Øyhopping på Helgelandskysten
Øyhopping på Helgelandskysten

5 grønne sommerturer

Er du opptatt av at ferien din skal være bærekraftig? Her er noen turtips til en grønnere sommerferie i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Jotunheimen: Norges grønneste turisthytte

Turfakta

RUTE: Gjendesheim–Gjendebu–Torfinnsbu–Bygdin

ADKOMST: Ta direktebuss fra Oslo (busstilfjells.no), ev. tog til Otta og buss videre. Fra Trondheim tar du tog til Otta og buss videre. Fra Bergen går det tog til Gol og buss til Gjendesheim.

ANTALL DAGER: 4–5

VERDT Å VITE: På Gjendesheim kan du leie sykler. Tursekk og fjellklær til utleie.

KART: Jotunheimen Aust 1: 50 000 Nordeca

LES MER: gjendesheim.dnt.no/ren-turglede

Besøk Jotunheimen med Norges mest miljøvennlige turisthytte som base. Gjendesheim er en foregangshytte når det gjelder grønn og bærekraftig drift. Under slagordet «ren turglede» har den betjente DNT-hytta innført en rekke tiltak, blant annet med solcelleanlegg, en visjon om null plastavfall, ingen markedsføring i oversjøiske markeder, lokal mat og utleie av klær og utstyr.

Hytta ligger nord i Øst-Jotunheimen, med flotte 2000-meterstopper på alle kanter. Turen over Besseggen er bare en av en mengde dagsturer fra Gjendesheim, så ta flere overnattinger. En av de lettest tilgjengelige stortoppene her er Surtningssue, den sjuende høyeste i landet. Knuthøe og Besshøe byr også på minner for livet.

Hytta er i tillegg et nydelig utgangspunkt for hytte til hytte-turer videre innover i nasjonalparken. Ta for eksempel båten over Gjende til Gjendebu og gå gjennom Svartdalen til Torfinnsbu. Etter en overnatting her kan du ta båten Bitihorn fram til bussholdeplassen ved Bygdin og bussen hjem. Bedre sommer får du ikke.

FLOTT UTGANGSPUNKT: Gjendesheim er en utmerket basem for fine fjellopplevelser.
FLOTT UTGANGSPUNKT: Gjendesheim er en utmerket basem for fine fjellopplevelser.

Helgelandskysten: Øyhopping i verdensklasse

Turfakta

RUTE: Bodø–Rødøya–Træna–Herøy/Dønna– Sandnessjøen

ADKOMST: Tog til Bodø, tog fra Mosjøen

ANTALL DAGER: 5–7

VERDT Å VITE: Kjøp Travel Pass Nordland i appen Billett Nordland, ombord i buss og båt eller på ditt lokale turistkontor.

KART: Norgesserien: 123 Svartisen, 119 Lovvund, 116 Sandnessjøen, 1:50 000 Nordeca

LES MER: travelpassnordland.com, polarsirkelen.dnt.no, visithelgeland.com

Hvorfor dra på øyhopping i Hellas når du kan gjøre det på Helgelandskysten? Med billettordningen Travel Pass Nordland reiser du så mye du vil med hurtigbåt og buss i fylket i en uke for 990 kr (495 kr for barn opp til 15 år). Det er vanskelig å plukke ut ett av stoppestedene på hurtigbåten Nordlandsekspressens sørgående rute mellom Bodø og Sandnessjøen som ikke er verdt et stopp, men her er vårt forslag til reiserute. Med telt er du dessuten like fleksibel og fri som ærfuglen på Vegaøyan.

Start i Bodø og la første stopp være Rødøya. Øya kan tilby både kritthvite strender, majestetiske fjell og en spektakulær skjærgård. Fra toppen av Rødøyløva (440 moh.) har du fantastisk utsikt over den nordlige delen av Helgelandskysten. Mange mener at dette er det beste stedet i Norge å oppleve midnattsola.

Neste dag går ferden videre lengst ut i havgapet, til fantastiske Træna. Bruk et par dager på øyene her. En dagstur på Sanna, med sine fjell, grotter og hvite strender, anbefales. Topptur til Trænstaven (338 moh.) er en god utfordring for spreke fjellfolk. Det er en luftig opplevelse, og du må gå med sikring. Vil du enda lenger, ut i havet, er det i sommerbåt til Myken.

