Padle fra vann til vann i små oppblåsbare båter?

Nyttår i lavvo?

Marka på tvers?

Overnatte i hengekøye på en kolle et par steinkast fra huset?

Svaret har alltid vært det samme.
Et begeistret ja.

Inn i barnas verden

Tjue år med barn på tur har lært meg at det går fint an å finne unike eventyr og opplevelser, selv uten førerkort eller flyreiser.

Publisert Sist oppdatert

PÅ SYKKEL

Sykkelen er den ultimative frihetsmaskinen. Vind i håret, sol på kroppen og ryggen fri. Last opp sykkelen hjemme og dra når og hvor det passer dere. Dere trenger ikke en spesialsykkel for å dra på tur. Bruk den dere har.

Til tradisjonell tursykling på grus og småveier er et oppsett med sidevesker og bagasjebrett ypperlig. Klarer dere å pakke smått og lett, kan vesker til såkalt «bikepacking» være et alternativ. De festes rett på sykkelen.

Har dere hverken bagasjebrett eller fancy vesker? Pakk de letteste tingene i en liten sekk, putt resten av utstyret i et par pakkposer, stropp dem fast med reimer til styret og under setet og tråkk i vei.

Fjellsykling

Det er masser av fine steder å sykle på fjellet. Landskapet er mer åpent, og det innbyr til en annen type sykling enn i lavlandet. Ofte innebærer det noen flere høydemeter, men det er enkelt å få med seg sykler på toget. Ta toget til fjells og sykle hele veien hjem igjen.

Lag din egen rundtur
Tjenesten ridewithgps.com er fin å bruke til planlegging av sykkelturen. Her finner du de nasjonale sykkelrutene, og dere kan raskt lage deres egne ruter ved hjelp av det enkle planleggingsverktøyet.

Unngå trafikkerte hovedveier, så er dere bortimot garantert en fin tur, uansett hvor dere drar. Beregn gjerne dagsetapper på 20–30 kilometer. Siden dere sjeldent er langt unna sivilisasjonen, er det som regel gode muligheter for å fôre brødmotoren med is og annet godt underveis.

PÅ BEINA

Å dra på fottur krever lite utstyr og kan gjøres så å si overalt. Legger dere ruta utenom de mest kjente stiene, er dere raskt i deres helt egen verden, også selv om dere kanskje er tett på byen. Norgeskart. no, UT.no og tjenesten ridewithgps.com er gode verktøy til å planlegge og skreddersy deres helt egen tur.

En natt i det fri – når det enkle er det beste
Å overnatte i telt eller hengekøye er som regel mer enn nok opplevelse for barn og kan være en god motivasjon til å komme seg ut på tur. Har dere ikke telt, kan dere låne det av venner eller på den lokale BUA, som er en nasjonal utlånsordning. Finn nærmeste BUA på bua.io


Topptur til den høyeste toppen i kommunen
Trenger dere et konkret mål? Da er topptur en fin ide. Som oftest får dere en fin utsikt som belønning. Hvorfor ikke like godt overnatte på toppen?

Følg en bekk
Har dere en lokal bekk eller elv? Vet dere hvor den starter eller hvor den ender? Hva med å følge den litt av veien, kanskje helt til havet? Kanskje dere til og med kan padle litt av veien? Eller hva med å følge den motstrøms for å finne kilden?

Dra på oppdagelse i et skogreservat
I en skikkelig gammelskog finner dere masser av spennende skogsrom, der hvert rom har sitt unike møblement, og vegger og tak består av trær i alle størrelser og fasonger – krokete, rette, gamle og unge trær om hverandre. Her er det fullt av liv og supert å gå på oppdagelse. Hvem finner det kuleste treet? På Miljødirektoratets nettsider finner dere en oversikt over alle Norges verneområder.

Langtur hjemmefra
Pakk sekken, lukk døra, gå så langt dere har lyst og ta bussen eller toget tilbake. Dere vil bli overrasket over at følelsen av eventyr treffer så snart dere legger i vei. Å dra på langtur er ikke mer hokuspokus enn en helgetur, dere er bare borte litt lenger. Strengt tatt trenger dere ikke mer utstyr til en langtur enn til en helgetur. Ikke en gang tøy. Det viktigste er å pakke tøy og sovepose vanntett og sørge for å alltid ha et tørt skift til bruk i leiren. Det kan gjerne være et sett med langt ullundertøy. Dersom tøyet ikke har tørket helt ferdig neste morgen, tørker det som regel raskt på kroppen når dere kommer i aktivitet.

PÅ VANN

Vann er en vinner. Alltid. Det har sikkert noe å gjøre med at vi for det meste beveger oss på land. Forandring fryder og sånt. Med rumpa i vannskorpa får dere bokstavelig talt et helt annet perspektiv på verden rundt dere. Fisking og bading er mulig 24/7. Bruker dere vest, padler langs land og holder dere unna demninger og kraftig strømmende vann, er padling en trygg aktivitet for alle.

Late dager i kano
Kanoen er genial til rolige dager med bading og fiske (eller til strabasiøse langturer). Er dere tilhenger av litt luksus på tur, svelger kanoen villig store mengder utstyr og mat. En stor kano kan ha plass til to voksne og to små pluss bagasje. Er barna større, kan det være en fordel med to kanoer. Har dere ikke tilgang til kano, kan dere leie den av DNT mange steder, på finn.no eller låne en på BUA. Med en kanotralle kan dere sy sammen ruter på kryss og tvers av vann og vassdrag.

Vannhopping i packraft
Den oppblåsbare, ultralette packraften er båten for dere som drømmer om å padle langt fra allfarvei, men den er også fin å ha med på sykkelen eller om dere bare vil en kjapp tur på det lokale skogsvannet. Disse båtene er perfekte til vannhopping, det motsatte av øyhopping: Finn et område der det er tett mellom småvannene og padle og gå fra vann til vann.

Padlemoro på lavbudsjett
Luftmadrasser av den gamle typen laget av gummi og tekstil er supre til å utforske små vassdrag med på varme sommerdager. Plasser sekken bak deg som ryggstøtte. Dere bør ha pakket dobbelt vanntett, for sekken kommer som regel til å ligge delvis under vann.