Med lyst til å lære om friluftsliv, kart og kompass, kan du få et skikkelig løft i sommer.
Med lyst til å lære om friluftsliv, kart og kompass, kan du få et skikkelig løft i sommer.

Kom i gang med friluftslivet

Bruk sommeren 2020 til å lære om friluftslivet og komme i gang med turer i nærmiljøet, før du tar skrittet ut og legger kursen til fjells.

Publisert Sist oppdatert

Jeg har to råd til alle som vil begynne med friluftsliv. For det første anbefaler jeg å starte med å gå på tur i godt vær. Det gir mersmak, og du får lyst til å gå på tur igjen. Det andre er å alltid drive sporløs ferdsel. I Norge har vi allemannsretten som gir deg muligheten til å gå hvor vi vil i skogen, langs kysten og på fjellet. Men vi skal forlate naturen i bedre stand enn da vi kom dit. Plukk med deg søppel og ikke legg igjen andre spor enn de som hviskes bort av vær og vind. Husker du disse tingene, er det bare å komme i gang og nyte den vakre, frie naturen, sier Henriette Kampesveen og legger til:

– Ta et steg til siden, lytt etter fuglenes melodier og bekkens sang, se årstiden som endres og finne et pusterom fra krav, kjas og mas. Det er ikke så mye som skal til. Den største utfordringen er viljen til å komme i gang og gå ut døra. Rett og slett gjøre det.

– Du trenger ikke investere i nytt g fancy utstyr, det viktigste er komme seg ut på tur, sier Henriette.
– Du trenger ikke investere i nytt g fancy utstyr, det viktigste er komme seg ut på tur, sier Henriette.

Kle deg etter vær og vind

I hverdagen jobber Henriette Kampesveen som med kriminalitetsforebyggende politibetjent. På fritiden er hun aller helst ute på tur, både alene, med sønnen sin eller sammen med andre. Det siste året har hun vært kursleder for DNT Oslo og Omegn, styremedlem i turlederstyret i foreningen og foredragsholder.

Nå formidler hun gjerne tips til deg som er fersk i friluftslivet og på stien.

Enkle råd til turferskinger

  • Gjør det enkelt – bruk det utstyret du har liggende.
  • Legg lista lavt og klapp deg selv på skulderen for hver tur du tar.
  • Unngå å fryse.
  • Planleggen turen på kartet. Bruk ut.no til å finne turmål
  • Begynn i det små med å gå den samme stien mange ganger, aller helst i nærområdet.
  • Ha med mat og drikke.
  • Husk førstehjelpsutstyr og varm jakke.
  • Snu i tide.

– Du trenger ikke investere i nytt, dyrt utstyr for å gå på tur. Ta på deg gode sko, kle deg etter vær og føreforhold, og alltid etter den årstiden vi er i. Om våren er det fristende å kle av seg, men sola varmer ikke i skyggen og vinden er fortsatt kjølig. Kle deg i ull innerst, og så i lag utenpå, forklarer Henriette.

Hun kler seg i lett ullundertøy i netting innerst, men tynt ullundertøy fungerer også fint. Utenpå det et mellomlag i ull, og deretter noe vindtett. Hun har alltid med lue og votter.

– For all del må du unngå å fryse. Å være ute skal være en positiv opplevelse. Gjør det til noe hyggelig, ta med sjokolade og noe varmt å drikke til pausen. Kle på deg når du stopper, ta deg tid til å være der du er.

– Gjør du det?

– Alltid. Og på vei hjem planlegger og gleder jeg meg allerede til neste tur. Å være ute er å slippe forventningspress og tidsklemme, sier hun og smiler.

Planlegg turen

De fleste nordmenn bor i nærheten av et turområde. Henriette anbefaler å begynne med å finne en sti like ved der du bor, og å bruke kart for å være sikker på hvor du er.

– Det fins mange bra instruksjonsvideoer for bruk av kart og kompass på YouTube. Vanligvis inngår slike instruksjoner som en del av ferskingkursene til DNT, men nå er alt avlyst på grunn av koronaepidemien. Ikke la deg stoppe av den grunn. Se videoene, og gå ut og øv. Det er ikke vanskelig å lære seg, og veldig viktig å kunne, sier Henriette.

