I Bergen er det fantastisk fint med skiøføre på Fløyen.
I Bergen er det fantastisk fint med skiøføre på Fløyen.

Vintertur på impuls

For mange kan dørstokken føles ekstra høy når det er kaldt, glatt og kanskje mørkere enn vanlig ute. Men en tur ut i naturen trenger ikke nødvendigvis kreve masse tid og forberedelser. Vi spurte turglade folk i byer landet rundt om deres beste tips til nærturer.

Publisert Sist oppdatert

BERGEN

Superføre i Byfjellene

– Akkurat nå, i slutten av januar, er det spesielt at vi faktisk har godt skiføre i Byfjellene, sier Einar Sæther, avdelingsleder ved Tursenteret hos Bergen og Hordaland Turlag.

Benytt sjansen til å gå på ski i de bynære fjellene rundt Bergen.
Benytt sjansen til å gå på ski i de bynære fjellene rundt Bergen.

– Ta Fløibanen eller gå 45 minutter opp fra Fisketorget, så kan du bare spenne på deg skiene. På Fløyen finnes en rundløype som er 5 km lang. Den er lyssatt til kl. 23 om kvelden og passer for alle aldre. For dem med litt skierfaring er det også mulig å gå gå den 13 km lange turen over Vidden, til Ulriken. En fantastisk flott skitur!

Vær oppmerksom på at Ulriksbanen for tiden er stengt på grunn av ombygging, så nedkjøring kan være noe bratt.

Man vet aldri hvor lenge skiføret varer her i Bergen, men det er flott å gå i byfjellene til fots også. Det kan riktig nok være glatt, så bruk brodder eller piggsko!

Adkomst: Til fots eller med Fløibanen fra Fisketorget i Bergen sentrum og opp til Fløyen. Eller Buss til Haukeland Universitetssykehus og derfra 5 min. til Ulriksbanen, eller Lægdebussen til Montana. NB. Ulriksbanen er for tiden stengt.

Se flere turforslag i Bergen på UT.no

STAVANGER/SANDNES

På Gramstad utenfor Sandnes er det flotte turmuligheter.
På Gramstad utenfor Sandnes er det flotte turmuligheter.

Dalsnutens kule lillebror

Med stor parkeringsplass, morsomme utearelaer, gapahuker, bålplasser og en populær kafe er Gramstad gård 6 km utenfor Sandnes et populært utfluktsmål for folk i Sandnes- og Stavanger-regionen. Gramstad er også startsted for en rekke fine turer inn i Sandnesmarka.

Ronny Rustøen, turleder i Stavanger turistforening, har en oppfordring til besøkende:

– Folk valfarter til Dalsnuten som er det desidert mest populære turmålet i dette området, men Gramstad har så mange flere ruter som det kan være verdt å prøve – særlig nå når vi helst ikke skal gå så tett på hverandre. Fjogstadnuten (295 moh), for eksempel, er et flott alternativ til den mer kjente storebroren.

Det er flere ruter til toppen. Ett alternativ er å starte fra Gramstad med skilting mot Dalsnuten, men ta av på merket sti østover opp i heia i nordenden av Revholstjern. Da får du en fin strekning opp ryggen mot selve toppen, uten så bratt stigning. Når du kommer opp fra skogspartiet opp på ryggen, åpner landskapet seg, og du har fantastisk utsikt mot både Bjørndalsfjellet i sørøst og Dalsnuten om du snur deg andre veien.

For folk som vil gå kortere turer, er det et nettverk av stier i området rundt Gramstadtunet hus og friluftslåve, man kan lage seg sin egen rundtur og selv bestemme hvor lang den skal være.

– Nå om vinteren kan det være smart med brodder, minner Rustøen på. – Og ikke glem ull innerst! Har du ikke undertøy av ull, kan det rett og slett være smartere å gå uten!

Adkomst: Parkering ved Gramstad
Kafeen på Gramstad er åpen torsdager og søndager fra 12 til 15.

Finn flere turforslag på UT.no

DRAMMEN

Drømmelandskap i Drammensmarka
Drømmelandskap i Drammensmarka

Marivann rundt – midt i smørøyet

– Jeg vil anbefale skitur i området rundt Marivann noen kilometer utenfor Drammen sentrum, sier Anne Gallefos Wollertsen, kontorleder i DNT Drammen og Omegn. – Dette er et virkelig tureldorado sommer som vinter. Det passer for alle aldre, og her er man inne i et bredt sti-og skiløypenett i et åpent og vakkert terreng.

For å komme seg til utgangspunktet, kjører man helårsveien Nerdamsveien fra Solbergelva helt opp på åsen. Fra P-plassen på Damhaugen er det preparert skiløype innover langs Nerdammen. Etter noen hundre meter dukker det opp et løypekryss, hvor man kan ta østover og velge om man vil gå runden «Marivann rundt» den veien, eller fortsette rett fram via Mellomdammen ned til Solbergvannsveien og nytt løypekryss, og så ta til høyre der.

