Logo
Til DNT.no forside

Lofotens Hawaii

Kritthvite sandstrender, turkist hav, flotte turstier, utendørskunst og fabelaktig utsikt over Lofotveggen. Les guiden til feriens fineste avstikker - eventyrøya Skrova i Lofoten.

Publisert: 25. juli 2020
Skrevet av: Kristin Folsland Olsen
Inspirasjon

– Skrova er en pause. Et sted for stillhet og ro. Og så er det veldig fine turmuligheter her.

Elin Aamodt (45) flyttet med to små barn fra Oslo til Skrova for to år siden, for å komme nærmere naturen.

– Vi er ute hver dag. Og bader nesten hver dag. Hvert fall annenhver dag.

Kvinne med blå genser, svart bukse og ryggsekk står i en fjellside og ser ut over høye fjell og hav.
SMELLVAKKERT: Skrova er en idyllisk turperle rett utenfor Svolvær. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Øya, som ligger omlag ni kilometer sør for Svolvær, er et ypperlig turmål. Her finnes varierte aktivitetsmuligheter for både store og små. Her kan hele familien gå til topps på fjellet Høgskrova, bade fra hvite sandstrender, padle kajakk, leie øysykler, eller se på utendørskunst blant fiskehjell og i koselige, trange smug.

Annonse:

– Fra toppen av Skrova har man en unik utsikt, forteller Elin.

– Herfra ser man 360 grader, med utsyn over havet og Lofotveggen. Om det er sol, skyer, vind eller regn – det er alltid fin utsikt fra Skrovafjellet!

DNT gir deg her oppskriften på en innholdsrik dagsutflukt til Lofotens Hawaii.

Skrova er en pause. Et sted for stillhet og ro.
Elin Aamodt

Reisen hit

Fra Svolvær kan du ta ferge eller hurtigbåt. En 20 minutters båttur tar deg ut til det vesle øysamfunnet. Kommer du sørfra, hopper du på hurtigbåten i Bodø, eller tar fergen eller hurtigbåten fra Skutvik.

Hurtigbåten har én daglig avgang, mens fergen går flere ganger om dagen.

Foto gjennom vinduene i styrhuset på en båt. Innenfor vinduene er det masse knapper, utenfor er det hav og øylandskap.
FIN REISEVEI: Båtturen til Skrova er en opplevelse i seg selv. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Fjelltur

Høgskrova, eller Skrovafjellet på folkemunne, er et ypperlig turmål for både små og store. Det er flere stier som leder til topps på det 259 meter høye fjellet, alle er tydelige og godt merket. Enkelte partier er bratte.

Person (vi ser bare personen fra hoften og ned) går over en stein på et fjell. Nedenfor fjellet ligger et lite fiskevær, og i bakgrunnen er det hav og høye fjell.
UTSIKT: Det er god utsikt fra Høgskrova. Midt i bildet ser man karakteristiske Vågakallen. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Start ved lysløypa. Den finner du ved å ta til venstre et par hundre meter etter brua når du kommer fra sentrum. Følg grusveien et lite stykke, før du tar til høyre på god sti. Følg på gjennom småskogen og ta stien til høyre der den deler seg i to ved foten av fjellet. (Ønsker du en litt kortere og brattere variant, ta den venstre stien. Her er det festet tau i de bratteste partiene.)

Følg stien i fint fjellterreng opp langs den vestlige ryggen. På ca. 230 m.o.h. kommer du til et platå der det står en mast. Passer denne og fortsett opp i bratt terreng mot toppen. Enkelte steder må du ta hendene til hjelp og klyve forbi. Vel oppe på toppen møtes du av en fabelaktig utsikt over Vestfjorden og Lofotveggen som stekker seg i en slak bue mot vest.

Ønsker du en rundtur kan du passere over toppen og følge stien som går nedover i nordøstlig retning. Det er enkelte bratte passasjer også her, men stort sett lettgått og god sti. Sikt deg inn mot havet!