RÅ UTSIKT:Rødøyløva på Helgelandskysten.
RÅ UTSIKT:Rødøyløva på Helgelandskysten.

Etter Træna kan turen gå videre til tvillingøyene Herøy og Dønna, som henger sammen med ei bru. Her er det flotte sykkel- og padlemuligheter. Turen kan forlenges til verdensarvområdet Vega, eller du kan reise hjemover med hurtigbåten til Sandnessjøen og ta bussen videre til Mosjøen hvor du reiser hjem med Nordlandsbanen.

Lignende billettordninger som Travel Pass finnes flere steder i landet, feks. Fjordcard i Sogn og Fjordane. Og sjekk gjerne ut tilbud som «Travel like the locals».

Bergsdalen: Langs det vakre Øystesevassdraget

En kort togtur unna Bergen har du de ville og vakre Bergsdalsfjellene og Kvammafjella for dine føtter. Grønnfargen her er så sterk at du nesten ikke tror den er ekte.

Turfakta

Breidablik i Kvammafjella, 29. juni 2019.

RUTE: Øystese–Fitjardalen–Øystesevassdraget–Vending–Breidablik–Øystese(Husk at du i år må bestille hytteovernatting!)

ADKOMST: Tog fra Bergen til Arna og buss videre til Øystese, ev. buss fra Bergen til Øystese.

ANTALL TURDAGER: 3

KART: Topo 3000 Voss-Bergsdalen, 1:50 000 Nordeca

LES MER: ut.no

Hovedattraksjonen på denne turen til DNT-hyttene Vending og Breidablik, er gå lå langs det nylig vernede Øystesevassdraget. Dette er ett av de aller siste, større vassdragene i Hordaland som fortsatt renner fritt helt fra fjellet og ned til fjorden. Vassdraget skulle bli lagt i rør til kraftproduksjon, men etter iherdig motstand fra DNT, naturvernorganisasjonene og lokale krefter ble det vernet tidligere i år. Ta turen, så skjønner du hvorfor det ble kjempet så hardt.

Første dag går turen fra Øystese. Ideelt sett burde det gått buss til Fitjardalsvatnet hvor turen langs Øystesevassdraget starter. Enten må du gå de to timene til vannet eller se etter en taxi. Fra Fitjardalsvatnet er turen opp stedvis litt bratt, og du kommer tett på elven og de fine, smale fossene. Etter hvert blir terrenget snillere, og etter en lang dagsetappe på rundt 7 timer (fra Øystese) er du endelig på Vending. Hytta er stor og velutstyrt, flott plassert ved Vendingstjønn. Her kan du bade eller skaffe fersk fisk til middagen – og du trenger ikke engang fiskekort.

Etter at lår og legger har hvilt seg, blir det en sjarmøretappe på 2,5 time til eventyrslottet Breidablik. Denne hytta er livsverket til Bjarne og Anne Marit Huse og er et av landets mest egenartede hytteanlegg. Dets unike beliggenhet, historie og store rundskue gjør Brediablik til en opplevelse i seg selv. Hytta ble tatt over av DNT i 2012, og i 2019 åpnet et helt nytt hovedbygg med plass til flere. Etter å ha spist lunsj anbefaler vi å legge igjen sekken på hytta og ta en tur opp på Skrott, 1320 moh. Unn deg også en natt i dette fantastiske anlegget før du fortsetter ned igjen dagen etter, over Vindskjeleitet til Håsete og tilbake til Øystese.

UNIK HYTTEOPPLEVELSE: Breidablik ligger 1162 moh. i nydelige fjellomgivelser.
UNIK HYTTEOPPLEVELSE: Breidablik ligger 1162 moh. i nydelige fjellomgivelser.

Vestmarka: Hyttetur i sommerskogen

Turfakta

RUTE: Heggedal–Småvannsbu–Hovdehytta–Svartvannshytta–Kattås
(Husk at du i år må bestille hytteovernatting!)

ADKOMST: Tog til Heggedal. Hjem med buss fra Kattås, tog fra Sandvika.

