Her er åtte av natur- og friluftsbøkene
redaksjonen likte best fra 2019.
Her er åtte av natur- og friluftsbøkene redaksjonen likte best fra 2019.

Tid for turbøker

På jakt etter en god friluftsbok? Her er åtte favoritter fra året som gikk.

Publisert   Sist oppdatert

På tur i skogen tidligere i høst møtte vi en gravid kvinne som sto og klemte rundt ei furu. Under ruvende trær med kroner som strakte seg mot himmelen, rev hun seg løs fra omfavnelsen og trakk pusten dypt.

– Det er noe med trær, sa hun og strøk hånden langs barken på furua.

Hun har rett. Det er noe med trær som skaper interesse og undring.

Det kommer ikke minst til uttrykk i bokåret 2019, med titlene «I skogens dype, stille ro» av Mikkel Soya Bølstad og «Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til» av klimajournalist Ole Mathismoen og fotograf Stig B. Hanssen.

Ikke mange av oss reflekterte over trær før den tyske forfatteren Peter Wohlleben i 2016 kom med boka «Trærnes hemmelige liv», men i årene etter har forfattere og fagfolk gjort samtalen rundt bjørk og furu, gran og alle de andre tresortene stuerent.

Bølstad tar for seg jakten på urskogen i Norge i «I skogens dype, stille ro». Dette er et dypdykk inn i de norske skogene, og et forsøk på å gi et innblikk inn i hvordan skogene våre egentlig har det. Boka er spekket med tankevekkende observasjoner og vil være glitrende lesning i stille stunder ved peisen – kanskje for å brenne opp trevirke fra noen av plantasjeskogene i landet.

Med «Trettitre norske trær og hva de har vært vitne til» makter Mathismoen å sette trærne inn i historien, og åpner opp for refleksjon om hva trær har vært gjennom av epoker og hendelser gjennom århundrer. Dette er tankevekkende lesing.

Mørke og gamle helter

Innetid. Endelig tid til å lese. Og er du mørkeredd, er det bare en ting å si: Les Sigri Sandbergs bok «Mørke». Den kommer til å forandre ditt syn på redselen for alltid. I fem dager er Sandberg alene på hytta si på Finse for å utforske sin egen frykt.

Samtidig forteller hun historien om sin heltinne Christiane Ritter, som overvintra på ei fangsthytte på Svalbard i 1934. Sandberg er god til å ta tak i personlige erfaringer og sette dem i et større perspektiv. Hun evner også å få leseren til å slå av utelyset.

Blant vår tids helter er det mange som setter Lars Monsen høyt. I oktober kom biografien «Mitt liv» fortalt til Kjetil Østli. Boka har ikke mye nytt å melde, men den er godt skrevet.

For deg som vil lese om nye, skjeggete villmarkinger, anbefaler vi Jens Kvernmos «Jakten på et vilt liv». Kvernmo tok for alvor det norske folk med storm i vår med TV-serien «Jens i villmarka». I boka blir leseren med på flere langturer i Norge, til bl.a. Skjækerfjella, Sylan og med hundespann fra Finnmark til Trøndelag, som ledd i forberedelsene til livet han nå er i gang med – som pelsjeger i Canada. Skal vi tro ham, er en tur i føyka utenfor allfarvei det beste i livet.

Nærtur og heimferd

En rekke av turbøkene fra 2019 handler om nærfriluftslivet, noen gode og andre ikke fullt så gode. Skal du imidlertid kjøpe én bok, anbefaler vi «Kortreist» av tursøstrene Hege og Stine Schultz Heiring. Her får du deres 70 beste tips til fine hengekøyeturer rundt Norges 15 største byer, fra Bodø i nord til Kristiansand i sør. Etter noen timer på sofaen i selskap med «Kortreist» er det umulig å sitte inne og lure på hvordan det er der ute.

Når man snakker om nærtur, er det fort gjort å tenke nære stedet man bor, nærme hjemmet – heimen. Men hva er hjemme? Etter tretti år i Oslo våknet forfatter Hallgeir Opedal en dag og bestemte seg for å gå hjem til Odda, stedet han kommer fra. Men hva definerer hjem – er det stedet man vokste opp eller stedet man har bodd som voksen? Dette er et av spørsmålene Opedal stiller i «Heim», der han går E134 til fots fra Oslo til Odda. Mellom svette og asfalt gnistrer språket, og den beksvarte humoren er aldri langt unna. En liten perle av en reiseberetning.

Ny klassiker

NORGES FJELLTOPPER
OVER 2000 METER
av Julia og Morten Helgesen, Glittertind forlag. Veil. pris: To bind pluss
kart 1250.-
NORGES FJELLTOPPER OVER 2000 METER av Julia og Morten Helgesen, Glittertind forlag. Veil. pris: To bind pluss kart 1250.-

Hvert år kommer det nyversjoner av gamle travere. Ikke alle er like interessante. Da klassikeren «Norges fjelltopper over 2000 meter» kom i fjerde opplag i 2019 og den attpåtil er utvidet til 600 sider fordelt på to bind og en egen kartpakke, da applauderer vi.

Toppturekspertene Morten og Julia Helgesen har gått alle toppene, noen av dem flere ganger. De har høstet mye ros for verket siden det først kom i 2005. «Norges fjelltopper over 2000 meter» er oversiktlig, omfattende, har gode kart og beskrivelser, er fullspekket av flotte bilder og vitner om stor kunnskap.