Påskeeggjakt i skogen
Påskeeggjakt i skogen

Åtte ting du kan gjøre i påsken

Åtte friluftseksperter gir deg sine beste råd til kortreiste, alternative påskeopplevelser ute.

Publisert Sist oppdatert

Påsken blir kanskje ikke helt som du hadde forestilt deg, men fortvil ikke. For de aller fleste av oss er det gode turmuligheter kort vei fra husveggen. Vi har spurt åtte friluftseksperter om tips til hvordan du kan gjøre påsken til en suksess, selv uten hyttetur eller lange reiser.

RANDI SKAUG:
PÅSKEPLASK

Randi Skaug bader året rundt, her fra øya hennes Naustholmen i Steigen.
Randi Skaug bader året rundt, her fra øya hennes Naustholmen i Steigen.

– I mangel av hyttetur, er det greit å minne seg på at vi verken mangler appelsiner, Kvikk Lunsj eller friluftsmuligheter, sier eventyrer Randi Skaug.

Hun skulle egentlig på skitur i Mongolia, men avlyste i siste liten på grunn av koronasituasjonen.

I mangel av hyttetur, er det greit å minne seg på at vi verken mangler appelsiner, Kvikk Lunsj eller friluftsmuligheter.

Randi Skaug

– Det ble skitur i Pasvik i stedet, et veldig godt alternativ.

Det var altså før restriksjonene i Norge ble innført. Nå som fritidsreiser ikke er anbefalt, har hun et forfriskende forslag til hvordan du kan bruke naturen der du bor.

– Pakk håndkle, appelsiner, telys og Kvikk Lunsj om kvelden. Kok litt sterk kaffe når du står opp, sleng sekken på ryggen og begi deg så til nærmeste åpent vann. Sleng deg uti. Hyl om du synes det hjelper. Du kan også late som om du er dansk og ta med en liten skarp en. Når du har tørket deg, sett deg og nyt en utemorgen med tente lys, frisk luft, fuglekvitter og kanskje til og med morgensol om den skinner på deg. Jeg garanterer deg en frisk start på dagen og masse godfølelse.

TURSØSTRE:
LET ETTER VÅRTEGN

Naturen representerer noe normalt og trygt i denne unormale situasjonen.

Hege Schultz Heireng

Hege og Stine Schultz Heireng, mest kjent som Tursøstre, har for alvor satt kortreiste turer på kartet. I denne spesielle tiden har lufteturene blitt ekstra viktige.

– Vi har skjønt at vi er helt avhengig av disse turene, ikke minst nå. Naturen representerer noe normalt og trygt i denne unormale situasjonen.

De anbefaler å lete etter dyrespor og elementer i naturen, fremfor et bestemt turmål.

– Jeg og mannen min Øyvind tok en tur i skogen her om dagen. Vi bestemte oss for at vi skulle være på tur til vi hadde sett tre ulike fugler, en bekk som sildrer, slike ting, noen konkrete mål som ikke var en spesifikk destinasjon. Vi satt og hørte på svarttrosten, så på istappene som var i ferd med å smelte, dråpe etter dråpe, bare ruslet rolig. Det var ordentlig fint, forteller Hege.

De bor selv i Oslo, hvor store folkemengder på populære tursteder har vært en utfordring.

– Finn en ny vei inn i marka, du trenger heller ikke gå så langt. De som er mer erfarne kan ta turen utenfor de merkede stiene, slik at det blir bedre plass til de som er ferske nå som vi bør holde god avstand.

Finn en ny sti: Oppdagelsesferd på hemmelige stier

Tursøstrene Hege og Stine finner mye glede i de nære turene.
Tursøstrene Hege og Stine finner mye glede i de nære turene.

FRILUFTSFLOKKEN:
PÅSKEEGG-JAKT I SKOGEN

Vilder og Leonora på påskeeggjakt.
Vilder og Leonora på påskeeggjakt.

For fire år siden bestemte Nina Voldstad og Oliver Halvorsrød seg for at de skulle tilbringe mer tid ute i naturen sammen med lille Vilder. De skulle ha minst to overnattinger ute hver måned i sommerhalvåret. Nå er prosjektet utvidet til å vare året rundt, og familien har gått fra tre til fire medlemmer - og de kaller seg Friluftsflokken (@friluftsflokken).

Deres hete tips er å flytte påskeeggjakten ut i skogen.

