VINTERFORHOLD: På skitur med barn fra Fondsbu til Utsikten, i -15 grader og sterk vind.
VINTERFORHOLD: På skitur med barn fra Fondsbu til Utsikten, i -15 grader og sterk vind.

Hyttebestyrernes egne favoritturer

Av og til stikker hyttebestyrerne av til sine lommer av frisk luft, svimlende utsikter, bratte bakker og litt fred.

Publisert   Sist oppdatert

Den Norske Turistforening har 550 hytter å velge mellom, og svært mange av disse er betjente. Her vil du møtes av et hyggelig vertskap som tilbyr servering av måltider, ofte treretters middag. I tillegg til å være gjestfrie har de lokalkunnskap som få andre, og deres turtips er absolutt verdt å lytte til.

Ren meditasjon

SOLBJØRG KVÅLSHAUGEN
BESTYRER PÅ FONDSBU SIDEN 2002

HVOR: Fondsbu i Jotunheimen
FAVORITT-TUR: På fjellski mot Kvitevatnet med blikketvendt mot Stølsnostinden, Falketind og Mjølkedalsbreen.
HVORFOR: I hverdagen har jeg tid til å komme meg på tur, og dette er et godt sted å gå og meditere i stillheten.

– Fordelen med å bo på Fondsbu fra slutten av januar til begynnelsen av mai er at jeg har fjellet for meg selv i hverdagene. Ikke sjelden tar jeg turen oppover mot Kvitevatnet på en vanlig tirsdag, forteller Solbjørg Kvålshaugen, kjent som mor Fondsbu etter snart 18 år som bestyrer av den betjente hytta.

Hva er fint med den turen?

Fondsbu

ADKOMST: Buss/privatbil til Tyin. Derfra 20 km kvistet løype til Fondsbu. Beltebiler mulig alternativ for transport, bestilles i hyttas åpningstider.

ÅPENT:14. februar – 5. mai

LES MER: fondsbu.dnt.no

– Så snart jeg har lagt Fondsbu bak meg, tråkker jeg langsomt oppover langs Sløtabekken. På toppen åpner landskapet seg. Jeg ser innover mot Vest-Jotunheimen og Uranostinden. Når jeg snur meg, ser jeg Bygdin og mot Galdebergstinden. Det er så fantastisk vakkert, spesielt om vinteren, når alt er hvitt, uberørt. Landskapet skifter, fra det milde og vennlige til det dramatiske og ville. Jeg liker også å gå inn i Mjølkedalen, men favoritten er Kvitevatnet.

– Hvilke ski anbefaler du?

– Aller helst fjellski. Jeg har randoutstyr, men når jeg bruker det, blir alt så teknisk. På fjellski er det tid til å meditere, komme i et annet modus og bare være nær naturen.

– Hva har du med?

– Jeg går gjerne i tre til fire timer, og har alltid med niste, termos, sitteunderlag og litt ekstra klær.

STAMPEN NESTE: Turen til Vesle Nup avsluttes med herlig utforkjøring mot Haukeliseter og et bad i stampen før middag.
STAMPEN NESTE: Turen til Vesle Nup avsluttes med herlig utforkjøring mot Haukeliseter og et bad i stampen før middag.

Høyt over hverdagen

– Når du bor midt i indrefileten, er det alltid mulig å komme seg ut litt, selv om dagene er travle. Hos oss er det snø og skiføre fra oktober til juni. Det gir masse muligheter til fantastiske turer rett utenfor døra, forteller Håkon Aarthun. Han har vært bestyrer på Haukeliseter fjellstue i et år, men har til sammen bodd og jobbet der i fem år.

HÅKON AARTHUN
Bestyrer på Haukeliseter siden 2018

HVOR: Haukeliseter fjellstue på Hardangervidda

FAVORITT-TUR: Kjapp tur opp P-bakken, 200 høydemeter rett bakhytta og videre mot Vesle Nup.

HVORFOR: Til tross mye jobbing og mange seine kvelder elsker jeg å drive et aktivt friluftsliv i naturen rundt setra, hvor jeg nyter både de små rusleturene og de lengre utfordrende turene innimellom.

– Hvor går favoritt-turen din?

– Rett bak Haukeliseter er det en kort, bratt bakke som jeg bruker veldig aktivt. Vi kaller den P-bakken, for noen kjent som stigningen opp mot Venareeggi. Jeg trenger bare en halvtimes tid på å tråkke opp og få til noen fine svinger på vei ned. Det er akkurat nok til å få adrenalin og et løft. Denne turen tar jeg nesten daglig. Andre dager fortsetter jeg helt til Vesle Nup. På toppen er det utsikt over hele Hardangervidda, og det er lett å glemme verden utenfor.

– Hvorfor akkurat denne turen?

– Den er kort nok til at jeg rekker den og lang nok til at jeg får koblet ut. Det er snakk om noen minutter for å kjenne på gleden som setter seg i kroppen, fra topp til tå.

HAUKELISETER

ADKOMST: Ligger ved E134, sentralt mellom Ryfylkeheiane i sør og Hardangervidda i nord. Buss fra Oslo, Bergen, Kristiansand, Stavanger og Haugesund daglig.

ÅPENT: Helårsåpent

LES MER: haukeliseter.no

– Hva slags utstyr trengs?

– Fjell- eller randoski, feller, skred-søker, søkestang og hjelm.

– Hvor bratt er det egentlig?

– Du kan velge bratthetsgrad, men jeg går turen også fordi jeg er observatør for varsom.no. Samtidig som jeg er ute, sjekker jeg snøen og skredfaren. Slik får gjestene på Haukeliseter alltid siste og mest oppdaterte skredvarsel.

– Hvor ofte har du tid til å gå lengre turer?

– Lysten er der hele tiden. Rogalands høyeste fjell Vassdalseggi er en sju timers drømmetur unna. For gråværsdager har vi to kvistete ruter for fjellski rett utenfor. Dem er det også fint å følge. Og på lørdager slapper jeg av i stampen eller tar badstue. Med andre ord er det et eldorado vi bor i.

Leke hele dagen

Randi Horghagen
Bestyrer på Gjevilvasshytta siden 2000

HVOR: Gjevilvasshytta i Trollheimen

FAVORITT-TUR: Ettermiddagstur til Gjørdøldalen.

HVORFOR: Det blir sjelden tid til å komme meg lenger enntil grinda på Gjevilvasshytta om vinteren. Til gjengjeld gleder jeg meg stort over alle som leker rett utenfor hyttedøra.

– I vinterferien står jeg inne og baker kanelsnurrer, steker vafler og koker kaffe hele dagen. Er jeg utenfor en tur, kommer jeg sjelden lenger enn til grinda. Men jeg gleder meg over alle som er ute og nyter naturen, forteller bestyrer Randi Horghagen på Gjevilvasshytta. Der har hun regjert i nitten vintre.

Gjevilvasshytta

ADKOMST: Vinterstid er det brøytet til parkeringsplassen ved Osen ved sørenden av Gjevillvatnet. Herfra er det åtte km til hytta. Veien kan være vinterbrøytet, men er stengt for biltrafikk.

ÅPENT: Betjent 14.–23. februar og 3.– 14. april. Ubetjent resten av vintersesongen.

LES MER: tt.no/gjevilvasshytta

– Jeg har lært meg å være her jeg er, samtidig som jeg har stor glede av å ha avslørt favorittområdet mitt for Barnas Turlag. Så når jeg ikke har anledning til å dra dit, vet jeg at nye generasjoner friluftsfolk finner veien til paradiset.

– Så du har et paradis. Hva heter det?

– Gjørdøldalen, bare noen kilometer fra hyttetrappa mi. Dit sender jeg barn, foreldre og besteforeldre, ofte med aktivitetsledere fra Barnas Turlag, og der blir de hele dagen. Det er et unikt område, med fin ly på dager med mye vær, mengder av klatretrær, små bakker til skileik og gode bålplasser. For mange er det aller beste ved turen at det er nedoverbakker tilbake til Gjevilvasshytta. Og når de kommer hit, fortsetter mange med skileik på jordene utenfor. Da storkoser jeg meg. Å se barn som leker rett fra peisestuevinduet, er stor stas.

– Når tar du turen til Gjørdøla selv?

– Januar og april er favorittmånedene mine. I januar nyter jeg lyset. I april går jeg litt lenger, opp mot Høghøa, og finner tørre moserabber der jeg kjenner at sola varmer og at livet vender tilbake til fjellet.

BARNELEK: Å se barn som leker rett fra peisestuevinduet, er stor stas, forteller Horghagen.
BARNELEK: Å se barn som leker rett fra peisestuevinduet, er stor stas, forteller Horghagen.

Mellom dagsturhyttene i Bymarka

Jesper Sjåstad Jørgensen
Bestyrer på Rønningen siden 2017

HVOR: Rønningen i Bymarka ved Trondheim

FAVORITT-TUR: Premieturen gjennom Bymarka til Rønningen.

HVORFOR: Jeg eier ikke bil, men denne turen er perfekt med kollektiv transport.

Det er vanskelig å peke på en favoritt-tur når alt vi har rundt oss er drømme-mål. Tid er det aldri nok av. På dager da sola skinner og forholdene er optimale, starter jeg likevel gjerne med en marka-tur, forteller Jesper Jørgensen. Han har vært bestyrer på markahytta Rønningengård i Bymarka utenfor Trondheim i to år nå, kombinert med jobben som driftssjef i Trondhjems Turistforening.