Person i blå genser og svart bukse står med ryggen til og strekker armene i været på toppen av et fjell omgitt av hav, øyer og fjell. Ved siden av henne står det en liten stolpe med et norsk flagg på toppen.
FJELLTUR: Høgskrova er et lite fjell med stor utsikt. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Man angrer aldri et bad

Etter en fin fjelltur er det tid for et friskt bad i havet! Skrova byr på fler hvite sandstrender. Stranden i Hattvika den første du kommer til om du har tatt veien over fjellet, eller gått direkte hit via lysløypa. Stranden på Remøya ligger like bak Hattvikhaugen, 10 minutters gange videre.

Krystallklart vann i vakre laguner, med utsikt til både fjell og hav – du finner ikke flottere badeplasser enn dette. Hopp i havet for en kjølig dukkert i tropiske omgivelser!

Person ligger på ryggen i vannet og ser inn i kamera. Tærne stikker opp av vannet i forkant av bildet.
FORFRISKENDE: – I Lofoten er det stabilt kaldt i havet, sier Elin Aamodt, som bader nesten hver dag. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Lei sykkel

Bare et par minutters gange fra fergeleiet, finner du Skrova Øysykkel. Systemet er slik man kjenner fra bysykler i større byer, via en app kan du leie sykkel, og låse den ut fra sitt stativ. Nå kan du tråkke rundt i Skrovas smale gater, og gjerne dra på utendørs kunstutstilling fra sykkelsetet.

En rekke med fargerike sykler parkert i sykkelstativ på ei brygge. Foran syklene ligger tre gule og én rød kajakk.
ØYSYKLER: På Skrova kan du leie sykkel. Det er en fin måte å ta seg rundt på øya. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Utendørskunst

Øysyklene er i seg selv en rullende kunstutstilling. På syklene er det nemlig bilder av barna i Skrova, og et sitat der de forteller hva som er finest med stedet de bor. Bildene er det barna selv som har tatt av hverandre, under en workshop med fotograf Agnete Brun i 2019.

På andre siden av øya, inne i en tunell, henger utstillingen «Tunellsyn». Den viser historiske bilder fra fiskeværet Skrova, fra 1890 til 1985.

Plassert rundtomkring på øya, på fiskehjell og hushjørner, finner du flere bilder tatt av ulike fotografer. Blant annet finnes det i havna flotte portretter av Dronning Sonja på fjelltur, tatt av fotografnestoren Johan Brun.

Skrova Outdoor Photo Spots (SOPS) er en idealistisk forening som driver kunstutstillingene på øya.

Serveringssteder

Etter en dag i frisk luft med fjell, hav og kunst på menyen, er det på tide med dessert, eller kanskje et ordentlig måltid? På Skrovabrygga og Fotobrygga får du kjøpt mat og drikke i trivelige omgivelser på kaikanten. Kanskje vil du bare ha en is før du tar ferga tilbake? Isen får du kjøpt på matbutikken i sentrum.

Overnatting

Får du ikke nok av Skrova, og vil ha fler dager på den trivelige øya, finnes det fler overnattingssteder å velge mellom. Er det mest spektakulære overnattingsstedet Oljetanken, en gammel oljetank som er pusset opp til å bli et lite overnattingstårn midt på Skrova? Eller er det Skrova fyr, med egen restaurant og lydstudio som ligger på et skjær, noen minutters båttur fra Skrova havn? Det finnes en rekke andre overnattingsmuligheter i rom, rorbu og hytter. 

Person i blå genser og svart bukse går over en kritthvit strand. I bakgrunnen skimtes en annen strand og høye fjell.

STRANDLIV: På Skrova finnes flere flotte badestrender. Her fra Hattvika. Foto: Kristin Folsland Olsen

 

Fangstøya Skrova

Med sin beliggenhet midt ute i fiskefeltet, har Skrova i flere hundre år vært et svært viktig fiskevær under Lofotfisket. Øya, som i dag har om lag 200 fastboende, kunne i glansdagene på slutten av 1800-tallet huse mer enn 3000 fiskere i vintermånedene.

Hvalfangst har vært, og er, en stor inntekstkilde på Skrova. I dag ilandføres mer enn 50 % av all hval som blir skutt i Norge, på Skrova.

Siden 1980-tallet har lakseoppdrett vært den største næringen på Skrova.

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem