PANORAMA FRA HYTTA: Morgenkaffe fra Tåkeheimen på vestsiden av Svartisen, med utsikten over Holandsfjorden og Midtnattssoltinden.
PANORAMA FRA HYTTA: Morgenkaffe fra Tåkeheimen på vestsiden av Svartisen, med utsikten over Holandsfjorden og Midtnattssoltinden.

Fotografenes favorittutsikt

Vi har fått ni av Norges mest turglade fotografer til å vise oss sin favorittutsikt.

Publisert

KRISTIN FOLSLAND OLSEN (39)

Kommer fra Drammen, bor i Lofoten. Journalist i Fjell & Vidde og frilansfotograf.

INSTAGRAM: @kristinfolsland

Klassisk Lofoten-utsikt

Typisk Nord-Norge

«Nesten uansett hvor man befinner seg i Lofoten, er utsikten fantastisk. Om det er fra en korallhvit sandstrand, fra bryggekanten i et fiskevær, eller som her – fra en fjelltopp.

Jeg har satt opp teltet mitt på ryggen mellom Kitinden og Litljordtinden, og jeg ser sola gå ned bakom den spisse toppen Kjerringa. Nedenunder ruller bølgene inn over Kvalvika.

Det blir ikke mye søvn denne natta, for bare et par timer etter at sola går ned i havet, er den på vei opp igjen. Natta og lyset og naturen er magisk, og da må det fotograferes!»

Slik finner du frem

Kitinden, Lofoten

ADKOMST: Ta av E10 mot Fredvang, og kjør ca 10 km inn i Selfjorden. Parkeringslomme på sørsiden av veien ved et lite nes, rett nedenfor Markvasstindan.

TUREN: En markant sti leder opp til strømstolper 100 meter fra veien. Herfra er det utydelig eller ingen sti. Fortsett oppover ryggen av Markvasstindan og videre opp mot Kitindens skarpe kam. Det er flere bratte, glatte og utsatte parti på vei opp til toppen (757 moh.)

TIPS I NÆRHETEN: Et besøk til den vakre stranden i Kvalvika. Hopp i havet!

VÆR OBS: Krevende tur. Vær forberedt på klyving i tidvis eksponert terreng.

MAGISK: Det blir nok ikke mye søvn om du tar teltet med deg til Lofoten. Den nordnorske midnattssolen er for magisk.
MAGISK: Det blir nok ikke mye søvn om du tar teltet med deg til Lofoten. Den nordnorske midnattssolen er for magisk.

Kjøkkenvinduet på hytta

JØRN HARALD MOEN (54)

2017                                   Foto: Jørn H.Moen / Dagbladet

Kommer fra Notodden, bor i Oslo. Fotograf i Dagbladet. Fiske- og fugleentusiast.

INSTAGRAM: @jornh.moen

Høyfjell på Østlandet

«Det er nok ikke den mest spektakulære utsikten. Men det er utsikten fra kjøkkenvinduet på hytta på Blefjell i Telemark. Her sitter jeg ofte og drikker morrakaffe, mens tåka nede i lavlandet siger oppover.

Det er en perfekt plass. To timer fra Oslo, lite folk, ti minutter så er jeg over tregrensa og kan traske innover et av de fineste høyfjellsområdene på det sentrale Østlandet.

Jeg har vokst opp her, ungene mine har vokst opp her, og forhåpentligvis er det flere generasjoner som skal få oppleve nøyaktig det samme.»

Slik finner du frem

Blefjell, Telemark

ADKOMST: Følg rv. 37 og skilting til Storeble, kjør Storeblevegen til veis ende og parker på Nordstul parkering.

TUREN: Her kan du følge T-merka sti til DNT-hytta Sigridsbu. Ta turen opp på Bletoppen (også kalt Store Ble), før du eventuelt fortsetter til DNT-hytta Eriksbu. Eller nyt noen dager i området med telt.