Rønningen gård

ADKOMST: Langs grusvei fra bussholdeplass ved Smistadbakken(2,6 km) eller på merket sti fraGranåsen (3 km) i Trondheim.

ÅPNINGSTIDER: Hver dag, unntatt mandag og fredag. Tirsdager 11–15, onsdag og torsdag 11–20, lørdag og søndag 10–16.

LES MER: tt.no/ronningen

– Hvilken markatur er det?

– En av de fineste klassikerne i By-marka starter med en busstur fra byen og opp til Skistua. Jeg liker å starte høyt, for da er det fin utforkjøring ned til Grønnlia. Er jeg heldig, er hytta allerede åpen og jeg får kjøpt dagens første vaffel og en kopp kaffe. Etter en behagelig pause fortsetter turen langs Skjellbreia til Rønningen. Å komme fram til hytta mi er alltid godt, for her er det som regel masse oppgaver som venter.

– Hva er det beste med turen?

– Den kan gås hele året, på ski og til fots, og du kan starte når du vil på dagen. Turen er variert, rik på kontraster og har få oppoverbakker, og kanskje best av alt: Du kan dra til og fra med kollektivtransport. Det setter jeg stor pris på, jeg som ikke er bileier.

– Hvor lang tid bruker du?

– Jeg liker å si at jeg bruker alt fra to timer til en dag. Noen bruker til og med to dager, for de velger å overnatte i gapahukene eller i lavvoen på Rønningen gård. Andre ønsker eller kan kanskje ikke, gå hele turen. Da er de hjertelig velkommen til oss for å kjøpe kanelsnurr og vaffel. Vil de steke pølser på bål, er det selvfølgelig en mulighet.

FRITT FRAM: følger du skiløypene i Bymarka utenfor Trondheim, kommer du til flere trivelige markastuer - blant annet Rønningen gård.
FRITT FRAM: følger du skiløypene i Bymarka utenfor Trondheim, kommer du til flere trivelige markastuer - blant annet Rønningen gård.

Den milde Jotunheimen

Marius Haugaløkken
Bestyrer på Gjendesheim siden 2010

HVOR: Gjendesheim i Jotunheimen

FAVORITT-TUR: Fjellskitur opp mot Brurskardet.

HVORFOR: Mange syns Jotunheimen er bratt, men denne turen viser den milde siden av fjellområdet og Heimdalshøe i Jotunheimen.

– Om vinteren er det rolig i ukedagene oppe hos oss. Da har jeg tid til å være ute, både for å gå på ski sjøl og for å kjøre opp løypene for gjestene våre. Noe av det fineste jeg vet, er å ta turen opp til Brurskardet og Heimdalshøe. På toppen snur jeg meg og ser tilbake mot Gjendesheim, over mot Knutshøe og Besseggen og nyter det vakre landskapet vi lever i, forteller Marius Haugaløkken. Bestyreren har de siste ni årene holdt orden i sysakene på Gjendesheim. Han setter ekstra stor pris på vintergjestene som blir noen dager og utforsker hele området.

Gjendesheim

ADKOMST: Helårs bilvei fra fv. 257 og fv. 51 via Sjoa ved E6. Bussforbindelse hver helg i mars med DNT Oslo og Omegn, se DNT.no/aktiviteter. Valdresflya åpner normalt 1. april.

ÅPENT:15. februar – 3. mai

LES MER: gjendesheim.dnt.no

– Hva liker du med turen opp til Brurskardet?

– Mange syns Jotunheimen er bratt, men denne turen viser den milde siden av fjellområdet samtidig som man stiger opp og får utsikt. Terrenget er åpent, lett å gå i og blir aldri ekstremt.

– Hvem passer turen for?

– Turen er kvistet og kjørt opp hele vinteren og passer egentlig for alle, både voksne og barn. Det fine er at du kan snu når du vil, eller gå helt til Heimdalshøe og belønnes med en nydelig nedkjøring mot campingplassen på Maurvangen. Gjennom vinteren har vi en del kurs og fellesturer, og da drar folk gjerne opp i dette området og øver på fjellsikkerhet, og ender kanskje oppholdet med en vintertur over Besseggen. Da får de det beste vi har å by på.

– Hvor lang tid bruker du på turen?

– Jeg beregner vel fem timer. Husk matpakke, termos, vindsekk og dun-jakke, og ta en real pause for å nyte utsikten.

PÅ FJELLSKI: Turen fra Gjendesheim til Brurskardet og Heimdalshøe er fin å gå på fjellski, selv når vinden rister i trærne og besseggen ligger gjemt i det lave skydekket.
PÅ FJELLSKI: Turen fra Gjendesheim til Brurskardet og Heimdalshøe er fin å gå på fjellski, selv når vinden rister i trærne og besseggen ligger gjemt i det lave skydekket.

Inspirert? Finn ditt neste eventyr her.