– Påskeeggjakten blir hundre ganger morsommere ute i terrenget, da gjemmestedene er så mye bedre - og det er jo vitterlig her påskeharen bor også! Velg dere et område i skogen, og mens barna er opptatt med noe annet, gjemmer dere eggene på lure steder. Så kanskje dere finner en lapp med et dikt fra påskeharen som forklarer at nå må det letes? Og kanskje han er ekstra sjenerøs i år, siden påska ikke er helt som vanlig?

Barn på tur: 10 tips for en vellykket tur med barn

STEIN P. AASHEIM:
BRUK TIDEN

Fjellklatrer, ekspedisjonsmann og forfatter Stein P. Aasheim er kjent for de lange, eksotiske og krevende turene. Men da vi spurte han om påsketips, kom han frem til at det er noen andre turer han husker best:

"Jeg fikk nettopp en mail fra Fjell og Vidde, medlemsbladet til DNT: ”Vi skal lage en sak om hva man kan gjøre i påska, nå som hytteturen for mange er avlyst og reisemulighetene begrenset. Har du et tips du vil dele med oss?”

Hvorfor spør de meg, tenkte jeg. Jeg som ikke har gjort annet gjennom hele livet enn å fråtse i de reisemulighetene som verden har bydd på. Jeg har kokt bålkaffe i Sibir og Alaska, padlet gjennom Tasmania og Canada, gått på ski over Grønland og Antarktis, klatret i Nepal og Peru, syklet gjennom Sahara og Island, ridd gjennom Mongolia og Argentina – og nå skal jeg opptre som en slags spesialist på turer som kan gjøres innenfor et steinkast hjemmefra.

Det hender jeg tenker tilbake. Det hører vel alderen til. Jeg mener, det er mer å se tilbake på enn fram mot. Og så tenker jeg, hvis jeg hadde fått gjenoppleve en – tja, la oss si en femårs-bolk av livet mitt, hvilken periode ville jeg ha valgt? Hva kjenner jeg på nå i ettertid som den mest spennende, fascinerende og utbytterike delen av livet mitt.

Jeg ville ha valgt de årene der, da spenningen ved teltturen en kilometer fra kjøkkendøra ikke sto tilbake for noen ørkenkryssing, jungelferd eller polarekspedisjon.

Stein P. Aasheim

Svaret er enkelt. Jeg ville ha tatt de årene da ungene var små. Store nok til å springe rundt i graset, men små nok til at de lagde tegninger til bestefar og skulle leses for ved sengetid. Jeg ville ha valgt de årene hvor hver tur i fjæra var en oppdagelsesreise, hvor pannekakene på primusen var helgas høydepunkt, hvor det lå et forskningsprosjekt i hver rumpetrolldam oppi skogen, hvor vi snekret fuglekasser med ”VELKOMEN!” under inngangshullet, hvor vi lekte gjemsel i blomsterenga, hvor mestringshylet etter å ha hoppet tørrskodd over bekken kunne ha målt seg med hvilken som helst Everest-bestigning, og ble kun overgått av tilsvarende hyl da den første ørreten satt på kroken, men som umiddelbart gikk over i utrøstelig gråt da fisken øyeblikket etter falt av. Jeg ville ha valgt de årene der, da spenningen ved teltturen en kilometer fra kjøkkendøra ikke sto tilbake for noen ørkenkryssing, jungelferd eller polarekspedisjon. De årene det ble delt ut Michelin-stjerner for brente pinnebrød og kalde pølser, og barkebåter i Håkåhølen var seilskip på Atlanterhavet.

Tipset jeg vil dele er dette: Bruk denne tiden for alt den er verdt."

METTE NYGÅRD HAVRE:
TA MED RESTEMAT PÅ TUR

Med nesten 70 000 følgere på Instagramkontoen @spisoppmaten, driver Mette Nygård Havre folkeopplysning om hvordan vi kan hindre at spiselig mat havner i søppelbøtta. I tillegg er hun og familien ivrige friluftsfolk. Restemat og tur går hånd i hånd.

Raske bananboller

  • To – tre brune bananer (jo mykere, jo bedre!)
  • 2-3 dl havregyn
  • Rosiner
  • Kanel

Mos bananene skikkelig godt med en gaffel. Hell i havregyn, her kan du bruke helt vanlige eller glutenfrie. Sørg for at grynene røres godt sammen med bananmosen. Hell i litt rosiner og strø over så mye kanel som du liker. Bland sammen. Ut av denne røren får du ca. 8 boller. Sett dem på et bakebrett og sett i ovnen på 200 grader i ca. 15 minutter.

