GRØNT KORT: Tar du bussen til Gjendesheim eller Haukeliseter, får du ved innsjekking på hyttene et gavekort som gir deg 100 kroner du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter. Ønsker du i stedet å bruke gavekortet på å leie utstyr, får du halv pris på utstyrsleie i inntil to døgn!
GRØNT KORT: Tar du bussen til Gjendesheim eller Haukeliseter, får du ved innsjekking på hyttene et gavekort som gir deg 100 kroner du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter. Ønsker du i stedet å bruke gavekortet på å leie utstyr, får du halv pris på utstyrsleie i inntil to døgn!

Dra på en grønn tur

Ta bussen til Haukeliseter og Gjendesheim og få gavekort.

Publisert Sist oppdatert

Ute på tur i fjellet får man virkelig kjenne på naturens vakre og mektige krefter. Brusende fossefall, ruvende fjelltopper og vind som river tak i kroppen minner oss stadig på hvor små vi er. Allikevel vet vi at våre valg og handlinger kan få en stor effekt på naturen som vi er så glad i. Noen ganger føles den miljøutfordringen vi står overfor stor og uhåndterlig, men det å ta miljøvennlige valg behøver ikke å være vanskelig. På to betjente hytter, Gjendesheim i Jotunheimen og på Haukeliseter ved Hardangervidda, har vi lansert konseptet Grønt kort, som gir deg goder og fordeler dersom du hjelper kloden ved å ta klima-smarte valg.

Grønt kort

Tar du bussen til Gjendesheim eller Haukeliseter, får du ved innsjekking på hyttene et gavekort som gir deg 100 kroner du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter. Ønsker du i stedet å bruke gavekortet på å leie utstyr, får du halv pris på utstyrsleie i inntil to døgn!

Les mer HER.

Grønt kort

Både Haukeliseter og Gjendesheim er turisthytter som står på to-do lista til turfolk rundt om i hele Norge. DNT vil at flest mulig skal komme seg til hyttene på en mest mulig bærekraftig måte. Derfor har vi ordnet det sånn at hvis du tar bussen til Haukeliseter eller Gjendesheim, så får du et gavekort på 100 kroner som du kan bruke på mat, alkoholfri drikke eller aktiviteter. Det er heller ingen hemmelighet at mange av aktivitetene og turene som disse hyttene lokker med krever en del utstyr, som ikke alle har. På Gjendesheim og Haukeliseter kan du leie masse utstyr av topp kvalitet. Alt fra elsykler og toppturski, til fjellklær, bæremeiser, akebrett og truger. Utstyrsleie gjør at flere får glede av det samme produktet, og nytteverdien øker gjennom hele produktets levetid. Det blir også lettere å ta i bruk kollektiv transport når du slipper å dra med deg både det ene og det andre. Derfor kan du også gjøre om ditt grønne kort, og få halv pris på utstyrsleie i inntil to døgn. Som takk for at du valgte en grønnere reise til fjells.

Haukeliseter

Med Haukeliseter som utgangspunkt er turmulighetene så godt som uendelige. Nord for fjellstua ligger Europas største høyfjellsplatå, vakre Hardangervidda Nasjonalpark, og lokker på deg med sine store, flate vidder, fiskemuligheter og rike dyre-og planteliv. Hvis du peker nesa sørover, finner du Ryfylke-og setesdalsheiene med sine grønnkledde vidder og høydedrag med hundrevis av fristende, blå fjellvann.

PÅ VANNET: På Haukeliseter er det flere muligheter for lek og aktivitet på vannet.
PÅ VANNET: På Haukeliseter er det flere muligheter for lek og aktivitet på vannet.

Padle-eldorado
På sommerhalvåret er området perfekt for idylliske kajakk- og robåt-turer. Ståvatn rundt er en 20 kilometer lang padletur som begynner på Haukeliseter og går langsmed vannkanten og innunder broen ved Ulevåvatnet. Du kan også dra på oppdagelsesferd rundt om til de mange, små øyene i Ståvatn, og rett og slett nyte en dag i kajakk på skikkelig øyhopping. Området er også perfekt for en kombinert padle-og topptur. Da kan du padle deg sørover på Ståvatn for så å traske opp til toppen av Kista. Hvis du tar bussen opp til Haukeliseter kan du med Grønt kort få halv pris på leie av kajakk, robåter og utstyr i to døgn!

