Familieturer

UTFORDRING: For barn er det morsomt å ha en hytte som turmål – med lek underveis. Foto: Julie Maske
UTFORDRING: For barn er det morsomt å ha en hytte som turmål – med lek underveis. Foto: Julie Maske

5 familieturer fra hytte til hytte

Vil du gå fra hytte til hytte med barna i sommer? Her er noen turforslag for familier som har litt turerfaring. Vi anbefaler å velge tur etter evne og alder.

Publisert Sist oppdatert
MÅLET NÅDD: Dindalshytta er første stopp på denne turen gjennom Sunndalsfjella. Foto: Julie Maske
MÅLET NÅDD: Dindalshytta er første stopp på denne turen gjennom Sunndalsfjella. Foto: Julie Maske

Sunndalsfjella: Den frodige dalen

Turfakta

RUTE: Blokkhus–DindalshyttaGammelsetra–Jenstad

ANTALL DAGER: 3

ETAPPETIDER: 2–4 timer (voksne)

ADKOMST: Bil til Blokkhus. Retur: Drosje fra Jenstad tilbake til Blokkhus

KART: Trollheimen Sør 1:50 000 fra Nordeca

Turen langs den frodige Lindalen i Sunndalsfjella er en fin tur for barnefamilier, uten de altfor store strabasene. Oppoverbakken i starten kan nok føles litt i tyngste laget for små føtter, men med litt sjokolade og lek underveis går det lettere. Vel framme på Dindalshytta kan barna få den populære jobben med å velge mat fra proviantlageret og skrive ned hva familien har forsynt seg med.

Dagen etter fortsetter dere på den gressgrodde traktorveien innover Lindalen, som har aktiv seterdrift og dyr på beite. Gammelsetra er neste turmål, en krokete seter som bærer sitt navn med rette, her knirker det i urgammelt tømmer, og voksne må bøye seg ned for ikke å stange hodet i takbjelkene. Her kan det passe med en spøkelseshistorie eller to om kvelden. Ønsker dere å legge inn en dag ekstra, er dette absolutt et sted å være.

Nedstigningen til Jenstad er svært bratt, her gjelder det å ta tiden til hjelp og la seg imponere av spektakulære Åmotan, der spruten står av de tre elvene som møtes med et brak i bunnen. Turen kan også tas med sykkel.

LETTGÅTT: En tur fra hytte til hytte i Langsua er en god start for unge fjellvandrere. Her fra Storkvolbua. (Foto: Bente Lindtveit)
LETTGÅTT: En tur fra hytte til hytte i Langsua er en god start for unge fjellvandrere. Her fra Storkvolbua. (Foto: Bente Lindtveit)

Langsua: En god start

Turfakta

RUTE: StorhøliseterStorkvolvbuaSkriurusten–Storhøliseter

ANTALL DAGER: 3

ETAPPETIDER: 2–4 timer (voksne)

ADKOMST: Bil til Storhøliseter

KART: Huldreheimen-Spåtind 1:50 000 fra Nordec

Mellom Valdres og Gudbrandsdalen ligger Langsua, kjær nasjonalpark og fjellområde med frodig flora, furumoer, bjørkelier, steinflyer, vidt utsyn og duvende topper. Fra den aller høyeste av dem kan du på godværsdager se mot toppene i Jotunheimen og Rondane, men når du først er ute og vandrer i Langsua, er det her du vil være.

Det er langt mindre folk her enn i de mer kjente nasjonalparkene. Her kan barna gå i sitt eget tempo mellom hyttene, kanskje fiske litt i en bekk og oppdage gleden ved å bestemme menyen på de selvbetjente hyttene.

Terrenget er rolig, lettgått og enkelt å ferdes i, med slake stier uten de bratteste motbakkene. En tur fra hytte til hytte i dette området er en god start for unge fjellvandrere. Vår anbefalte tur starter og ender på Storhøliseter, en idyllisk setergrend der DNT Oslo og Omegn disponerer to av seterhusene. Husk at det er mulig å ligge over en ekstra natt på hyttene.

PUST I BAKKEN: Også sauene tar seg en hvil på toppen av bakken, med Rondvassbu i bakgrunnen. Foto: Marius Dalseg Sætre
PUST I BAKKEN: Også sauene tar seg en hvil på toppen av bakken, med Rondvassbu i bakgrunnen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Rondane: Vill natur

Turfakta

RUTE: HøvringenSmuksjøseterRondvassbuBjørnhollia–Straumbu

ANTALL DAGER: 4

ETAPPETIDER: 1–4 timer (voksne)

ADKOMST: Tog til Otta, buss til Høvringen. Retur: Buss fra Straumbu til Ringebu

KART: Rondane 1:50 000/1:100 000 fra Cappelen Damm

Et av de klassiske fjellområdene i Norge er Rondane, med karakteristiske fjell og godt merkede stier. Hit valfarter turfolk fra hele verden, og det er ikke rart. Lite kan måle seg med den storslåtte, ville naturen her.

En barnevennlig tur med fullt overkommelige etapper, starter på Høvringen. Etter en overnatting på et av hotellene eller fjellstuene her, er dere klare for første dagsmarsj. Dere kan enten ta inn på Smuksjøseter etter en time eller to på vandring, eller fortsette videre samme dag. La lyst og vær avgjøre.