TIPS I NÆRHETEN: Få flere turtips fra Kongsberg og Omegns Turistforening, eller se UT.no

FRA KJØKKENET: Fotograf Jørn Harald Moen vet å sette pris på det nære.
SKOGEN: Fotograf Jørn Harald Moen vet å sette pris på det nære. Her fra utsikten fra kjøkkenvinduet.
SKOGEN: Fotograf Jørn Harald Moen vet å sette pris på det nære. Her fra utsikten fra kjøkkenvinduet.

Hjartet av Jotunheimen

LIVE ANDREA SULHEIM (30)

Kjem frå Lom, bur i Fyresdal i Telemark. Fotograf og grafisk designar. Har jobba mange år på Leirvassbu og kjenner fjella i Jotunheimen inn og ut.

INSTAGRAM: @live_sulheim

NETTSIDE: liveandreasulheim.no

Toppen av Kyrkja

«Kyrkja i Jotunheimen, 2032 meter over havet. Eg har inga aning om kor mange gonger eg har besøkt dette fjellet. Mest åleine, ofte med gode vener, iblant som fjellførar og også som bryllupsfotograf.

Eg har vore her i tjukk tåke og stri vind, på gnistrande kalde vinterdagar og på seine sommarkveldar med gylne skyer i horisonten.

Fjella rundt er dei same, men utsikta forandrar seg alltid – årstidene, vêret og lyset sørgar for dét. Difor går eg aldri lei, og for meg er dette hjartet i Jotunheimen.»

Slik finner du frem

Kyrkja, Jotunheimen

ADKOMST: Ta av frå fv. 55/ Sognefjellsvegen. Parker ved Leirvassbu Fjellstue.

TUREN: Start ved Leirvassbu og følg T-sti mot Gjendebu. Gå av den T-merka stien og følg tråkket opp mot Kyrkjeoksle og Kyrkja. Like før du når toppen, er det eit par parti med litt klyving som kan opplevast luftig, men det er ikkje veldig krevjande i tørt vêr.

TIPS I NÆRLEIKEN: Ynskjer du ein lang dagstur i området, anbefalast dei tre Rauddalstindane.

VER OBS: Vegen inn til Leirvassbu er vanlegvis stengt ved Geitsætre når Leirvassbu er stengt. Frå Geitsætre er det 9–10 km inn til hytta. Dårleg mobildekning.

HJARTET AV JOTUNHEIMEN: Fotograf Live Andrea Sulheim går aldri lei disse fjellene. Her fra toppen av Kyrkja.
HJARTET AV JOTUNHEIMEN: Fotograf Live Andrea Sulheim går aldri lei disse fjellene. Her fra toppen av Kyrkja.

Den absolutte stillhet

Gudvangen

TOMASZ FURMANEK (46)

Født i Polen, men har bodd i Bergen i 40 år. Jobber med genetikk og bioinformatikk relatert til marine arter ved Havforskningsinstituttet i Bergen. Frilans-fotograf og har vært Gopro-ambassadør siden 2005.

INSTAGRAM: @tfbergen

«Bildet er tatt i Gudvangen på en regnværsdag. Store deler av Nærøyfjorden har ofte rolige forhold og egner seg bra for nybegynnere. Jeg liker å padle sent på kvelden eller tidlig på morgenen, siden det er mindre trafikk på fjorden og ofte helt stille vann.

De roligste stedene i Nærøyfjorden er ved elven i Gudvangen og området ved Bakka. Av enkle fjellturer i området anbefaler jeg Rimstigen fra Bakka.

Undredal, Aurlandsvangen og Flåm er andre fine bygder i dette området. Alle stedene har gode plasser for å legge ut kajakk.»

Slik finner du frem

Gudvangen, Aurland

ADKOMST: Følg E16 til Aurland og Gudvangen med buss (entur.org), bil eller Flåmsbana. Kajakkturer og leie av kajakk bestilles i Gudvangen f.eks. hos nordicventures.com

TURTIPS: En fin tur som kan kombineres med padling, er turen til Stigen gård i nærheten av Undredal. Fjellet Beitelen er en times gåtur fra Stigen gård og gir fantastisk utsikt over området der Nærøyfjorden og Aurlandsfjorden møtes. I området ved Aurlandsvangen anbefales tur til fjellet Prest fra veien over Aurlandsfjellet.

