Å lage engler i snøen er gøy, og enda morsommere er det å få poeng for det.
Å lage engler i snøen er gøy, og enda morsommere er det å få poeng for det.

Frisk turapp for barn

Med turappen KulTur ønsker DNT å inspirere barn mellom 4 og 12 år til morsomme ting å finne på ute i naturen. Fem gode venner testet ut de nye vinteraktivitetene til stor jubel.

Publisert Sist oppdatert

Når man har samlet en god del poeng, litt avhengig av alder (en 4- åring trenger færre poeng enn en 12-åring for å få premie), kan man BESTILLE diplom og en Turbo-pin i premie.– Se, å spikke pølsepinne er på lyseblått brett, man får ti poeng! Det var MYE! Å spikke er jo lett!

Iben Lorentzen Sandbu (11) studerer den nylig nedlastede Kul Tur-appen på pappa Øivind Strand Sandbus mobil mens hun venter på at det skal bli glør i bålet så de kan grille.

Tilde Nordland Dybhavn (12) og Eindride Jønsberg (10) er enige med Iben: Spikking er lett. I hvert fall når man har gjort det før. Eindride holder et sikkert grep rundt knivskaftet og spikker bort fra kroppen.

– Man får poeng for å spise et måltid ute også, informerer Iben mens hun skroller sidelengs på telefonen og forskjellige nye aktiviteter vises på skjermen.

– Og av å ake ned en bratt bakke!

– Aha! Da blir det masse poeng på hele gjengen, da!

Med et fingertrykk finner ungene nye utfordringer med KulTur-appen.
Med et fingertrykk finner ungene nye utfordringer med KulTur-appen.

Tildes søsken, tvillingene Tale og Brage på 6 år, nikker fornøyd. De har tjuvstartet på lunsjen og knasker på hver sin kjeks mens de venter på at bålet skal bli klart og de eldre barna skal bli ferdige med spikkingen. Man blir sulten av å ake. Tøffe Tale har til og med gått på ski i skogen og stått ned en bratt bakke der det ikke var noen spor fra før.

– Jeg er ikke redd for å falle, forteller Tale.

– Jeg synes bare det er gøy å få snø i ansiktet!

Vinterens barne-app

  • Ny turapp for barn mellom 4 og 12 år der du kan registrere turlengde og få poeng for aktiviteter.
  • Har seks ulike brett med tilsammen 90 forslag til aktiviteter ute i naturen.
  • Tre av brettene passer om vinteren, og tre om våren, sommeren og høsten.
  • De seks brettene har ulik vanskelighetsgrad, og alle gir poeng hvis du gjennomfører dem mens du er på tur.
  • Du kan gjøre den samme aktiviteten på hver tur.
  • Når du har vært mye ute og samlet mange nok poeng, kan du bestille en premie.
  • Kul Tur er tilgjengelig for Android og iPhone og kan lastes ned i AppStore og Google Play.

All nysnøen som de siste dagene har falt over tettstedet Leirsund et par kilometer nord for Lillestrøm, gjør bakken til et mykt underlag. De tre familiene har laget en liten leir ved en bålplass på Furuly, en kort rusletur inn i skogen. Iben bor i Eidsvoll og Eindride i Oslo, da passer det fint å møtes på midten her hos Tilde og tvillingene. Med foreldre som er venner, møter barna hverandre med jevne mellomrom. Denne gangen har det gått lenger tid enn vanlig siden sist; i tråd med korona-anbefalinger har familiene holdt seg mer for seg selv enn normalt. Men det er liten risiko for smitte hvis man møtes og leker sammen ute på tur, særlig hvis man greier å holde litt avstand.

Og ingen dag kunne passet bedre til et leketreff enn denne januarsøndagen: Sola stråler fra en knallblå himmel, og det er masse gøy å finne på i skogsområdet rundt bålplassen.

– Pappa, kan jeg også legge inn poeng i appen nå med en gang?

Eindride har spikket ferdig pølsepinnen og spør pappa Eirik Jønsberg om litt hjelp, for poeng er poeng. De må innkasseres.

Poeng for å ha det gøy

Det er Eindrides familie som har introdusert Kul Tur for de andre. Appen er beregnet på barn mellom 4 og 12 år. Sist sommer samlet Eindride poeng for aktiviteter som å fange rumpetroll, snekre en fuglekasse og å sove en natt i hengekøye. Nå er vinter-versjonen av appen på plass.

Tenk å få poeng for å få snø i nakken.
Tenk å få poeng for å få snø i nakken.

– Man får poeng for å gjøre forskjellige ting ute på tur, forklarer Eindride og legger ut: Noen, de på mørkeblått nivå, er lette og gir 5 poeng. De på lyseblått brett er middels og gir 10. Mens de på rødt brett er kanskje litt vanskelige og gir 20 poeng. For eksempel å bygge og overnatte i snøhule. Eller isbade!

Mulighetene er mange, og fristende. For noen barn kan de hjelpe til med å prøve nye ting ute, eller øve mer på aktiviteter de allerede kan. Når en har samlet en god del poeng, litt avhengig av alder (en fireåring trenger færre poeng enn en tolvåring for å få premie), kan et diplom og og en Turbo-pin bestilles som premie. Turbo er den blå fjellreven som er maskoten til Barnas Turlag i DNT.

– Jeg er ikke så opptatt av premien, egentlig, sier Eindride og smiler.

10 år gamle Eindride Jønsberg liker å få utfordringer med KulTur-appen. Som å hvile med en dyne av snø.
10 år gamle Eindride Jønsberg liker å få utfordringer med KulTur-appen. Som å hvile med en dyne av snø.

– Men det kan uansett være morsomt å få ideer til aktiviteter, og det er gøy å legge det inn i appen når vi kommer hjem etter en tur. Noe som er bra, er at det er lov til å få poeng for den samme aktiviteten flere ganger.

Rom for fantasi og oppfinnsomhet

Barn og foreldre har fått i seg både pølser, ostesmørbrød og kakao. De snakker om hvilke flere ting de kan finne på her i skogen. Furuly er et kupert område med masse knauser og spennende små juv og islagte bekker.

– Hoppe fra en stor høyde passer fint å gjøre her! sier Iben. Tilde slår fast at puddersnøen ikke er kram nok til å lage snøballer for kasting på blink, eller å bygge store snøfigurer av. Snøengler, derimot, er den perfekt til.

– Og til å finne dyrespor! Brage krabber fort inn mellom trestammene, der er han sikker på at han så noen spor i stad. Kan det ha vært gaupe? Nei, det er visst bare sporene til familiens hund Henny, som også har fått være med på tur i dag.

Brage leter etter dyrespor i snøen, men i dag er det bare familiens hund som er å finne og ingen gaupe.
Brage leter etter dyrespor i snøen, men i dag er det bare familiens hund som er å finne og ingen gaupe.

Morsomt for liten og stor

Mammaen til Tilde, Tale og Brage, Lene Nordland, synes Kul Tur-appen er en god ide.

– Særlig på mørke vinterkvelder kan det være vanskelig å få ungene bort fra skjerm og sofa og ut for å lufte seg litt. Nå har vi allerede snakket om noen aktiviteter vi kan gjøre når det blir mørkt. Som å gå tur med hodelykt, og lage snølykter. Tenk om vi kan få med hele gjengen her på snøhuletur etter hvert også! Men isbading – det tror jeg i hvert fall jeg står over foreløpig. Det får ungene ta seg av!

Powered by Labrador CMS