Turen østover går forbi Peer Gynt-hytta, her fristes det med vaffelservering i sesongen. Dagens mål er Rondvassbu som ligger midt blant de mektige rondene. Turen fortsetter til Bjørnhollia, gjennom den trivelige og lettgåtte Illmanndalen. Er både barn og voksne spreke og har lyst på større fysiske utfordringer, er turen over Storronden et flott alternativ i godvær.

Tredje dag vandrer dere ned til Straumbu i Atndalen – herfra går det buss til Ringebu.

OVER BYEN: Like ved Tromsø ligger et lett tilgjengelige hyttenett. Foto: Maria Nilsen Sørensen, DNTs fotokonkurranse
OVER BYEN: Like ved Tromsø ligger et lett tilgjengelige hyttenett. Foto: Maria Nilsen Sørensen, DNTs fotokonkurranse

Tromsø: Opp på høyfjellet

Turfakta

RUTE: Tønsvik–NonsbuBlåkollkoia–Movik

ANTALL TURDAGER: 3

ETAPPETIDER: 2–4 timer (voksne)

ADKOMST: Buss til Tønsvik. Retur: Buss fra Movik

HUSK: Hyttene stod tidligere åpne, men er nå låst med DNTs standardnøkkel.

KART: Tromsø fastland 1:50 000 fra Nordeca

Tromsøværingene har et hav av turmuligheter rett utenfor stuedøra, og rett ved byen har Troms Turlag et flott hyttenett som passer fint, også for tilreisende barnefamilier.

En mulighet er å starte fra Tønsvik like nord for Tromsdalen. Herfra går det en koselig kjerrevei innover i bjørkeskogen, før stien tar av i retning Nonsbu, en av turlagets ubetjente hytter på fastlandet. Stien går oppover mellom slanke løvtrær før høyfjellet åpenbarer seg med utsikt til topper og tinder.

Med litt ekstra godteri i sekken blir oppoverbakkene litt lettere, og vel oppe på platået er det bare å lange ut for store og små, her er det knapt en stein som stenger på den fine stien. Ta dere tid til å se opp også, i alle retninger er et vanvittig skue mot topper og tinder. Nonsbu ligger åpent til ved en idyllisk elv med små kulper, her kan barna hjelpe med å hente vann når dere er framme ved hytta.

Dagen etter går turen over fjellet til Blåkollkoia, også den et koselig krypinn. Siste dag fortsetter dere over fjellet og ned til Movika. Litt vading over elver setter en ekstra spiss på opplevelsen. Bruk gjerne besøkskalenderen til Troms Turlag for å se hvor mange som har meldt sin ankomst til hyttene.

SPENNENDE: Aurlandsdalen byr på utfordringer for både store og små. (Foto: Eva Cecilie Simensen)
SPENNENDE: Aurlandsdalen byr på utfordringer for både store og små. (Foto: Eva Cecilie Simensen)

Aurlandsdalen: En skikkelig utfordring

Turfakta

RUTE: FinseGeiterygghyttaSteinbergdalen turisthytteØsterbø–Vassbygdi

ANTALL DAGER: 3

ETAPPETIDER: 6–7 timer (voksne)

ADKOMST: Tog til Finse. Retur: Buss til Hol eller Flåmsbanen til Myrdal, tog videre.

KART: Aurlandsdalen 1:50 000 fra Nordeca

En av de sagnomsuste og populære eventyrferdene en familie kan legge ut på, er vandreturen fra Finse, via Geiterygghytta og ned Aurlandsdalen. Dette er en krevende tur for barn som liker å lange ut litt.

Etter en overnatting på Finse legger dere i vei over fjellet til Geiterygghytta. Neste dag går turen videre til Østerbø Turisthytte. Dette er en drøy tur – så Steinbergdalen turisthytte er et godt valg for en mellomstopp om det ønskes. Om du ønsker å ta den lange etappen rett til Østerbø er bagasjetransport fra Geiterygghytta en mulighet. Kontakt hytta for mer informasjon om tilbudet deres.

På Østerbø starter den mest spektakulære delen av ruta. Med barn anbefales det å legge turen via Vetlavatnet, da den er litt mindre krevende. Videre går dere gjennom Vetlahelvete og innom Sinjarheim for å hilse på geitene og smake på ekte geitost.

Vel nede i Vassbygd kan dere ta drosje til Aurlandsvangen og videre til Flåm. Herfra går den spennende Flåmsbanen opp til Myrdal, hvor Bergensbanen tar dere mot Bergen eller Oslo.

Det er også mulig å starte på Geiterygghytta hvis man ønsker en kortere tur. Det går buss til Geiteryggtunnelen, derfra er det bare noen kilometer på traktorvei fram til hytta.

3 råd til tur med barn:

  • Er du usikker på hvor gamle barna må være før dere kan dra på flere dagers tur fra hytte til hytte? Det fins dessverre ikke noe fasitsvar, men varierer fra barn til barn. Noen kan gå gode turer når de er seks år, andre må være noen år eldre. Legg opp turen etter hva du har erfart at barnet ditt kan klare og synes er morsomt.
  • Antall timer som står i forslagene over, er beregnet for voksne. For mange barnefamilier passer det å beregne dobbelt så lang tid.
  • Ta gjerne med en venn eller en annen familie på turen – da går det meste mye lettere.

Se også våre 10 tips for en vellykket tur med barn

Powered by Labrador CMS