Ser HER for flere tips til turer der du kan ta årene fatt

Topptur
Haukeliseter kan også friste med mange flotte fjellturer. Den barnevennlige klassikeren Vesle Nup byr på spektakulær utsikt i alle retninger og Kjelatind er en lett og tilgjengelig tur som passer for hele familien. På Haukeliseter kan du leie bæremeis og barnepulk slik at det blir lett å ta med barna. For deg som ønsker en litt lengre vandring så er den luftige turen opp Mannevasstoppen og den bratte veien opp til Sveigen å anbefale. Lei en topptur-pakke eller skredpakke til halv pris, så blir turen ikke bare luftig, men også trygg.

Se HER for turtips i området.

Vinterparadis
På vinterstid bør fjellskia eller trugene spennes på, for når snøen faller blir viddene gjort om til et vinterparadis. Både den lettgåtte Kjelaløypen som går i et vakkert høyfjellsterreng, med start og stopp på Haukeliseter, og Ulevåløypa som er en praktfull rundtur på 11,2 kilometer på viddeplatået nord for fjellstua er skiturer du ikke vil gå glipp av. Haukeliseter tilbyr utleie av truger, turpulk, ja til og med en komplett fjellski-pakke.

Se HER for det store utvalget av utleie som Haukeliseter tilbyr.

UTLEIE: Haukeliseter fjellstue tilbyr en komplett fjellskipakke.
UTLEIE: Haukeliseter fjellstue tilbyr en komplett fjellskipakke.

Gjendesheim

Den andre hytta som deler ut Grønt kort til sine klimabevisste gjester er flaggskipet blant DNT sine hytter, nemlig Gjendesheim. Vakkert plassert ved en av de viktigste innfallsportene til den østlige delen av Jotunheimen. Området rundt hytta er et eldorado for både toppturentusiaster og småbarnsfamilier, på sommer- og vinterstid. Gjendesheim tilbyr en rekke aktiviteter året rundt. Alt fra randonné-og skredkurs og guida toppturer til rafting, yoga og stisykling. Det grønne kortet går ikke til spille her.

Over skyene
Turen opp til Besseggen er en kjent slager blant de fleste. Fra Gjendesheim tar du båten innover Gjende før du tar fatt på den populære fjellturen. Men helt øst i Jotunheimen finner du også fjellet Knutshøe på 1517 moh., den mindre kjente naboen til Besseggen. Denne turen byr på et variert terreng, nydelig natur og fantastiske utsiktspunkter.

KLASSIKER: Å bestige Besseggen er en kjent topptur for mange.
KLASSIKER: Å bestige Besseggen er en kjent topptur for mange.

Ta pedalene fatt
Et alternativ til det å ta beina fatt er å ta pedalene fatt. Med elsykkel kan du sykle fra Gjendesheim til Flye. Turen starter på 990 moh. før du klatret deg opp til toppen av Valdresflye 1389 moh. På toppen er det mulighet for en liten pause med noe å drikke og spise, men også mange fine turmuligheter til fots. Du kan også bruke elsykkel for å komme deg fra Gjendesheim til Via Ferrata på Synshorn. Her tar erfarne guider deg trygt og sikkert opp den bratte fjellsiden og langs trange fjellhyller på en tilrettelagt rute, som fører deg helt til topps på Synshorn.

BÆREKRAFTSTRATEGIEN TIL DNT

DNT har utviklet en bærekraftstrategi for å forbedre egen drift og for å inspirere til og gjøre det lettere å ta del i et natur- og klimavennlig friluftsliv i Norge.

Les mer HER

Hvorfor eie når du kan leie? På Gjendesheim kan du bruke Grønt kort til å leie alt fra klær til elsykler! Bare se HER.

Du kan også låne det du trenger for å reparere utstyret ditt selv på DNT sine betjente hytter. Med litt utstyr og noen enkle råd kan turutstyret ditt holde lenger. Dette bidrar til å redusere kles- og utstyrsforbruket knyttet til friluftslivet.

Les mer om reparasjonssettene HER.

Hytte til hytte
En annen god grunn til å la bilen stå igjen, og ta offentlig transport til fjells er at turen kan starte og slutte på to helt forskjellige steder. Etter å ha reist med bussen over Valdresflya til Gjendesheim, der du har spist et deilig måltid med drikke betalt med det grønne gavekortet, starter du dagen med båt til Memurubu. Derfra går turen til Bukkelægret, som er en spektakulær og bratt tur, som tar deg til den koselig DNT-hytta Gjendebu. Dagen etter tar du beina fatt og vender nesa mot Fondsbu, manges favoritthytte i Jotunheimen. Den fjerde dagen går du til Yksendalsbu, før du til slutt går til østenden av Bygdin, der du kan hoppe på bussen hjem igjen.

Les mer om hvordan du kan ha en klimasmart ferie HER.

MILJØVETT: Ta deg en bærekraftig ferietur i år!
MILJØVETT: Ta deg en bærekraftig ferietur i år!