Kakao på termos er en sikker vinner hos de minste.
Kakao på termos er en sikker vinner hos de minste.

Friluftsliv med barn: 13 tips

Friluftsflokken deler sine beste tips til hvordan man kan legge til rette for gode friluftsopplevelser i et travelt småbarnsliv.

Publisert Sist oppdatert

For fire år siden bestemte Nina Volstad og Oliver Halvorsrød seg for at de skulle tilbringe mer tid ute i naturen sammen med lille Vilder. De skulle ha minst to overnattinger ute hver måned i sommerhalvåret. Nå er prosjektet utvidet til å vare året rundt, og familien har gått fra tre til fire medlemmer - og de kaller seg Friluftsflokken.

FRILUFTSFLOKKEN

Består av foreldrene Nina Volstad og Oliver Halvorsrød og barna Vilder og Leonora. Har skrevet boka "Utenetter" om tur og overnatting ute med små barn.

Facebook: Friluftsflokken

Instagram: @friluftsflokken

Friluftsflokken har massevis av gode tips til fine friluftsaktiviteter med barn:

UTE I NATUREN

På gjengrodde stier

Tenk dere frem til en lite brukte innganger til deres nærmeste friluftssteder, og legg turene dit. Prøv gjerne å gå utenfor stiene – nå før vårveksten begynner skikkelig er det lite underskog, og ruter som vanligvis er utilgjengelig kan oppleves! Gjør det til en liten sport - hvor mange ulike off-the-beaten-track ruter finner dere der i løpet av påskeuka?

Hengekøye på dagen

Hengekøye er ikke bare digg på natta! Hvis dere har hengekøyer hjemme, er det superfint å ha med disse også ut om dagen. Da er det heller ikke så farlig om det er «skikkelige» turhengekøyer, eller om det er en souvenir fra syden. Gå bort fra stien og inn blant trærne, og lag dere en leir for dagen. Ungene elsker å svinge og huske, minstemann kan ta luren sin, og dersom de voksne slipper til er det fantastisk å få ligge og slumre til lyden av familien og de første fuglene. Og hvorfor ikke ta med sovepose eller pledd også? Da kan dere rigge dere til for en ekstra hyggelig lesestund – vår favoritt for utelesing er klassikeren om det ultimate utebarn: Ronja Røverdatter.

Båltur

Bålkos.
Bålkos.

Å tenne bål og lage lunsjen her gjør alltid måltidet litt ekstra stas! En superenkel favoritt er ostesmørbrød – disse kan enkelt lages i både panne, aluminiumsfolie, på varm sten eller til og med noen sekunder rett i glørne. Bruker dere polarbrød får dere «ekte», runde småpizzaer – veldig populært!

Klatring

Klatring er alltid en vinner blant barn, spesielt de minste. Finn store trær med greiner i passe avstand, eller store berg og steiner. En voksen kan gjerne klatre opp først og feste et tau i toppen, da blir det enda mer spennende og «fjellklatrete». Husk å ta noen tøffe bilder fra lavt perspektiv – slik at fjellene ser enorme ut og klatrerne ekstra tøffe! Det er også morsomt å ta opp fort-film fra klatringen, og best blir det om du står helt stille på samme sted mens du filmer klatreturen.

Skattejakt

Det finnes skatter over alt! Gi barna hver sin lille pose eller boks, og la dem gå på skattejakt langs stien eller rundt dagens leir. Fine steiner, en rar kongle, en kjuke eller et tomt sneglehus er verdifulle skatter å ta med hjem. Finner de søppel kan de også gjerne ta det i en separat pose – og kanskje det vanker en belønning for innsatsen?

Klatretur i skogen.
Klatretur i skogen.

Naturbingo

Å spille bingo i naturen er populært, og det kan gjøres på mange måter. Felles for alle er at man bestemmer seg for hva som skal være «på brettet», og så går leken går ut på å finne alt dette i naturen. Dere kan spille på farger, objekter eller ting som begynner på visse bokstaver. En spennende variant for litt større barn, er å lete etter former i naturen som ligner på de ulike bokstavene. Å ta bilder for å dokumentere hvilke bokstaver man har funnet er alltid gøy, og kanskje finner noen forbokstaven sin til å ta med hjem og ha på rommet.

