Turmat

Pizza på bålet er digg!
Pizza på bålet er digg!

Pizza på bålet

Det finnes ikke noe bedre enn turmat på bål, sier Guro Krempig. «Årets Turjente» inviterer til bålpizza. Med dessert.

Publisert Sist oppdatert
Guro Krempig (20) er kåret til «Årets
Turjente» av turjenter.no.
Vært med på tv-seriene «Villmarksbarna» og «Eventyrjenter».
Guro Krempig (20) er kåret til «Årets Turjente» av turjenter.no. Vært med på tv-seriene «Villmarksbarna» og «Eventyrjenter».

Guro Krempig har valgt en fin bålplass under ei furu ved fjorden. Det er tydelig at 20-åringen fra Alta har fyrt bål før. Mange ganger. Hun vet hva som skal til for å få flammer. Og for å kose seg ved bålet.

– Å fyre bål er ikke noe man nødvendigvis trenger, men det blir veldig koselig når man gjør det. Det er noe med fellesskapet ved et bål. Og også fellesskapet rundt mat. Når man kombinerer de to, blir det god stemning, sier Guro som for tiden er elev på fjellsportlinja på Nordfjord folkehøgskole.

Mange kjenner henne som eldstejenta i «Villmarksbarna». Guro har også gått sine egne veier, og noen av turene kan vi følge i TV-serien «Eventyrjenter». Få andre 20-åringer har en tur-CV som Guro, som i år også fikk utnevnelsen «Årets Turjente» for sitt friluftsengasjement.

Turfamilie

– En lærer på folkehøyskolen har sagt at man må behandle bålet som en liten baby. Pleie det, gi det kjærlighet og ikke stole på at det klarer seg selv, sier hun og sørger for at flammene er i le for vinden.
– Når vi skal lage pizza må vi vente til det blir glør.

Rundt bålet snakker Guro om oppveksten i en av landets mest aktive friluftsfamilier. Foreldrene var lærere på Alta folkehøyskole, og allerede som fireåring var hun på tur i Alaska. Engasjert forteller hun om fjellskiturer, fisking og jakt. Om å stå på hundesleden i desember, med nordlys, fullmåne og 25 minus. Om en sterk familierelasjon og mange opplevelser i lag.

– Høydepunktene i livet mitt er fra turlivet. Å være på tur har alltid vært en naturlig del av livet i vår familie, og jeg føler meg utrulig heldig. Mamma og pappa må jo ha gjort noe riktig når de har prioritert tid og penger på opplevelser med familien i stedet for å ha for eksempel et kjempefint hus.

De gule flammene har blitt til stekevennlige glør. Det er tid for utendørs pizzasteking.

Pizza på bålet

Dette trenger du:

  • Pizzadeig
  • Tomatsaus
  • Det du måtte ønske av pizzafyll (feks. tomat, skinke, pesto og ananas)
  • Revet ost
  • Ruccola
  • Pizzakrydder

Slik gjør du det:

Form deigen til en pizza som passer en stekepanne. Ha olje i panna og stek deigen til den er gyllenbrun. Snu deigen og ha på pizzafyllet. Legg på lokk og sett panna på bålet til osten har smeltet. Strø på litt ruccola og pizzakrydder før du spiser.

Tips:

  • Pizzadeigen kan lages på forhånd. Eller du kan bruke ferdig pizzadeig, pizzamix som blandes med vann, eller pitabrød.
  • Pizzafyllet kan også klargjøres på forhånd, for eksempel å kutte grønnsaker og raspe ost.
  • Et triks for å unngå at bunnen blir svidd: ikke sett panna rett på flammene, men ta den av bålet og la den stå og varme seg til osten smelter.

Barnevennlig turmat

– Pizza på bål er en klassiker. Det slår alltid an når familien eller venner på folkehøyskolen skal ut og kose oss. Oppskriften på både pizza og desserten lærte jeg på folkehøgskolen i høst, i valgfaget «Mat i det fri». En hel dag satt vi ute og «båla», og det er så mye digg turmat man kan lage. Ytrefilet av hjort bakt på steinhelle, karrifiskesuppe og sjøørret bakt i deig var noen av høydepunktene.

