KORTREIST SOLNEDGANG: Turen inn til Berdalsbu i Austheiene er omlag fem kilometer.
KORTREIST SOLNEDGANG: Turen inn til Berdalsbu i Austheiene er omlag fem kilometer.

Fem kortreiste DNT-hytteturer

Her er fem tips til trivelige og lune DNT- hytter som ikke ligger alt for langt utenfor allfarvei.

Publisert Sist oppdatert

Noen hytter ligger langt inn i fjellheimen, mange kilometer fra telefondekning eller parkeringsplasser. Det kan være deilig. Men av og til passer det best med en kortreist hyttetur. Her får du tips til hytter som kan tilby nettopp dette, så det er bare å starte planleggingen!

Romsdalen for alle

KOS: Det er et hyggelig innemiljø på Skorgedalsbu.
KOS: Det er et hyggelig innemiljø på Skorgedalsbu.

Bare en tjue minutters spasertur fra parkeringsplassen finner du Skorgedalsbu i Romsdalen. Denne hytta har en flott beliggenhet som legger til rette for både toppturer og rutenett lenger inn i Romsdalsfjella. Dermed passer Skorgedalsbu både for entusiastiske fjellsportfolk, og for barnefamilier og andre som ønsker en litt mer tilgjengelig fjellopplevelse.

Skarven (1048 moh.) og Smørbottfjellet (1188 moh.) er toppene som ligger nærmest hytta, og som man kan bestige både på sommerhalvåret og vinterhalvåret.

Fint med litt mobildekning? deilig med kort vei til og fra? Innlagt strøm og velutrustet kjøkken? Denne hytta tilbyr det meste for de fleste.

FLOTT BELIGGENHET: Skorgedalsbu ligger fint til i Romsdalsfjella.
FLOTT BELIGGENHET: Skorgedalsbu ligger fint til i Romsdalsfjella.

Litt av hvert

Turisthytta Olalia i Etne- og Saudafjellene kan nås på bare litt over en time, og ferden går i lett kuppert terrreng på gruset sti. Det er også mulig å farte hit på sykkel.

Når du etter en forfriskende tur kommer frem til det flotte, røde bygget er det bare å begynne å se fram til alle de flotte aktivitetene det er tilrettelagt for her. Alt fra toppturer til Steinfjellet, Hauganutane og Lysenuten til padling i kano og klatring i klatrevegg.

Det er fint ørretfiske i ulike vann og elver rundt hytta og etterpå kan du tilberede fangsten i en gruve utenfor hytta. På denne fjellstova er det lett å kose seg.

UT ANBEFALER

Blant DNTs over 550 hytter finnes det mange fantastiske hytteperler i storslåtte, lune og stormfulle omgivelser. Gjennom "UT Anbefaler" ønsker DNT, i samarbeid med Norsk Tipping, å løfte frem disse perlene slik at enda flere kan få glede av dem.

Oppdag flere hytter her:

Bli DNT-medlem

AKTIV PÅ HYTTA: Ved Olalia kan du gå fjellture, padle kano eller fiske.
AKTIV PÅ HYTTA: Ved Olalia kan du gå fjellture, padle kano eller fiske.

Kortreist høyde

Legger du turen til Austheienes nordre deler og Berdalsbu får du virkelig nyte i høyden uten å traske i mangfoldige timer. Turen inn til hytta er på bare fem kilometer fra Berdalsbru. Det er også mulig å gå fra Hovden, via Tjørnbrotbu eller ta en avstikker til topper som Gråsteinsnos, Kvannfjellet og Sæbyggjenuten.

Nyt den deilige sola her, med en kaffekopp på trammen, så føles livet godt.

IDYLL: På Berdalsbu kan du finne roen.
IDYLL: På Berdalsbu kan du finne roen.

Enestående naturområde

For 500 millioner år siden kræsjlandet en meteoritt og laget et 2,7 kilometer vidt krater. Stien som går fra Kleivaland til Melands Grønahei går gjennom dette krateret, som har fått navnet Ritlandskrateret. En slik sti finner du ikke noe annet sted på jorda. Hvis ikke det er overtalende nok, så kan det også legges til at det fotturen opp bare er på ca. 4-5 timer, på merket sti.

Hytta på Melands Grønahei ligger sentralt i Vormedalsheia landskapsvernområde. Navnet kommer av de irrgrønne fyllittformasjonene omkrig hytta. I dette enestående naturområdet er det sjeldne forekomster av planter, stein, dyr og fugler.

Blant andre er Fjellsenden (1101 moh.), som er den høyeste fjelltoppen i området, et flott turmål fra hytta.

SENSOMMER: Sensommeren og høsten er flott på Melands Grønahei.
SENSOMMER: Sensommeren og høsten er flott på Melands Grønahei.

Lett tilgjengelig

Turisthytta Middalsbu ligger ytterst i Middalen, rett ved elva som renner gjennom dalen. Hytta er veldig lett tilgjengelig da det går en bilvei inn Valldalen. Fra parkeringsplassen er det bare en halvtimes gange langs vegen.

Hytta fungerer som et flott startsted for videre ferdsel på vestvidda, stiene som leder til hyttene i nærheten er T-merka. Det er også lett å nå Hardangerviddas høyeste punkt Sandfloegga (1721 moh.) herfra, der toppen byr på en storslagen utsikt utover.

Nyt frisk fjelluft på Middalsbu, og bestem helt selv hvor langt, eller hvor kort du ønsker å gå.

God tur!

KVELDSKOS: På Middalsbu kan du nyte kveldssola med en god bok.
KVELDSKOS: På Middalsbu kan du nyte kveldssola med en god bok.
Powered by Labrador CMS