<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Fotturen inn til Stakken i Hjelmelandsheiene er overkommelig fra Nilsebudammen selv for små barn. Hytta er et eldorado for dere som liker å fiske.</span>
Fotturen inn til Stakken i Hjelmelandsheiene er overkommelig fra Nilsebudammen selv for små barn. Hytta er et eldorado for dere som liker å fiske.

Seks fine familiehytter

I høst kan du ta med barna til DNT-hyttene og glede deg over fargene i fjellet, den friske klare lufta og hyggelige møter på stien.

Publisert Sist oppdatert

I gnistrende høstvær er det lite annet som slår en tur i fjellet. Fargenyansene som skifter fra grønt, til oransje og flammerødt. Tyttebærene som står solmodne og venter på å bli plukket.

I skogen bøyer dere knærne, viser barna hvor de gullgule kantarellene står.

Det er forfriskende med et bad i sildrende bekker. Og kanskje biter ørreten i et fjellvann.

Etter over halvannet år med strenge restriksjoner er det flere som lengter ut, lengter tilbake til livet slik det var.

– Folk har savnet stemningen på hyttene, det sosiale og overraskende livet og menneskemøtene.

Maten, enkelheten og smilene til bestyrerne, måltidene ved langbordene der turgåere diskuterer turer, utstyr og erfaringer i fjellet, sier Torgeir Nergaard Berg, hytte- og ruteansvarlig i DNT.

Han er strålende fornøyd med at flere hytter er åpne for sengebooking, noe som betyr at vi igjen kan gå fra hytte til hytte.

Samtidig minner han om at mye fortsetter som under pandemien:

– Senger må reserveres, håndhygiene og avstand må opprettholdes, og gjester må være uhyre flinke til å vaske etter seg. Men vi håper at det likevel blir latter og glede mellom de gjestfrie veggene til DNTs hytter. Merk at det på enkelte steder fortsatt kun er hele hytta som må bookes.

Sjekk UT.no, som alltid er oppdatert.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Med hengekøyen trygt mellom trærne er Kobberhaugtjernet som å være i paradis.</span>
Med hengekøyen trygt mellom trærne er Kobberhaugtjernet som å være i paradis.

KOBLE UT VED KOBBERHAUGTJERNET

Ikke langt fra Oslo sentrum finner du Kobberhaughytta, DNTs storstue i Nordmarka. Her er det nylig pusset opp og utvidet, med sovekapasitet til flere familier eller skoleklasser.

Vil dere ikke sove inne, er det fullt mulig å henge opp hengekøyer mellom trærne og etablere leir i gapahukene ved hytta. Og frokosten? Fortvil ikke. Nydelig bakverk, nytrukken kaffe og andre godsaker selges av den trivelige betjeningen.

Dette må være det perfekte stedet å være, både for liten og stor, som et avbrekk fra hverdagen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Dalabu ligger idyllisk til i skogbrynet.</span>
Dalabu ligger idyllisk til i skogbrynet.

DEILIG PÅ DALABU

I Nore og Uvdal i Viken ligger tømmerhytta Dalabu. Turen inn hit tar dere fredag kveld. Det er ikke langt å gå, og derfor kan dere bære med tacoen og alle ingrediensene på ryggen.

Vel framme nyter dere kveldslyset fra trammen. Over middagen ved langbordet går samtalen løst om ukas utfordringer, og før siste munnfull salsa og lefse er hverdagen svelget unna.

Dagen etter somler dere litt, nyter morgenkaffen og stemningen på hytta. Hva med å ta turen til Langedrag når dere først er i området? Der venter storslagne dyreopplevelser, men før det skal dere nyte været, fjellet og friheten.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">På Vetledalseter må ungene bli med i arbeidsøktene og bære ved for å få varme i veggene.</span>
På Vetledalseter må ungene bli med i arbeidsøktene og bære ved for å få varme i veggene.

FÅ SMAKEN PÅ DET ENKLE LIV

Øverst i Erdalen, etter en vakker fottur i gammelt kultur- og beitelandskap med kvasse tinder høyt over dere, brearmer og rester av morener som ryggrader innover dalen, kommer dere til Vetledalsseter.

Helt siden 2011 har Indre Nordfjord Turlag tatt vare på og sørget for trivsel her inne. Standarden er enkel, og likevel så gjennomført hyggelig at gjester ofte blir lenger enn planlagt. Her kan ungene delta i arbeidet med å bære ved og vann, og leke gjemsel blant trær og hus på den gamle vollen.

LES OGSÅ: Fire flotte DNT-hytter for hele familien

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Selv på regntunge dager er det frydefullt å ferdes i området rundt Sota Sæter i Breheimen.</span>
Selv på regntunge dager er det frydefullt å ferdes i området rundt Sota Sæter i Breheimen.

SUS OG DUS PÅ SOTA SÆTER

Altså, om dere ennå ikke har hatt med ungene til hytta som ligger ved inngangen til Breheimen – la det være et av målene i høst. Dere kan til og med ta tog og buss hele veien fram og lese bøker og slappe av på reisen.

Sota Sæter er det godt å være barn, og voksen. Hyttetunet er ideelt for lek og moro, og maten gir stjerner i øynene.

Turmulighetene er mange i fjellene og områdene rundt hytta. Om dere ikke vil gå langt, er det perfekte forhold å senke skuldrene, og være ved Sota Sæter og vandre langsomt innover mot Mysubyttdalen.

MED STRENDER OG FJELL I GJEVILVASSDALEN

Innerst i Gjevilvassdalen ligger Gjevilvasshytta, i 2020 kåret til Norges fineste DNT-hytte. Her er det historie i veggene, godt ivaretatt av Trondhjems Turistforening, som har sørget for tidløshet og sjarm som fra tidlig 1900-tall.

Området særlig kjent for en spennende geologi og planteliv. Her er mange fine turmuligheter til ulike turmål, for liten og stor.

Selv når stedet ikke lenger er betjent, er det overnattingsmuligheter i den ubetjente, lille og trivelige hytta rett ved siden av.

På tur med barn og ungdom anbefales dagsturer i området, om været ikke er så fint at dere vil nyte de siste fine sommerdagene på Rauøra badeplass (en av de fineste i Trøndelag).

En nydelig utflukt er Tyrikvamfjellet, med et rikt planteliv. Hit kommer dere ved å skrå opp fra hytta til dalen mellom Tyrikvamfjellet og Svahøa. Tilbake til middag og hvile i hytteveggen tar dere merkaruta fra Jøldalen.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Like utenfor Tromsø kan ungene ferdes i lettgått terreng inn til Nonsbu.</span>
Like utenfor Tromsø kan ungene ferdes i lettgått terreng inn til Nonsbu.

PERFEKT SOM DAGSTURMÅL

Øverst i Skittenelvdalen utenfor Tromsø ligger lille, trivelige og intime Nonsbu. Helt siden tidlig på 1960-tallet har hytta vært et yndet og populært turmål for barnefamilier i Tromsø.

Turen starter fra Tønsvik, dit dere kommer med sykler, bil eller buss, og går først langs vei og så på flotte stier. De som er i skikkelig god form eller har lyst til å smake på hytte til hyttetur, kan fortsette mot Blåkollkoia og overnatte, eller gå ned til Movik.

Er dere i enda bedre form, går dere via Skarvassbu og ned til Kroken, eller helt til Tromsdalen.

Uansett hva dere velger: Dette er et nydelig område å gå på tur i.

Husk vindjakke, godt med niste og hyggelig følge.

LES OGSÅ: Tre fine DNT-fyr