Dagens pizzaoppskrift er litt enklere.

Guros båltriks

  • Småved gir gode glør for matlaging.
  • Innrett bålet med en bålside hvor du legger på ved og en matside med glør. Da unngår du at bålet slokner mens du lager mat, og du kan veksle side underveis.
  • Bruk en vanntett beholder for å holde fyrstikkene tørre, for eksempel en snusboks.
  • Bålvotter eller bålhansker er lurt som beskyttelse mot varmen.

– Det meste funker som pizzafyll, man tar det man har. Tomat, ananas, spansk skinke og pesto. En gang smakte jeg røkt reinsdyrpizza. Det var utrulig godt. Når du har ferdig deig i tillegg, er det bare å stikke ut. Og har du med barn, så kan det være en veldig morsom aktivitet for barna å lage sin egen pizza.

Hun danderer pizzadeigen fint i stekepanna, steker bunnen på ene siden før hun snur den og tar på masse deilige ingredienser. Pizzaen stekes videre under lokk så osten smelter. Bålstekt pizza toppet med ruccola blir en fargerik nytelse.

– I likhet med mange andre er pølser det jeg har spist mest av opp igjennom. Det er helt ok, men når man kan lage pizza, blir pølser litt stusselig i forhold.

Egen fangst

Kveldssol, bål og nystekt pizza. Guro tar en bit og trives åpenbart godt der hun sitter på reinskinnet i vannkanten.

– Hva er det aller beste du har spist på tur?

– Favoritten er når vi kommer tilbake fra jakt og freser rype med løk. Sjølfiska fisk er også veldig godt. Hun forteller om en høsttur i Finnmark sammen med «Villmarksjenta» Maria Grøntjernet, der Maria fikk en 2 kilos ørret. Fisken ble fylt med nøtter og epler og enebær, pakket inn i avispapir og stekt på bålet.

– Maten lagde vi på ren improvisasjon. Så spiste vi multer til dessert. Jeg elsker å plukke multer, og det har vi mye av i Finnmark.

Tidligere har Guro gått Finnmark på tvers og vært på tur ved Nordvest-passasjen i Canada. I sommer skal hun ha sommerjobb som reinsdyrteller på Svalbard, og den store turdrømmen er å være hundekjører i Alaska. Før det venter et år til med turliv på Nordfjord Folkehøyskole.

– Hva er menyen når du er på langtur?

– Havregrøt til frokost er en slager, og gryteretter piffa opp med grønnsaker til middag. Det er alltid en avveining mellom hvor langt man skal gå og hvor mye vekt man skal ha. Derfor er det ofte bra å gå med hund. Da kan vi diske opp med bedre mat og kanskje ha med kake og Solo.

Bakt epledessert

– Er vi klare for dessert nå?

Og kaffe! Kaffe er vesentlig når man sitter ved bålet. Epler fylt med diverse godsaker har ligget i glørne en stund og er ferdig bakt. Guro fjerner skallet som har fungert som en folie, og med litt vaniljesaus og et kaneldryss på toppen blir dette nok en nytelse.

– Ja. Jeg tenker at det viktigste på tur er å kose seg. Å ha et mål gir mening. Men det er synd hvis du ikke kan kose deg på veien.

Bakte epler

Dette trenger du:

  • Epler
  • Bixit-kjeks
  • Sukker
  • Kanel
  • Smør
  • Valnøtter
  • Evt. vaniljesaus .

Slik gjør du det:

Ta ut litt av eplekjernen sånn at du får en grop (ikke helt igjennom). Fyll oppi knust kjeks, hakkede valnøtter, sukker, kanel og en smørklatt. Legg eplene i glørne og la dem bakes til de er blitt myke og smøret har smeltet. Fjern skallet som har blitt brent. Epledesserten smaker ekstra godt med vaniljesaus til.

Powered by Labrador CMS