9 fiskeperler

Statskog tilbyr fiske i 60 000 vann. Her er ni steder du bør sjekke ut.

Publisert Sist oppdatert

Vi ønsker å senke terskelen og viser fram herlighetene vi eier i fellesskap og gjøre det enkelt å komme i gang med konkrete forslag.

Dette er knallbra områder med fiske som både frister sportsfiskeren og passer til hele familier. Her snakker vi om noe som er billig og bærekraftig, spennende og sterkt undervurdert.

Skitt fiske!

FAKTA OM FISKE

FISKEKORT

  • Dette må løses for fiske i alle vann og elver i Norge. Dette betales til grunneier.
  • Alle fiskekort til de ti fiskeperlene får du kjøpt på inatur.no.

GRATIS FISKE

  • Det er lovfestet at barn og unge under 16 år har rett til gratis fiskekort for fiske etter innlandsfisk i perioden fra 1. januar til 20. august.
  • Om du er under 20 eller over 67 år er det gratis fiske i alle vann på Statskogs eiendommer hele året bortsett fra på Statsallmenninger i Sør-Norge. Her selges fiskekort via Fjellstyrene.

FISKERAVGIFT

  • Ble innført på midten av 1960-tallet. Hensikten med avgiften er å sikre midler til tiltak m.m. til fremme av fiske. Ved fiske etter innlandsfisk, er det ikke krav om å løse fiskeravgift.
  • Alle som har fylt 18 år og skal fiske etter laks, sjøørret og/eller sjørøye i vann og vassdrag, eller fiske etter nevnte arter med faststående redskap i sjøen, skal betale fiskeravgift.
  • Fiskeravgiften følger nå kalenderåret og gjelder fra 01.01-31.12. Betal fiskeravgift på miljodirektoratet.no

Storlått røyefiske – Kvænangen – Troms

Kvænangen er som skapt for den eventyrlystne fiskeren, et røyeparadis i vilt fjellandskap. Et raskt blikk på kartet er nok til å forstå at fjellområdene rundt Kvænangsbotn har flust av fiskevann. Fisken i Kvænangen er ikke veldig kresen. Den biter på det meste. Du trenger verken ny fiskestang eller skinnende spinnere. Bruk det utstyret du har, og vi kan så godt som garantere at du får fisk.

Du kan godt dyrke fluefiske her, men stang og sluk er nok oftere i bruk for å fange de største røyene. Flere av vannene her er svært grunne, så det er lurt å ha med noen ekstra sluker i skrinet. Så godt som samtlige vann huser fisk av fantastisk kvalitet og høvelig størrelse. Selv de mest garvede sportsfiskerne finner de opplevelsene de lengter etter her.

Ørretparadis i Junkerdalen - Stor-Rosnivatnet - Sulitjelma

Stor-Rosnivatnet i Saltdal har diger ørret som er så rød i kjøttet at selv de feteste elvelaksene blekner i forhold. Kanskje er det nettopp her du skal lande din første fjellørret over to kilo. Ikke bare er fisken fantastisk. Her snakker vi om Junkerdalen nasjonalpark i Nordland som er en flott naturopplevelse.

I hjertet av høyfjellterrenget i Salten byr Stor-Rosnivatnet på mer enn fisk. Vi snakker stor fisk. Skikkelig stor. Statskogs undersøkelser viser at vannet har fjellørret på over tre kilo! Sølvfargede sluker og spinnere med en vekt på rundt fem til sju gram er et sikkerstikk i Stor-Rosnivatnet, skal man tro fiskere som er kjent med vannene området. Er du fluefisker, er dette også plassen for deg.

I Hamsuns rike - Sagvassdalen – Hamarøy

Hamarøy er en naturperle av de sjeldne. En bedre totalpakke skal du nemlig lete lenge etter. I en radius på et par kilometer finner du flere fantastiske fiskevann omkranset av vakker natur og fine turstier. Og du kan faktisk kjøre bil inn til smørøyet av området. Utvalget av fiskevann her mangfoldig. Både Femte-, Sjette-, og Sjuendevatnet byr på rike muligheter for fiske og friluftsliv. Alle vannene huser ørret av meget god kvalitet og størrelse, og det er gode muligheter for å få seg en ørretmiddag.

Vintereventyret - Sætervatnet – Valnesfjord

Sætervatnet ligger i Sjunkhatten nasjonalpark i Fauske. Sommeren står for døren, men hva med å drømme seg litt lengre frem i tid?

