Bli med ut mot havet.

Seks fine stier ved kysten

Noen fylker har adskillig mer kyststi enn andre, men overalt er det mulig å følge allemannsretten og gå en på fottur langs fjorden eller helt ute ved norskehavet.

Publisert Sist oppdatert

Se horisonten fra Tønsberg tønne

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">På vei til Tønsberg tønne er det noen fine strender å ta pauser på.</span>
På vei til Tønsberg tønne er det noen fine strender å ta pauser på.

Av og til er det livsnødvendig å rette blikket mot horisonten og la det hvile der lenge. Til du får ro i sjela. Et fint sted å gjøre dette, er ytterst på Østerøya i Sandefjord kommune, på Tønsberg Tønne. Dette er et markant sjømerke ved innseilingen til Tønsbergfjorden. Som sjømerke må dette være meget gammelt, og opprinnelig var det en påle med en tønne som markerte stedet.

Turen er ca. 2,5 km hver vei, og stien er god og synlig hele veien. Siste partiet er miniklyving for å komme seg opp på pynten. Estimert tid for en normal person er ca 1,5 timer tur/retur inkludert en 10 min pause på toppen. Underveis går deler av stien på plank gjennom et verneområde.

Adkomst: Turen starter på parkeringsplassen på Skogan. Hit er det mulig å komme med buss fra Sandefjord. Se bussavganger på entur.no

På kongelig grunn i Oslo

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Vandrer du kyststi på Bygdøy kan de se blåveisen blomstre.</span>
Vandrer du kyststi på Bygdøy kan de se blåveisen blomstre.

Lett tilgjengelig, tjue minutters buss- eller båtreise fra Oslo sentrum, ligger halvøya Bygdøy med kongsgård, museer, strender og nydelig anlagt kyststi. Den går forbi slott, villaer og på høydedrag med utsikt over Oslofjorden. Legg gjerne inn et bad i Paradisbukta, ytterst på Huk eller på Bygdøy Sjøbad.

Adkomst: Ta buss nr. 30 (Se ruter.no for avganger) til endeholdeplassen ved friområdet Huk og følg merket sti mot Paradisbukta og Bygdøy Sjøbad til Sjølyst. Mange fine steder å ta pause underveis. Store deler av turen tilrettelagt for rullestol.

En annen variant er å ta bussen til Karenslyst alle og gå ned i Frognerkilen. Derfra er det fint anlangt plankesti mot Oscarshall, og videre merket kyststi rundt Bygdøy.

Havstien ved Kristiansund

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Utsikten fra Havstien gir deg følelse av storhavet.</span>
Utsikten fra Havstien gir deg følelse av storhavet.

Havstien en yndet rundtur i Kristiansund, med start og slutt i ved Kirkelandet gravsted. Turen er som en fjelltur i fjæresteinene og byr på variert turterreng. Du passerer flere kultur- og krigsminner, og hele veien er det flott utsikt mot storhavet, og du kan se Grip i nordlig retning.

Adkomst: Start på parkeringsplassen ved Kirkelandet gravsted.

Mølen i Vestfold

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Rullesteinstranden på Mølen er et eldorado for alle som liker vakre steiner. Men husk, de skal ikke bli med hjem.</span>
Rullesteinstranden på Mølen er et eldorado for alle som liker vakre steiner. Men husk, de skal ikke bli med hjem.

Kyststien ytterst i Brunlanes i Vestfold ble merket allerede på 1980-tallet, og regnes som Norges første merka sti ved kysten. Å gå tur her gir deg virkelig et løft i livet, for her kjennes naturen på pulsen hele året og du kan la tankene hvile mens du ser på bølgene som slår inn mot land.

Turen går via gravrøysene og rullesteinsstranden på Mølen til Helgeroa. Tanken er å utvide stien slik at du kan gå fra Larvik til Porsgrunn.

Adkomst: Det fins mange mulige startpunkter. Begynn gjerne med tog, buss eller privatbiler til Stavern, og gå derfra. Deler av stien er turvei tilrettelagt for rullestol, barnevogn og sykkel.

Fugletårnet i Kurefjorden i Råde

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Utsikten fra fugletårnet i Kurefjorden går mot noen fine våtmarksområder for fugler.</span>
Utsikten fra fugletårnet i Kurefjorden går mot noen fine våtmarksområder for fugler.

En fin tur med barn er å følge kyststien i Kurefjorden i Råde. Deler avområdet ble naturreservat i 1978 for å ta vare på trekkende vadefugler i Oslofjordområdet. Stien slynger seg langs vannet, gjennom et skogholt med furu og løvtrær og til et fugletåren med vid utsikt over Kurefjorden til Saltnes i Råde og mot Rygge. Dette er en artig tur for barn, for det å klatre opp i slike tårn er alltid gøy.

Adkomst: Kjør til Rygge og følg skilting til Rygge kirke. Ta så av mot Larkollen og følg veien frem til Kureskjærveien og skilt merket «Fugletårn».

Telegrafbukta fra Tromsø sentrum

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">I Telegrafbukta utenfor Tromsø er det fint å samles etter å ha gått fra sentrum og ut hit.</span>
I Telegrafbukta utenfor Tromsø er det fint å samles etter å ha gått fra sentrum og ut hit.

Denne turen er en ypperlig anledning til å bli bedre kjent med Tromsø og byenspopulære strand i Telegrafbukta. Start og slutt ved Prostneset midt i byen, derTroms Turlag har lokaler. I begynnelsen går turen langs vei, men etter hvertlangs sti.

Adkomst: Fotturen starter ved kontoret til Troms Turlag ved Prostneset midt i Tromsø sentrum. Universelt utformet: Deler av turvegen i Telegrafbukta er tilrettelagt rullestol.

Denne artikkelen er hentet fra DNTs årbok 2020 «Kysten vår»