VÆR OBS: For å leie kajakk kreves våttkort.

STILLHETEN: Tomasz Furmanek liker å padle sent på kvelden, eller tidlig på morgen. Når det er minst mulig andre mennesker å se og vannet ofte ligger blikkstille.
STILLHETEN: Tomasz Furmanek liker å padle sent på kvelden, eller tidlig på morgen. Når det er minst mulig andre mennesker å se og vannet ofte ligger blikkstille.

Øyidyll

AGNETE BRUN (52)

Kommer fra Lier, bor i Oslo. En av Norges fremste portrettfotografer. Har en ombygd oljetank på øya Skrova, som leies ut til overnatting. Les mer: oljetanken.no INSTAGRAM: @agnete_brun
NETTSIDE: agnetebrun.no

Skrova

«I Skrova finner du en liten butikk, skole, kafe, fiskemottak, og alt det andre man trenger her i livet; storslått NATUR!

Det er et lite fjell her som heter Skrovafjellet (281 moh.). Der finner du verdens fineste utsikt, som du ofte kan nyte sammen med ørnene som seiler rundt deg.

Du ser Lofotveggen på den ene siden og fastlandsveggen mot Hamarøy, Steigen og Bodø på den andre. På gode dager ser du Værøy langt ute i havet.

Det lille fjellet du ser på bildet er Lillemolla, og under deg har du flere nydelige strender.»

Slik finner du frem

Skrova, Lofoten

ADKOMST: Hurtigbåt fra Bodø til Skrova, fly eller bil til Svolvær og ferge til Skrova.

TUREN: Følg Kuholmveien over broa fra Skrova sentrum, før en grusvei går inn til venstre. Ved et lite vannhus tar du av og følger stien som svinger opp til høyre. Følg stien videre ca. 100 meter og ta av til venstre. Her er det bare å følge stien hele veien opp langs stolper og tau. TIPS: Lei bysykler eller tråbiler og opplev Skrova. Du kan se på utendørs-fotoutstillinger (sops.no), bade på korallhvite strender, eller bare ligge i lyngen og spise bær

STORSLÅTT: På Skrovafjellet finner du verdens fineste utsikt, som du ofte kan nyte sammen med ørnene som seiler rundt deg.
STORSLÅTT: På Skrovafjellet finner du verdens fineste utsikt, som du ofte kan nyte sammen med ørnene som seiler rundt deg.

Barndomsminner

Haugsnatten

SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD (30)

Kjem frå Leveld i Ål, bur i Oslo. Frilans fotograf og journalist. Har laga fotoboka «Leveld».

INSTAGRAM: @signeluksengard NETTSIDE: signeluksengard.com

«Det er vanskeleg å velge éin topp, det er så mange fine. Men ein av favorittane mine er ein liten topp som heiter Haugsnatten, som ligg i heimbygda mi i Leveld i Ål kommune. Det tek ikkje lange tida å gå opp, 45 minutt om du går i rusletempo, ein halvtimes tid om du er rask.

Men utsikta er av dei beste: her ser ein bygda framom seg, med alle gardane og jordene, bak dei ligg skogen og oppom skogen ligg fjella Blåbergo, Lauvdalsbrea og Reineskarvet. Det er rett ned på framsida, men lunt og trygt i skogen om det skulle blåse.

Turen er best å gå i tidleg kvelding, når ein ser solnedgangen over alle fjell og vidder. Kanskje er det nostalgien som gjer toppen fin, alle minner frå middagar på termos og eller nistestopp med besteforeldre. Eller kanskje er det at utsikta er heime. Den får meg i alle fall alltid til å puste ordentleg ned i magen, kjenne meg trygg og varm.