Støtt din medlemsforening

Et medlemskap i DNT har aldri vært mer verdt. Det går med på å sikre at hytte- og rutetilbudet fortsatt er der når vi har kommet oss igjennom disse utfordrende tidene. Som DNT-medlem støtter du arbeidet lokale medlemsforeninger gjør i nærmiljøet for å gi naturopplevelser og turglede til flere. DNT har 550 hytter og over 22 000 km med merket sti over hele landet, det er mange muligheter for fine tur- og ferieopplevelser i Norge.

Bli medlem i DNT

Totalt er runden cirka 6 km, og velegnet for barnefamilier og eldre. Runden har ett skispor for klassisk skigåing, og mulighet for skøyting. Det er en forholdsvis kort bakke på den «nye» Marivannsrunden som kan være litt kronglete hvis løypa er hard, men ellers er denne runden meget behagelig. En del av den «gamle» Marivannsrunden, mellom Nerdammen og over mot Vrangen, er også preparert i vinter, og velger man å gå der, slipper man det litt bratte partiet, og runden blir litt kortere. På Marimyr er det utmerket å ta en rast i sola, der varmer det som regel godt! Også langs Nerdammen og Mellomdammen er det ofte lunt og fint å ta en pause i sola.

Adkomst: Kjør helårsveien Nerdamsveien fra Solbergelva helt opp på åsen.

Parkering på Damhaugen. Bomvei kr. 80. Kun kortbetaling. (4- hjulstrekk, eller pigga forhjulstrekk, evt. kjettinger i beredskap, er å anbefale, men veien blir alltid godt brøytet og strødd, spesielt mot og i helgene).

Se skisporet.no for når løypene er preparert.

Se turforslaget på UT.no

TRONDHEIM

Å komme seg opp til Rønningen i Leinstrandmarka utenfor Trondheim byr på masse glede.
Å komme seg opp til Rønningen i Leinstrandmarka utenfor Trondheim byr på masse glede.

Ak og trill i Leinstadmarka

– Nå for tiden er det er viktig at ikke alle samtidig farter ut til de samme stedene, sier Jonny Remmereit, informasjonssjef i Trondhjems Turistforening.

– Heldigvis har vi mange muligheter for nærturer i Trondheimstraktene. I Bymarka har man flotte skiforhold med start fra for eksempel Granåsen eller Skogly/Ringvål. Langmyra i Vassfjellet er et av de mest snøstabile områdene i hele Trøndelag, og har kjempebra løyper. Også terrenget som går ut fra Gjenvollhytta i Klæbu er veldig snøstabilt med mange ulike turer å velge mellom.

– Hva med familier med barn som ønsker andre aktiviteter enn å gå på ski, har du noe spesielt tips til dem?

– Tja, hva med en trille- eller aketur til Rønningen Gård i Leinstadmarka? Hvis man parkerer på Smistad, er det mulig å ake både på vei opp og ned den 3, 5 km lange brøytede veien i det kuperte området opp til Rønningen. Rønningen er i seg selv et flott mål for en dagsutflukt, med god plass og gode muligheter for både skileik og aking. Man kan få seg lunsj på den populære kafeen, men for en mest mulig smittevennlig pause kan det være lurt å ta med egen niste hjemmefra og nyte den ute.

Adkomst: Ta av fra Granåsen mot Smistad og parker på Smistad P-plass.

Se turforslaget på UT.no

TROMSØ

En nærtur i Tromsømarka etter jobb gjør underverker.
En nærtur i Tromsømarka etter jobb gjør underverker.

Mange muligheter til fots

– Nå når koronaviruset herjer, er det spesielt viktig å løfte fram nærturen. Hva med en to–tre timers ettermiddagstur etter jobb? Det kan gjøre underverker for kropp og sinn, sier Monica Haugen Mikalsen, engasjert turleder i Troms Turlag.

Kanskje enda mer enn under mer normale forhold er det viktig for folk å komme seg ut i frisk luft og natur. Man trenger ikke nødvendigvis masse forberedelser og tid for å komme seg ut. Man må heller ikke absolutt gå på ski, å gå til fots kan være like fint og krever enda mindre forberedelser.

– Hvor kan man gå på nærtur i Tromsø?

– Her i byen er vi heldige og har en masse flotte turer som ligger bare en kort kjøretur unna og ikke krever mye forberedelser og tidsbruk, sier Monica Haugen Mikalsen.

