IKON: Rabothytta ved Okstindan er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter og åpnet i 2014
IKON: Rabothytta ved Okstindan er tegnet av Jarmund/Vigsnæs Arkitekter og åpnet i 2014

Rabothytta er Norges flotteste

Rabothytta i Okstindan i Indre Helgeland er kåret til Norges fineste DNT-hytte i kategorien ubetjent/selvbetjent hytte.

Publisert Sist oppdatert

Hyttekåring

Konkurransen er gjennomført av Fjell og Vidde, medlemsmagasinet til DNT. Gjennom hele sommeren 2020 har turfolket kunne stemme på sine favoritter blant DNT-hyttene på turportalen ut.no. Gjevilvasshytta i Trollheimen kom seirende ut i kategorien «betjent hytte». Les mer om kåringen av Norges fineste DNT-hytte.

– Jeg håpet på seier, men vi er ei lita forening og kunne ikke vente å vinne en landsdekkende DNT-kåring med så mange andre fine hytter, sier Svein Arne Brygfjeld. Han er tidligere styreleder i Hemnes Turistforening, og den som i sin tid unnfanget ideen til ei spektakulær, moderne hytte like under Okstindan i Indre Helgeland. Nå er han hyttevert på Rabothytta.

– Vi satset vilt og hemningsløst på dette prosjektet for ti år siden, og hadde trua på at det kom til å slå an. Men du verden. Det har tatt helt av.

ILDSJEL: Tidligere styreleder i Hemnes Turistforening, Svein Arne Brygfjeld, hadde ideen til Rabothytta.
ILDSJEL: Tidligere styreleder i Hemnes Turistforening, Svein Arne Brygfjeld, hadde ideen til Rabothytta.

Rabothytta høster internasjonal oppmerksomhet og har opp mot 500 dagsturister på de fineste sommerdagene.

– Fortell om livet med Rabothytta?

Rabothytta var et umulig prosjekt; så stort og så ambisiøst. Vi hadde aldri gjort det, om vi visste hva vi gikk til, men nå drømmer vi om å gjøre noe lignende ved kysten. Dette er gøy.

Sven Arne Brygfjeld, initiativtaker

– Altså, her må en ikke glemme at vi er et stort VI bak Rabothytta. Jeg har jobbet med stjernearkitekter og håndverkere. Frivillige sier aldri nei til å ta i et tak, og det lokale næringslivet har vært rause med oss. Kona mi, Ann Karin Krogli, og jeg har hatt hytta som samtaletema til alle måltid, døgnet rundt, i ti år. Vi kom i mål i fjor, da vi fikk på plass sikringsbua. I sommer tok booking tid. Det var utrolig morsomt og veldig krevende. Folk har stått på venteliste for å komme til hytta.

Gjestene kjøper vafler og betaler overnatting. Overskuddet går til renovering av gamle hytter og utvikling av nye i lokallaget.

– Rabothytta var et umulig prosjekt; så stort og så ambisiøst. Vi hadde aldri gjort det, om vi visste hva vi gikk til, men nå drømmer vi om å gjøre noe lignende ved kysten. Dette er gøy.