De fleste nordmenn har en nærsti like ved der de bor.
De fleste nordmenn har en nærsti like ved der de bor.

En mulighet for læring er å øve på bruk av kart gjennom turorientering. Noe annet en kan gjøre er å sjekke kartet på ut.no og undersøke mulighetene for turmål der man bor.
– Mange legger lista høyt og kan mislykkes på første tur. Om du ser på kartet, får du en viss oversikt over nærområdet ditt. Du ser hva som fins av bekker, stier, bebyggelse og veier. Gå den samme turen så mange ganger du vil, og når du er trygg på stien begynner du å være lengre ute og gå nye veier.

Henriette forteller hvordan hun brukte tid på å oppdage nærområdet sitt da hun flyttet til Oslo. Litt etter litt kartla hun mulighetene, hvilke stier de fleste brukte og hvilke områder hun kunne ha helt alene. Så valgte hun å gå utenfor. Ikke så mange meterne bortenfor stien oppdaget hun at det fins villmark like ved der hun bor.

I tillegg må vi ikke være redd for å si hei, spørre om hjelp og råd. Folk ute i naturen er åpne og inkluderende, og ingen spørsmål er for dumme til å bli besvart.

Henriette Kampesveen, kursleder i DNT

– Du trenger ikke gå langt for å få store naturopplevelser. Etter hvert mestrer du naturen. Da kan du begynne å gå ut i dårlig vær og kjenne at det også er innenfor komfortsonen din. I dårlig vær kjenner du på dine egne grenser, og oppdager at naturen endrer seg i for eksempel tåke og i regn. Favoritt-treet ser annerledes ut forskjellige tider i døgnet, påpeker hun.

Henriette heier på alle som våger å være litt barnlig, og åpne opp for mulighetene som fins der ute.

– I tillegg må vi ikke være redd for å si hei, spørre om hjelp og råd. Folk ute i naturen er åpne og inkluderende, og ingen spørsmål er for dumme til å bli besvart.

Bærer alltid sekk

Selv på korte turer bærer Henriette med seg en liten sekk med matpakke, drikke, et liggeunderlag, førstehjelpssaker og en liten dunjakke. Mat og klær ligger i plastposer for å holde seg tørt i tilfelle en regnskur.

– Jeg velger å ha varmt vann på termosen. Da kan jeg rense sår i fall noe skjer, og de som er med på tur kan velge hva de vil drikke. Noen fnyser litt over at jeg bærer med meg så mye, men det ligger i min natur å være beredt i fall noe skulle skje.

I fjor reddet hun en mann i 50-årene som hadde stupt på offroadsykkel, og hatt en alvorlig ulykke.

Selv på korte turer har Henriette med førstehjelpsutstyr, for sikkerhets skyld.
Selv på korte turer har Henriette med førstehjelpsutstyr, for sikkerhets skyld.

– Du vet aldri når ulykken inntreffer. Det er kjekt å være beredt, i tilfelle noe skjer. Men jeg er utrolig glad når jeg kommer hjem med uåpnet førstehjelpspakke. Husk å lære deg hva som er i den før du drar ut, og vit hvordan det du har med brukes. Og ikke minst etterfylle førstehjelpspakken med det du har brukt og mangler, sier hun.

Spiser gjerne ute

Ta med maten ut en gang i blant. Å spise i naturen er utrolig deilig.

Henriette Kampesveen

For Henriette er tur blitt en selvfølgelig del av livet. Hun drar på strabasiøse turer, som Expedition Amundsen over Hardangervidda, har Jotunheimen som favorittområde, og går gjerne Nordmarka på langs med telt. Men det er ettermiddagsturene som er de viktigste. Når hun kan, låner hun en hund å gå med. Det gir trygghet og selskap. Eller hun går med sønnen sin og venner. Privat har hun vært turleder i mange år, de siste fem årene har hun vært turleder for DNT, og er både fører, guide og leder om vinteren.

– Om det er vanskelig å komme seg på tur, så er det noe jeg anbefaler alle å gjøre: Det er å ta med maten ut en gang i blant. Å spise i naturen er utrolig deilig. Varm opp wienerpølser på en termos og ta med lomper ut. Da har du noe som får barna med på tur og som kan være starten på noe nytt. Det handler mest av alt om å komme i gang.