Sætervatnet er et vakkert og familievennlig vintereventyr. Hit strømmer små og store for å oppleve vinterlandet i sin skjønneste form. Her er det verdt å prøve fiskelykken på isen. Sætervatnet er definitivt mest attraktivt om vinteren. Her snakker vi om godt preparerte skispor i lettgått terreng. Vatnet er perfekt for isfiske. Har du litt flaks, får du både røye og ørret.

Tusenvannslandet - Blerekvatnan – Rana

Blerekområdet er et lett tilgjengelig eldorado av muligheter for den som vil prøve fiskelykken. Det er godt egnet for en dagstur, men det ligger også til rette for lange vandringer i lettgått terreng på rundt 700 meters høyde i magiske omgivelser. Blerekområdet – eller Blerekan som området gjerne kalles lokalt, består av et utall vann og tjern heklet sammen med elver og bekker.

Fiskesesongen på barmark er først og fremst juli og august, for snøen ligger lenge her og kommer tidlig. Ørreten holder svært høy kvalitet i området, og størrelsen kan gå godt over kiloen. Storfisken er i de store vannene, men finnes absolutt også i flere av de mindre. Det er mest ørret her, men det finnes også røye i deler av vassdraget.

Klar for nye lakseeventyr - Vefsna – Grane og Hattfjelldal

Med stø kurs mot gammel storhet byr storlakselva Vefsna i Nordland igjen på fiskeopplevelser for livet. Erfarne fiskere sammenligner Vefsna med laksefiske i Alaska. Elva har stått uberørt i mer enn tre tiår. Dette gir en helt spesiell villmarksfølelse. Rundt elvas bredder vokser trærne høyt i et variert terreng, og du kan finne spennende fiskeplasser skjermet for alt og alle. Vefsnavassdraget i Nordland strekker seg gjennom Hattfjelldal, Grane, Vefsn og Mosjøen før den renner ut i Vefsnfjorden. Vi snakker om 16 mil med buldrende fossefall, raske stryk og en stolt og tragisk historie.

På taket av Trøndelag - Bjørkvatnet – Røyrvik nær Børgefjell

Milelang blautmyr trenger ikke å ligge som ei blytung sperre mellom deg og flotte fiskeopplevelser. Sagnomsust fiske i Bjørkvatnet kan nærmest foregå fra førersetet. På det mektige Steinfjellet i Røyrvik kommune snirkler fylkesvei 773 seg gjennom et område hvor mulighetene står i kø. Når du er kommet så høyt at du føler at det meste av Trøndelag ligger under deg, da ligger veien ganske tett opp til Bjørkvatnet. Lettere tilgjengelig fiskevann skal du lete lenge etter. Her snakker vi om et fiskevann av ypperste slag, både når det gjelder ørret og røye. Det er bra med fisk her, den er bitevillig på de rette tidspunktene og den kan bli stor. Skikkelig stor.

Friluftsparadiset - Flensmarka – Røros

Flensmarka er den smellvakre lillesøsteren til Femundsmarka nasjonalpark som du finner på andre siden av innsjøen Femunden i Røros. Flensmarka er et litt bortgjemt turparadis med fiskevann som perler på ei snor. Her på vestsiden av Femunden kan du få skikkelig stor fisk og naturopplevelser av høy klasse. Flensmarka byr både på ørret, abbor, røye og harr. Fangsten i området beskrives av lokale fiskere som vilter og fin i størrelsen. De hogger gjerne til nede ved bunnen. Vannene er «lettfisket og passe store» og kan by på skikkelig diger fisk.

Fjellørret av fineste sort - Nutevatnet - Njardarheim

Nutevatn i Nardarheim ligger i hjertet av fjellørretens rike. Reisen dit er et strabasiøst eventyr, og du ender midt i villreinens rike.

Nutevatn – eller Urdeviksvatnet som vannet heter på kartet – er et av Njardarheims flotteste fiskevann. Når vinteren løsner grepet og lar sommeren slippe til tidlig i juni, starter fiskesesongen for alvor i området. Mange bruker haspelstang, gjerne med en blå-grønn wobbler eller tradisjonelle spinnere. Ørreten gjemmer seg ofte i de mange buktene på det to kvadratkilometer store vannet.

Ferden til Nutevatn er noe krevende, men er også en flott opplevelse. Turen opp går til lands og til vanns og ender nesten i skyene i høgfjellsområdet i Setesdal Vesthei/Ryfylkeheiene.

LES MER OM STATSKOGS FISKEPERLER

Powered by Labrador CMS