Det finnst sikkert meir spektakulære toppar, ytterst på Hallingskarvet eller på Store Skagastølstind, men denne er lett tilgjengeleg for alle – gamle som unge, og har den lunaste utsikta eg veit om.»

Slik finner du frem

Haugsnatten, Ål

ADKOMST: Ta av riksveg 7 ved Gullhagen og køyr Nordbygdvegen (fv 244) mot Vats til du kjem til Leveld kyrkje. Parker her.

TUREN: Følg traktorvegen sørover frå kyrkja og gå over elva. Fortset på traktorvegen/stigen som svinger seg oppover lia. På toppen fylgjer du ryggen utover til du står ytst på Haugsnatten. Ver merksam på bratte stup. Herifrå kan du blant anna sjå Lauvdalsbrea, Blåbergi og Reineskarvet.

TIPS I NÆRLEIKEN: Lauvdalsbrea og Eitrejuvet på Reineskarvet. DNT-hytta Iungsdalshytta er også verdt eit besøk.

GODE MINNER: Etter en rusletur på rundt 45 minutter kan du nyte denne flotte utsikten på Haugsnatten.
GODE MINNER: Etter en rusletur på rundt 45 minutter kan du nyte denne flotte utsikten på Haugsnatten.

Dronningen av Østmarka

Går i dybden på Lutvann

ALEKSANDER NORDAHL (49)

Født i Lofoten og bor i Oslo. Foto- og videojournalist i Dagens Næringsliv. Dykker og fridykkerinstruktør som jobber med undervannsfotoprosjektet «På ett pust». Til sommeren er han hovedutstiller på Kunstforeningen Verdens Ende sin sommerutstilling sammen med keramikeren Hanne Heuch. INSTAGRAM: @freedivingnorway NETTSIDE: ettpust.com

«Mange må gå langt for å nyte sin favorittutsikt. Jeg går i ti minutter, kler på meg en våtdrakt og dykker rett ned i den. Turene til Lutvann, «dronningen» i Østmarka, begynte for ti år siden. Mangel på god sikt i Oslofjorden, lite tid til å reise bort og sterke abstinenser etter å få fridykket i naturen, og ikke bare opp og ned langs en line, sendte meg inn i skogen.

Den tidligere drikkevannskilden er omgitt av bratte fjellvegger og skog. Vannet er 54 meter dypt, kaldt og til tider veldig klart, noe som er uvanlig i Oslomarka. Akkurat som årstidene over vannlinjen forandrer naturen seg under.

Abbor, canadarøye, meterlangt siv, gressplener, overheng, huler, steinras og gigantiske trær som høststormene har sendt ned skråningene, er bare noe av det du kan se under snorkling og dykking i Lutvann. Siden vannet ligger senket ned i skogen, vil lys og skygge variere mye.

Dette er en av hemmelighetene til Lutvann. Er du på riktig sted til rett tid, kan det bli en spektakulær audiens hos Dronningen av Østmarka på en klar sensommerdag. I verste fall får du bare en fin svømmetur gjennom granskogen.»

Slik finner du frem

Lutvann, Oslo

ADKOMST: Buss 69 fra Oslo S til Ole Messelts vei eller bil til p-plass ved Ole Messelts vei i Oslo.

TUREN: Følg grusvei fra Lutvann leir inn til badeplass i nordenden av vannet. På varme sommerdager kan du oppleve mye bare med enkelt snorkelutstyr.

TIPS I NÆRHETEN: Følg blåmerket sti rundt vannet, ca. 5 km. Turen byr på spennende natur og flotte utsiktspunkt

UNDER VANN: Dykk ned i dronningen av Østmarka og opplev en helt annen verden under overflaten.
UNDER VANN: Dykk ned i dronningen av Østmarka og opplev en helt annen verden under overflaten.

Svimlende vilt

Store Trolltind

TERJE AAMODT (42)

Bor på Furset i Møre og Romsdal. En av Norges ledende fotografer innen klatring, sykling og skikjøring. Har laget fotoboken «Romsdal Eksponert» sammen med Iver Gjelstenli.