– For oss blir det for første gang påske i hjembyen vår Bergen. Jeg har vært til fjells hver påske helt fra jeg var bitteliten, barna mine har alltid vært til fjells i påsken. I år blir det nærturer og mer kos i skogen. Da blir mat viktig.

Tørre tacolefser kan få nytt liv på primusen, og restesuppe på termos er en stor hit.

– Det er noe barna mine elsker. Er det suppe igjen etter middag så jubler de, da tar de det ofte med på en termos dagen etter som skolemat. Nå som det ikke er vanlig skole, så er restesuppe perfekt turmat. Husk også at i en suppe kan du bruke opp de litt slappe grønnsakene du har i kjøleskapet.

Dessert står selvsagt også på menyen. Brune bananer kan bli til digge bananboller.

– Det er perfekt turmat som gir god energi. Enkelt å lage før du skal ut på tur og de forsvinner fort!

Finn flere turmat-oppskrifter her.

UNE CECILIE OKSVOLD:
LÆR DEG NOE NYTT

Une Cecilie Oksvold bruker friluftslivet aktivt for å håndtere angsten hun har hatt med seg siden hun var barn. Gjennom instagramkontoen @unececilie har hun satt mental helse på agendaen og deler vakre bilder fra turer i Bymarka i Trondheim. Hun anbefaler å bruke påsken og tiden nå til å øve på friluftsferdigheter.

Vi trenger litt oppturer i disse dager!

Une Cecilie Oksvold

Sett deg små mål og opplev mestring i naturen, sier Une Cecile Oksvold
Sett deg små mål og opplev mestring i naturen, sier Une Cecile Oksvold

– Ta en dag av gangen og utfordre deg selv på det du ikke kan. Kanskje er det er å sette opp telt, være der på dagstur og tusle hjem igjen til kvelden.

–Sett deg små mål ut i fra egne forutsetninger, forhåpentligvis opplever du litt mestring også, for let’s face it; vi trenger litt oppturer i disse dager!

I likhet med Mette Nygård Havre er Une Cecilie en racer på å redde mat, hun er en ivrig dumpsterdiver. Sjansen er stor for at du har noe som kan graves fram fra egen fryser eller kjøkkenskap.

– Prøv å bruke de matvarene som må reddes fra skapet ditt! Selv om datoen er passert, er det ikke nødvendigvis dårlig mat. Bruk sansene, se, lukt og smak. Utfordre kreativiteten din og se hva du kan få til med det du har.

Les Fjell og Viddes reportasje om Une Cecilie: Psykt fin tur

Mer om bål: Bål: når, hvor og hvordan

BØRGE OUSLAND:
HVERDAGSEKSPEDISJONER

Det er ikke lenge siden Børge Ousland returnerte fra en av sine største og mest krevende ekspedisjoner, hvor han og Mike Horn gjennom fire måneder krysset Polhavet. Nå fokuserer han på små hverdagsekspedisjoner med datteren og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Uansett hvor du bor finnes det små hyggelige perler å gjemme seg bort for en natt eller to.

– Min datter og jeg har hatt små turer i nærområdet med telt, selv om vi bor ganske sentralt her på Fornebu, og det har fungert veldig fint!

Hverdagsekspedisjon med datteren.
Hverdagsekspedisjon med datteren.

LENE JULSEN OG NATURMANNEN:
SE SOLOPPGANGEN

Lene Julsen er trolig mest kjent for sine humorfylte og nære tekster om livet som dama til Naturmannen. Hun ville ha barn, han ville ha frihet til å være på tur. Med tiden har to jenter kommet til verden, og i tilværelsen som travle småbarnsforeldre blir små øyeblikk utenfor døra til store innrykk.

– Stå tidlig opp, gå rett i klærne, se på soloppgangen. Vi er så heldig å ha en ås like ved. For å komme opp, må vi gå gjennom en liten skog. Et helt utrolig fugleliv hilste oss god morgen. Datter (5) skjønner uttrykket «morgenfugl» på en helt annen måte nå. Når vi kom hjem forsøkte hun å finne de samme lydene vi hørte i skogen, i fugleboka hjemme. Frokosten tok vi hjemme. En fin, annerledes start på dagen.

Lene oppfordrer også til å ta med kameraet ut.

– Du trenger ikke bevege deg lengre enn i hagen. Let etter morsomme mønstre eller underlige naturskapte ting.

Utefoto: Slik tar du gode turbilder