Tips og triks

Bål er fint når man vil ha det litt ekstra koselig.
Bål er fint når man vil ha det litt ekstra koselig.

Bål: når, hvor og hvordan

Det er generelt bålforbud fra 15. april til 15. september. Vis bålvett, og tenk igjennom dette før du gjør opp bål.

Publisert Sist oppdatert

Når kan du brenne bål?

I perioden 15. april til 15. september er det generelt bålforbud i Norge. Dette innebærer at det ikke er tillatt å tenne opp bål, grill og engangsgrill i, eller i nærheten av skog og annen utmark. Det er likevel tillatt å gjøre opp ild der det åpenbart ikke kan medføre brann. Se yr.no for oversikt over skogbrannfare.

Hvor kan du brenne bål?

Mange steder finnes etablerte bålplasser som kan brukes året rundt. Flere kommuner har oversikt over godkjente ildsteder, her er eksempel fra Oslo Kommune. Se i alle tilfeller etter steder hvor det har blitt brent bål fra før, for å unngå unødig skade på naturen. Ellers er dette gode retningslinjer:

Gjør deg kjent med reglene i området du er i. Vær obs på egne regler i verneområder og nasjonalparker.

  • Unngå å tenne bål hvis underlaget kan ta fyr
  • Unngå å tenne bål når det er sterk vind
  • Unngå å tenne bål tett inntil busker og trær
  • Unngå å gjøre skade på friske trær
  • Unngå bålplass på bart fjell da berget kan sprekke
  • Sørg for å ha vann i nærheten

Hvordan lager du bål?

Ta med tørr ved hjemmefra eller sank underveis på turen. Bruk tørre kvister du finner i skogen, men unngå å gjøre skade på friske trær. Ha med spikkekniv slik at du kan skjære av fliser og tynnere pinner til opptenning. Bjørkenever fungerer også godt, men ta bare av det ytterste laget slik at du unngår å skade trærne.

Det finnes mange ulike måter å bygge opp et bål på. Her er to av dem:

Pyramidebål: Samle fliser, småved og never og tenn på. Bygg på videre utover med større og større pinner, og til slutt vedkubber når bålet har tatt ordentlig fyr.

Pagodebål: Legg de største kubbene ved siden av hverandre nederst med litt mellomrom. På tvers av disse legger du litt mindre kubber, og så et nytt lag på tvers av disse igjen. Ha litt avstand mellom kubbene slik at luft kommer til. På toppen legger du opptenningsveden. Når du tenner på småveden på toppen vil bålet brenne nedover og etter hvert vil også de store kubbene ta fyr. Ikke bruk mer ved enn du trenger og sørg for at noen alltid har ansvar for bålet og brannsikkerheten. Ikke brenn plast og annen søppel. Sørg for at bålet er helt slukket når du forlater det, knus kullbitene og legg tilbake eventuelle steiner du har brukt.

Powered by Labrador CMS