak blir det vanskelig å se når neste bølge kommer rullende.

Kjærlighet til naturen

– Jeg har alltid vært glad i å være ute i naturen. Naturen har en egenverdi. Det tror jeg mange er i ferd med å glemme.

Med en farfar som var fisker og foreldre som tok han med ut på tur, ble Anders tidlig opptatt av omgivelsene omkring seg.

Naturen har en egenverdi. Det tror jeg mange er i ferd med å glemme.

Anders Stave

– Jeg tror mange mennesker nå til dags lever litt på siden av naturen. Man er ikke tett nok på. Da tror jeg ikke man får den samme lysten til å ta vare på naturen, for være ærlig. Naturen blir et objekt, noe som kun er til for å utnyttes. Da tror jeg det er det fort gjort at ting går galt.

Anders forteller han og surfekompisene har sett en økende mengde med plast på strendene de siste årene. Hver gang de er ute og surfer så plukker de med seg litt.

– Om enn bare en garnbit, bare for å bidra, eller gi litt tilbake til havet, da, sier han.

Ved juletider hvert år arrangerer de en større strandrydding. Da samler de så mye plast at de må ta i bruk traktor for å få det opp på veien. Også på surfekursene er strandrydding en del av opplegget.

– Vi prøver å lage det til en tradisjon. Hver dag blir en liten strandryddedag. Det er ikke nok med én gang i året, for å si det sånn.

LOKAL SURF: Fra hyttetrammen på Arctic Aloha er det kort vei til surfebølgene.
LOKAL SURF: Fra hyttetrammen på Arctic Aloha er det kort vei til surfebølgene.

ANDØYA

Lengs nord i Vesterålen ligger Andøya. Her er mange fine turmål både sommer og vinter. For eksempel kan du bestige populære Måtinden.

På Andøya er det midnattsol fra 29.mai til 21. juli, og mørketid fra 29. november til 13. januar. Det er muligheter for å se hval hele året. Besøk Spaceship Aurora, eller prøv bølgesurfing.