Klar for norgesferie i sommer.
Klar for norgesferie i sommer.

Lad opp el-bilen for årets norgesferie

DNT og NAF har funnet fram til elbilvennlige turforslag.

Publisert

Nordmenn fortjener en trygg og inspirerende sommerferie etter en vår med koronarestriksjoner og bekymringer. Det ønsker vi å bidra til, sier generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT.

Norge er full av skjulte perler.

Dag Terje Solvang, generalsekretær DNT

Generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT ønsker alle en god norgesferie.
Generalsekretær Dag Terje Solvang i DNT ønsker alle en god norgesferie.

En fersk undersøkelse bekrefter at dette blir den store norgesferie-sommeren, og at folk velger bilen for å komme seg rundt. To av landets største medlemsorganisasjoner, NAF (Norges automobilforbund) og DNT (Den norske turistforeningen), går i sommer sammen for å bistå alle som ønsker å oppleve Norge, både langs vei og sti.

Undersøkelsen Norstat har gjennomført for NAF og DNT svarer 94 prosent at de i hovedsak skal tilbringe sommerferien i Norge. Og det er bilen som får oss ut på tur: 72 prosent skal reise med bil, og i tillegg kommer fem prosent til å reise med bobil og campingvogn.

Mange skjulte perler

- Norge er full av skjulte perler. Fraværet av utenlandske turister gjør at plass ikke blir et problem. Men det er bra hvis vi sprer oss utover og flere områder får norgesturister på besøk i sommer, både for naturens bærekraft og for den økonomiske bærekraften i lokalsamfunnene, sier Solvang i DNT.

NAF og DNT har gått sammen om en rekke felles anbefalte turforslag i hele landet, til inspirasjon og nytte for alle som skal ut norgesferie.

- Omveier er ofte snarveier til gode opplevelser.

Stig Sjøstad, administrerende direktør NAF

- Omveier er ofte snarveier til gode opplevelser sier vi i NAF, i hvert fall når det gjelder ferieturene. Når veien er målet har vi tid til å stoppe opp og søke nye opplevelser og inntrykk, sier Skjøstad i NAF.

Hardanger byr på nydelig turterreng.
Hardanger byr på nydelig turterreng.

Bekymret for klimautslipp

NAF og DNTs turforslag inneholder nyttig informasjon om hvor du får ladet elbilen på ferien. En av fire er bekymret for økt klimautslipp fra biltransport denne sommeren. 15 prosent mener mangel på ladestasjoner kan bli en utfordring.

- Vi ønsker å bidra til at folk kan reise bærekraftig, selv om færre på grunn av koronautbruddet velger kollektivtransport denne sommeren. Derfor er det svært positivt at vi gjennom samarbeidet med NAF får vist frem mange elbilvennlige turforslag i hele landet, fremhever Solvang i DNT.

Også Skjøstad i NAF er glad for at de kan bidra til å gjøre bilferier med elbil lettere.

- Det er en utfordring med for få ladestasjoner mange steder i landet. Derfor vil vi, i samarbeid med fem lokale kraftselskaper i nord og sykkelrittet Artic Race of Norway, utplassere tre mobile ladestasjoner på populære turdestinasjoner i Nord-Norge, sier Skjøstad.

Elbil-vennlige turforslag i sommer

Til hver av tipsene finner du informasjon om kjøreruten, hva du kan se og oppleve langs veien og hvilke turmuligheter og DNT-hytter du finner når du kommer frem. Her finner du alt du trenger å vite for å planlegge norgesferien din, både om de populære turiststedene og de skjulte perlene.

Bevisstheten og kunnskapen rundt bærekraft er økende, og mange ønsker å bidra. Ved å bruke disse tipsene er det lettere å ta hele landet i bruk som ferieland. Da kan du bidra til mindre slitasje på de mest kjente stedene og til at flere lokalsamfunn får feriegjester på besøk.

HER finner du ti gode elbilvennlige turforslag

Hva med å besøke flotte fjellområder i Rondane i sommer?
Hva med å besøke flotte fjellområder i Rondane i sommer?