ANTALL TURDAGER: 3

VERDT Å VITE: Husk DNT-nøkkel

KART: Vestmarka 1: 50 000 Nordeca

LES MER: ut.no

Kortreist er bærekraftig, og du trenger ikke å dra til de største og mest spektakulære fjellområdene i landet for å få en fin hytte til hytte-tur i sommer. Kanskje har du et uoppdaget eventyr rett i nærheten av der du bor? DNT har 550 hytter over hele landet du kan besøke.

Holder du til i Oslo, eller områdene rundt, har du enkel tilgang til DNT Oslo og Omegns nettverk av 32 hytter (30 ubetjente) i Oslomarka. I sommermånedene, når mange reiser fra byen, er det ofte ledig på disse. Prøv for eksempel en eventyrlig hytte til hytte-tur i Vestmarka.

Start fra Heggedal stasjon og gå 4,5 lette kilometre til Småvannsbu første dagen. Terrenget rundt denne koselige tømmerhytta veksler mellom åpen, fin furuskog og dramatiske juv – spennende, ikke minst for barna!

Dagen etter byr på under en mils tur gjennom sommerskogen til Hovdehytta. Hovdehytta ligger på Furuåsen, en virkelig eventyrskog med gammel granskog som brytes av vakre småmyrer og åpne partier der fjellet kommer opp i dagen. Søkk, rygger og små stitråkk der dyr og mennesker ferdes skaper variasjon og spenning. Hytta byr på Vestmarkas beste utsikt over indre Oslofjord.

Tredje dag går siste etappe til Svartvannshytta. Stopp for et bad i Store Sandungen på veien. Denne koselige og nyoppussede hytta ligger ved Svartvann, hvor det er både bade-, fiske- og kanomuligheter. Hytta har to kanoer og en båt med vester og årer til utlån. Herifra er det bare et par timers gange til Franskleiv og bussstoppet på Kattås.

HYTTE I SKOGEN: Sør i Vestmarka finner du Hovdehytta.
HYTTE I SKOGEN: Sør i Vestmarka finner du Hovdehytta.

Austheieane: Høyfjellsro i sør

Turfakta

RUTE: Berdalen–Berdalsbu–Tjørnbrotbu–Hovden Fjellstoge
(Husk at du i år må bestille hytteovernatting!)

ADKOMST: Nor-Way Bussekspress korresponderer både fra Øst- og Vestlandet og Setesdalsekspressen kjører tur-retur Sørlandet og begge har stoppested ved Rv 9 ca. 1 km. fra startstedet. Tilbake går det buss fra Hovden nord.

ANTALL TURDAGER: 3

KART: Austheiane nord 1:50 000 Nordeca

LES MER: ut.no/turforslag

For å unngå slitasje på naturen er det best om vi ikke alle drar til de samme turmålene. Og noen ganger er det skikkelig fint å ha naturen litt for seg selv. Da er Austheiane, øst for Setesdal, et godt valg. Lengst nord kan du vandre opp i høyden med yrende fiskevann på rekke og rad. Ta med telt og vær helt selvberget eller bo på de sjarmerende selvbetjente DNT-hyttene Berdalsbu og Tjørnbrotbu før du avslutter på Hovden Fjellstoge.

Fra busstoppet på rv. 9 går du til hyttefeltet i Berdalen, rundt 800 moh. Her følger du en godt merket T-rute på ca. 5 km gjennom skog, over myrområder og langs elv. Du får en stigning på 200 høydemeter helt på slutten før du er på Berdalsbu med flott utsyn mot vest.

Dagen etter går turen til Tjørnbrotbu hvor du befinner deg i viddelandskap og i villreinens rike. Dette er områder med store trekkruter for Europas sørligste villreinstamme. Etter ca. fem timer kommer du fram til hytta som ligger flott til, 1300 moh.

Turen ned til Hovden (ca. 1 mil) går i slakt hellende terreng, og store deler av turen går langs elven Børtemannsbekken. Her er du i randsonen av Hovden Landskapsvernområde som er vernet for å ta vare på et vakkert naturlandskap som er enestående i sitt slag i fylket.

Turen ender opp ved flotte Hovden Fjellstoge hvor du kan unne deg et skikkelig godt måltid på spisestedet Stomp og Vatn. De lever under filosofien «kan vi ikkje lage det sjølv, så har vi det ikkje», så her blir det kortreist og hjemmelaget.

FOTTUR: Elvekryssing i Austheiane.
FOTTUR: Elvekryssing i Austheiane.