
Taco under trærne
Det er litt styr, men de angrer aldri. Familien Gussiås på Sæteren Gård spiser gjerne hverdagsmiddagen utendørs.
– Vi er heldige som bor så fint i skogen som vi gjør, og av og til spiser vi middag ute i stedet for ved middagsbordet, sier Ane Marte Gussiås.
Hun og mannen Jan Kenneth er vertskap på Sæteren Gård i Bærum og bor midt på gårdstunet sammen med de tre jentene sine og hunden Luna. Sæteren Gård er et nærmiljøanlegg tilrettelagt for barn og familier, drevet av DNT Oslo og Omegn

Gjør det enkelt
Minstejenta Linde (5) har kløyvd ved til bålet sammen med mamma Ane Marte. Entusiastisk og dedikert bygger hun opp et fint pagodebål med stø hånd, som om det skulle være Duplo-klosser hun leker med. Nå kommer mellomste søster Symre (8), store-søster Sol (12) og pappa Jan Kenneth også, og de kan fortelle hva middags-menyen er:
– Taco på bål. Det er skikkelig godt, sier Sol.
Middagsplassen rigges til, med reinskinn på benkene rundt bålet og små bokser og skåler med taco-ingredienser oppå en stor stein ved siden av. Ane Marte har forberedt maten på forhånd; kuttet opp grønnsaker og stekt kjøttdeigen. Nå er tacobuffeten duket for et familiemåltid i friluft.
Sol forklarer hvordan hun lager sin egen båltaco:
– Jeg tar kjøttdeig og ost på taco-lefsa og pakker den inn i aluminiums-folie. Etter et par minutter på bålet har osten smeltet. Da tar jeg den opp og legger i de andre ingrediensene.
Ane Marte følger opp og forklarer at det å ta med familiemiddagen ut ikke er noe hokus-pokus.
– Man trenger ikke å finne på noe nytt selv om man vil spise middagen ute. Vi spiser akkurat det samme som hjemme. Fredagstacoen kan man jo like gjerne ta med ut.
Det er viktig å gjøre det enkelt og nært. Det er lett å tenke at man ikke har tid, for det skjer så mye.
Jan Kenneth Gussiås
Trikset, ifølge familien Gussiås, er å bestemme seg kvelden før. Da kan man forberede maten og pakke ferdig sekken.
– Det er viktig å gjøre det enkelt og nært. Det er lett å tenke at man ikke har tid, for det skjer så mye. Men man trenger ikke nødvendigvis å gjøre det så ambisiøst, man må ikke gå så langt. Og hver gang vi har spist ute, er vi enige om at det var verdt det, sierJan Kenneth.
Sveler med bringebær
– Nå har jeg en utfordring til dere, jenter. Kan dere plukke bringebær i disse koppene? Så lager vi sveler med bringebærsyltetøy etterpå.
Barna er ikke vanskelige å be. Og de vet hvor de skal gå. I hogstfeltet rett nedenfor er det masse bringebær. Koppene blir raskt fulle. Tilbake ved bålplassen er Ane Marte i gang med svelestekingen. Svelerøra er også forberedt på forhånd og fylt på plastflaske. Svelene stekes i stekepanna over bålet.
– Sveler med syltetøy er enkelt å lage. Ferdigmiks kan kjøpes i butikken, og utenom bærsesongen er det jo bare å ta med frosne bær eller syltetøy.