INSTAGRAM: @terjeaamodt

NETTSIDE: terjeaamodt.com

«Et av de flotteste klatreminnene jeg har fra Romsdalen, er fra en tur jeg hadde opp Nordøsteggen på Store Trolltind – for mange år siden – sammen med søsteren min Rannveig. Selve klatringen opp ryggen er ikke spesielt krevende, og fjellkvaliteten er til tider litt løs, men alt dette er glemt når du står der oppe.

Fra den majestiske eggen har du en av Romsdalens flotteste utsikter. På den ene siden ser du rett inn i Trollveggen med sitt svimlende stup, og på den andre ned på Adelsbreen. Jeg har vært opp der flere ganger siden. Hver gang blir jeg slått av hvor store og ville omgivelsene er der oppe. På bildet er Olav Kristoffer Mork på vei opp.

Bildet ble tatt mens jeg jobbet med å ta bilder til boka Romsdal Eksponert. Utsikt tilbake mot Nordre Trolltind og ned i Romsdalen. I bakgrunnen ser vi blant annet Blånebba, Vengetindene, Kvanndalstind og Romsdalshorn.»

Slik finner du frem

Store Trolltind, Romsdal

ADKOMST: Kjør Fv. 63 Trollstigen fra Sogge bru.

TUREN: Følg sti mot Orabotnen, Adelsbreen og Nordre Trolltind. Klatreetappe 7–8 taulengder. Vanskelighetsgrad 4. Fra toppen av Store Trolltind forbi Bruraskaret og ned til Stigrøra på merket sti.

TIPS I NÆRHETEN: Store Trolltind krever ikke klatring om du går fra Stigrøra.

VÆR OBS: Ruta krever kunnskap om naturlig sikring og klatring på flere taulengder.

STORE TROLLTIND: Fra den majestiske eggen har du en av Romsdalens flotteste utsikter.
STORE TROLLTIND: Fra den majestiske eggen har du en av Romsdalens flotteste utsikter.

Magisk morgonstund

Tåkeheimen

Line Hårklau (33)

Kjem frå Jølster i Sunnfjord, bur i Oslo. Frilans fotojournalist.

INSTAGRAM: @lineharklau

NETTSIDE: lineharklau.com

«Hytta låg der som ein vag skugge i alt det grå. Vi snubla nærmast inn i hytteveggen, medan vi famla og leita etter neste varde. Truleg er det mange som ikkje har fått oppleve anna enn grått her oppe på Tåkeheimen.

Morgonen etter har lyset i rommet endra seg, du kjenner det på kroppen allereie før du har opna auga, at det er lysare, lettare. Vi er spente tilskodarar idet sceneteppet går opp, og konstanterer raskt at vi har fått dei beste plassane i salen.

Den beste utsikta er kanskje den som gjer seg kostbar, som trugar med å halde seg skjult, men som likevel vel å syne seg og ønske deg god morgon medan du gnir natta ut av augene på ein litt klam hems, 1072 meter over havet.»

Slik finner du frem

Tåkeheimen, Nordland

ADKOMST: Ta båten frå Holand på rv. 17 over Holandsfjorden til Svartisen gård. Sjå engenbreenskyss.no for rutetider.

TUREN: Frå Svartisen gård følger du kjerrevegen langs Engenbrevatnet (ca. 3 km) og deretter stien frå Engenbreen, vidare nord for Møsbrømtuva og opp til Tåkeheimen. Rekn fire timar på turen opp.

TIPS I NÆRLEIKEN: Ein tur opp på Helgelandsbukken anbefalast i godt vêr.

VÆR OBS: Hytta er ubetjent. Hugs å ta med nok mat, samt å betale for opphaldet.

SCENETEPPET GÅR OPP: 'Den beste utsikta er kanskje den som gjer seg kostbar' undrer fotojournalist Line Hårklau.
SCENETEPPET GÅR OPP: "Den beste utsikta er kanskje den som gjer seg kostbar" undrer fotojournalist Line Hårklau.
Powered by Labrador CMS