Pil og bue

Finn en seig grein på tykkelse med en finger, og kutt til rundt en meters lengde. Knytt fast et tynt tau i ene enden av pinnen, og stram til slik at greina bøyer seg før du knytter fast i andre enden av pinnen. Lag en pil eller to av rette grener, og skjær gjerne et hakk i ene enden slik at det er lett å få pila til å ligge mens man spenner den opp på buen. Ikke spiss pilen i andre enden – det kan fort bli farlig. Minn på at man aldri skal skyte mot noen, og fyr løs!

Kongledyr-farm

Samle sammen noen kongler og noen tynne, rette kvister uten blader. Knekk kvistene i fingerlange biter og stikk dem inn i konglene, for å lage det som kan være kuer, griser og sauer. Laft et lite fjøs av pinner, bark og mose, og sørg for at dyra har noe å spise!

Spikking

Konsentrert spikking.
Konsentrert spikking.

De fleste barn synes spikking er gøy! Når man spikker har man det kjekt, lærer en ferdighet, får lov å gjøre noe litt voksent, og kan til og med lage noe brukbart som et pølsespyd. Mange barn kan bruke kniv under oppsyn fra ca. fireårsalderen, men se an barnet. Det beste er å begynne med en klassisk speider-tollekniv som har fingerstopper på begge sider av skaftet, for å minimere sjansen for uhell.

Viktige spikke-regler:

  • Kun ute ved bruk. Kniven skal kun ut av slira rett før bruk, og rett ned igjen etter bruk. Den skal aldri tas ut uten å spørre en voksen først!
  • Skarp kniv. Skarp kniv er bedre enn sløv, og den er lettere å kontrollere når den er i kontakt med trevirket.
  • God stilling. Sitt godt, pass på hvor den andre hånda er og at beina ikke er i veien.
  • Spikk bort. Når man spikker, skal man spikke bort fra kroppen. Man skal ikke spikke mot en annen person rett i nærheten.
  • Voksenhjelp. Spesielt med små barn, må en voksen følge godt med hele tiden. Kom med veiledning og hjelp som nødvendig.
  • Overlevering. Når man skal sende kniven til noen andre, skal man forsiktig snu den og holde i bladet, slik at den andre kan ta imot via skaftet.

Les også: 10 tips for en vellykket tur med barn

UTE I HAGEN

Øving på kart og orientering.
Øving på kart og orientering.

Forberedelse til friluftslivet

Å pusse litt på rustne ferdigheter er alltid smart før sesongen braker løs, og dette kan fint gjøres selv i en liten hage. Perfekte aktiviteter i hagen er å trene på å sette opp teltet, å øve seg på å tenne på en liten løvhaug med tennstål, å trene på knuter (tips: let opp på nettet og knyt rundt låret) eller å bruke de siste vedkubbene til å stable et høyt laftahus – perfekt trening til pagodebål!

For større barn kan det til og med være gøy å dele inn i lag, ta tiden og konkurrere. Rop over hekken til naboen og få dem til å gjennomføre det samme i sin hage – kanskje det blir nabolags-cup?

(Kan deles opp i separate hageaktiviteter – trene på teltet, øve med tennstål, trene på knuter, lafte)

Les også: Vinjar (10) og Styrk (12) har sovet på verandaen i over tusen netter

INNE I HUSET

Sov under lukket himmel

Sett opp et selvstående telt (for eksempel et kuppeltelt eller en leke-tipi), bygg en solid putehytte eller lag en gapahuk av et laken og stoler. Pynt gjerne med juletrelysene, og la barna gjennomføre årets første natt med liggeunderlag og sovepose! Spill naturlyder fra Spotify, og still med kakao om morgenen for full turfølelse.

Kart-tegnerne

Studer et kart sammen og lær dere de ulike tegnene som høyde-koter, innsjøer, stier og hytter. Lag så et terreng på et bord, med for eksempel bøtter som fjell, puter som åser, hyssing som stier, melkekartonger som hytter, osv. Så er oppgaven å tegne dette kartet! Til slutt kan dere gjøre leken om til en skattejakt – gjem en skatt i terrenget deres, tegn inn ruta man må gå for å komme frem til målet, og la en bamse eller to ta jobben!

Kakaokokkene

Klarer dere å finne opp en ny type kakao til luftestunden hver dag? Ta det på omgang og slå dere løs med kakao med lakris, mint, banan, karamell...hva er det sprøeste dere klarer å komme på? Lag et poengsystem, og kår til slutt «Vår families favorittkakao» - kanskje den blir fast turkako?

Powered by Labrador CMS