Veien til tjernet med den fine bålplassen kan du finne via #giturenvidere.
Veien til tjernet med den fine bålplassen kan du finne via #giturenvidere.

Deler digitale nærturer

Gjennom en digital dugnad legger DNTs turledere nå ut nye nærturer på Instagram og tagger det med #giturenvidere. For at du og jeg skal få ideer til nye turmål.

Publisert

– Å dele turene er viktig for fellesskapet. Jeg ser at mange ønsker å holde avstand ute i naturen, men når alle skal gå de samme stiene blir det trangt. Derfor går jeg turer og deler digitalt, slik at vi kan spre trafikken og samtidig få flere ut på tur, sier Aina Staveland Johnsen. Hun er turleder for DNT i Oslomarka, har sin egen blogg og liker å fotografere og skrive om turene sine.

Noen vet om en tur du kanskje ikke har gått. Hva med å gå den etter dem?
Noen vet om en tur du kanskje ikke har gått. Hva med å gå den etter dem?

– I koronoatider er mange redde for smitte. Jeg møter mange ute som viker unna på stien, og samtidig ønsker de å være i naturen, både for den mentale og den psykiske helsen. Da er det en glede for meg å bidra til tursikkerhet og et større mangfold av stier å velge mellom, utdyper Aina.

Derfor går jeg turer og deler digitalt, slik at vi kan spre trafikken og samtidig få flere ut på tur

Aina Staveland Johnsen

Hun bruker skogen og marka flittig, både tidlig om morgenen og om ettermiddagene, og vet at det betyr mye for alle å komme seg ut.

– Å være ute gjør at du kan glemme de tunge tankene for en stund. Det er viktig å sikre at alle har denne muligheten.

Nasjonal dugnad

Den digitale #giturenvidere-dugnaden er landsdekkende, og turledere i nord og sør går turer for å inspirere folk der de bor.

Turleder Knut Åkredalen i Drangedal deler turene sine digitalt og håper mange finner veien ut.
Turleder Knut Åkredalen i Drangedal deler turene sine digitalt og håper mange finner veien ut.

– Vanligvis syns jeg det er utrolig hyggelig å ta med andre ut på tur, men nå er det ikke lov og det er litt trasig. Derfor deler jeg turene mine digitalt og håper mange finner turmålene selv, sier turleder Knut Åkredalen i Drangedal. Han har vært turleder for DNT Telemark i mange år. Men denne våren er ingenting som det pleier. Derfor er han gjerne med på en digital dugnad som kan hjelpe flere til å finne nye stier i naturen.

Fra tidligere år vet han at digitale anbefalinger, gjennom blant annet sjekkUT-appen, hjelper folk til å komme seg ut av sofaen og inn i naturen. Nå håper han #giturenvidere også kan bidra til folkehelsen og aktivitet, i en hverdag som for mange har blitt passiv.

– Folk må få tips til å finne fram på egenhånd, selv i nærmiljøene sine. Mange går de samme turene om og om igjen, dette er en unik sjanse til å bli kjent med nabolaget sitt på nytt. Det viktigste er å gi gode beskrivelser til hvor turen starter, og sørge for at folk parkerer riktig og ikke sperrer veien med feilparkeringer, påpeker Åkredalen.

#giturenvidere

  • DNT ønsker å legge ut digitale turer og opplevelser til sine følgere i sosiale medier og på UT.no.
  • Målet med disse turene, merket #giturenvidere er å spre trafikken og vise at det fins mange, mange flere turmål og -perler enn det vi bruker, og at det i naturen er god plass til alle som vil ut.

Arbeidsledige, ivrige turledere

Påsken, senvinteren og våren var allerede planlagt og merket av i kalenderen for DNTs mange entusiastiske og engasjerte turledere. De som bruker fritiden sin til å være frivillige på tur med folk som ønsker et fellesskap, som kanskje ikke like lett finner fram til nye steder eller turmål. DNTs turledere kjenner nærområdene sine godt. De er vant til å gå foran, vise vei og rettlede folk til nye opplevelser. Nå brukes denne kompetansen på en ny måte.

– Vi opplever nå at folk hungrer etter å komme seg ut og finne nye turmål der de bor. Derfor inviterer vi turlederne våre til å dele sine turer digitalt, og dele med alle som vil ut, sier Marius Dalseg Sætre, rådgiver visuell kommunikasjon i DNT.

I Bymarka utenfor Trondheim fins mange nærturperler.
I Bymarka utenfor Trondheim fins mange nærturperler.

Nye, fine turperler

En digital turleder er en person som tar med andre på tur gjennom sosiale medier. Tanken er å fortelle om nye, fine turperler der folk bor, og samtidig gi de som ikke kan gå tur gode, levende turopplevelser.

– Turlederne går turen selv, når de vil på døgnet. Vi har nylig hatt en turleder i Oslomarka som gikk om natta og delte opplevelsen av orrfuglleik. Det var innmari fint, sier Marius.

Bli digital turleder

Kanskje du har gått en nærtur du kunne tenke deg å dele med DNT, og slik bli digital turleder. Skriv et tips og merk det med #giturenvidere.
Vi deler de beste tipsene!

Hele veien beskriver turlederen opplevelsen av stien, landskapet og naturen med ord og gjennom bilder, noen tar også små videosnutter. Alt dette presenteres i en story på Instagram, og skal etter hvert også over på ut.no og andre plattformer.

– Vi tror dette vil være med på å spre trafikken og gi mange aha-opplevelser, og at de kan se landskapene de omgir seg med på nye måter, sier Marius.

Powered by Labrador CMS