– Denne vinteren har vi i Troms Turlag arrangert fellesturer til blant annet Storelvdalen, Eldhuken, Eldkjosen og kystledstien ved Kaldfjorden. Det er turer som har tatt 2–3 timer inkludert bålpause. Den siste vi var på, var en ettermiddagstur til den nye, flotte Finnvikgammen. Da møttes vi med hver vår hodelykt i fem-seks-tiden på nedre parkering i Finnvika og gikk opp til gammen der vi spiste medbragt niste – utenfor, så vi kunne holde meteren hele turen gjennom. Det kan være lurt å sjekke vannføringa i elva, da vi gikk var det litt utfordrende å komme over. Husk også brodder eller piggsko i tilfelle isete forhold!

Adkomst: Parker på nedre parkering i Finnvika.

Finn flere turforslag i Tromsø på UT.no

OSLO

Ljanselva er et lite eventyr i seg selv, og et flott turmål hele året. Om vinteren byr elva på helt spesielle farger.
Ljanselva er et lite eventyr i seg selv, og et flott turmål hele året. Om vinteren byr elva på helt spesielle farger.

Oppdagelsestur i egen by

I en stor by som Oslo vil mulighetene for nærturer være mange, og det er lurt å ta i bruk sitt mest tilgjengelige turområde. Likevel kan det av og til by på spennende opplevelser å ta turen til en bydel du ikke kjenner fra før.

Åse Julsvik er mangeårig nærturleder for DNT Oslo og Omegn. Hun er født og oppvokst på Prinsdal i bydel Søndre Nordstrand og har fortsatt å bo her også som voksen. Julsvik bobler nesten over av forslag til turer i sitt nærområde:

– Alle som bor her i Søndre Nordstrand vet at dette området byr på en utrolig mengde flotte natur- og kulturopplevelser, sier hun. – Men for folk andre steder i byen er jeg redd området har fått et negativt stempel gjennom media, og for mange vil nok ikke denne bydelen være førstevalget når de skal på nærtur innenfor Oslos grenser. Da går de glipp av noe!

– Hva kan være et fint sted å starte hvis man skal oppleve turmulighetene i Oslo sør for første gang?

– Da vil jeg anbefale en tur langs Ljanselva. Elva kommer fra Lutvann i Østmarka og renner via Nøklevann, Skraperudtjern, Skullerud, Leirskallen, Ljabru og ned Liadalen til Oslofjorden. Man kan starte for eksempel ved Hauketo stasjon og gå oppover mot Skullerud, eller andre veien nedover mot fjorden. Hele elvepassasjen er blåmerket, også over veistumper. Turveien langs elva er variert, og det er satt opp informasjonsskilt om ulike historiske punkter på ruta – som ruinene etter viadukten fra Liadalen Krudtverk, eller den gamle steinbrua på Ljabru, som stedet har fått navnet sitt etter.

Det er verdt å merke seg at deler av den merkede stien går i tett og bratt terreng som ikke er egnet for barnevogn.

Adkomst: Ta toget til Hauketo togstasjon eller Skullerud T-bane.

Finn flere turforslag i Oslo

KRISTIANSAND

Den navnløse perlen på toppen uten Kristiansand byr på fantastisk utsikt om kvelden.
Den navnløse perlen på toppen uten Kristiansand byr på fantastisk utsikt om kvelden.

Navnløs perle i Bymarka

Kristiansand har flotte turmuligheter i gangavstand fra sentrum enten man vil på tur langs sjøen, i skogen eller i mer urbane omgivelser. Hanne Jensen, som jobber som prosjektleder for inkludering i DNT Sør, deler gjerne sin favoritt blant toppene i Bymarka.

Nærturer der du bor

DNTs lokale medlemsforeninger er eksperter på nærturer der du bor. På foreningenes egne hjemmesider via DNT.no ut.no kan du finne masse gode tips til turer du kanskje ikke visste om.

– Jeg håper det går greit å dele et turmål som ikke har noe navn? Vår favorittopp i Bymarka er nemlig navnløs på kartet, og kanskje derfor er den lite kjent – men denne toppen er en virkelig perle som vi unner flere å oppdage. Den 152 meter høye toppen ligger rett vest for Bånetjønn, og følger du «Bymarka rundt»-løypa, ser du lett hvor du tar av fra den. På toppen er det bart fjell og supert å kose seg med niste og utsikt. Her kan du nyte fantastiske soloppganger fra hengekøya eller se solen gå ned i vest. Selv hadde jeg fantastisk utsikt til rakettene på nyttårsaften fra dette stedet.

Går du fra Eg, er et tips å gå veien om den flotte steintrappa ved Bånetjønn på vei opp, og Tusentrappane og Kjærlighetsstien på vei ned. Takket være det fine stinettet er toppen også lett tilgjengelig fra Ravnedalen og Krossen. Vi i DNT Sør har merket av toppen i DNTs app «SjekkUT», men på det lokale kartet er den fortsatt en godt bevart hemmelighet – enn så lenge!

Adkomst: Start for eksempel fra Eg, Ravnedalen eller Krossen.

Se flere turforslag i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS