HISTORISKE VANDRERUTER: Kombiner vandring i fjellet med historisk utforskning og kulturminner denne sommeren.
HISTORISKE VANDRERUTER: Kombiner vandring i fjellet med historisk utforskning og kulturminner denne sommeren.

På historiske stier

Tidens tann har for lengst slitt bort mange av våre eldgamle ruter. Men det finnes fortsatt mange synlige veifar og mangfoldige kulturminner i landskapet vårt. Du finner noen av dem langs våre Historiske vandreruter.

Publisert Sist oppdatert

Å kjenne historien til stiene du går på og kulturminnene du ser, gir en økt dimensjon til turen.

Åse Bitustøl, Riksantikvaren

Over turkise isbreer, majestetiske fjellvidder, på den ville sjøen og langs irrgrønne skogstrekninger. I uminnelige tider har det vært ferdsel i vårt landstrakte land – både til lands og til vanns. Mellom bygder, grender, byer og gårder. Fra Sør-Norge til Vestlandet. Over Jotunheimen, gjennom Finnskogen og ned i Aurlandsdalen.

FLUKT: Bildet viser et norsk ektepar med sitt lille barn på marsj mot grensen.
FLUKT: Bildet viser et norsk ektepar med sitt lille barn på marsj mot grensen.

Våre Historiske vandreruter finnes over hele landet. De utvalgte rutene gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med spennende kulturarv. Dette er turruter som går langs gamle stier eller veifar, hvor det har vært ferdsel i foregående tider. Det kan være i et høyfjellslandskap med spor etter tidligere tiders fangst eller langs flyktningeruter fra krigen. Louise Brunborg-Næss, rådgiver for kulturarv og prosjekter i DNT, mener at prosjektet Historiske vandreruter kan gi folk nye turopplevelser, med ny innsikt.

– Når du vet noe om hvordan mennesker før deg har brukt landskapet så gjør det noe med hvordan du ser på stien og omgivelsene. Turgåere blir kanskje også mer bevisste på å ikke ødelegge viktige kulturminner, sier hun.

Kjente og glemte historier

En tur langs en Historisk vandrerute varer fra en til fem dager, og det er mulig å overnatte på DNT-hytter eller andre overnattingssteder underveis. Rutene er godt merket og skiltet, og er alltid knyttet til et bestemt historisk tema.

I arbeidet med rutene har både kjente og glemte historier og kulturminner blitt samlet inn, og gjort tilgjengelig på informasjonstavler langs rutene. Slik kan turgåere lære om rutas opprinnelse og historie, både før og underveis på turen.

UTSIKT: Fonnabu i solnedgang.
UTSIKT: Fonnabu i solnedgang.

DNT og Riksantikvaren

FOLGEFONNA: Turistvegen over Folgefonna. Breidablikk 1941.
FOLGEFONNA: Turistvegen over Folgefonna. Breidablikk 1941.

Historiske vandreruter er et samarbeid mellom Den Norske Turistforening og Riksantikvaren. Et godt samarbeid mellom to organisasjoner som er opptatt av de samme tingene.

– Å kjenne historien til stiene du går på og kulturminnene du ser, gir en økt dimensjon til turen, sier seniorrådgiver for riksantikvaren, Åse Bitustøl.

Stien i seg selv kan fortelle en historie, blant annet om en tid med en helt annen bruk av naturressurser enn den vi har i dag. Det finnes spor etter menneskene som har gått før oss alle steder, og det finnes rester etter deres liv som vi kan undre oss over.

NY RUTE: Turen fra Hallingskeid til Osa er en nyåpnet Historisk vandrerute.
NY RUTE: Turen fra Hallingskeid til Osa er en nyåpnet Historisk vandrerute.

Våre Historiske vandreruter

Vi har plukket ut mange flotte vandreruter til dere i dette prosjektet. Det er bare å starte planleggingen!

FRODIG: Det er vakkert i Aurlandsdalen.
FRODIG: Det er vakkert i Aurlandsdalen.
 1. Aurlandsdalen - Lurer du på hvor du skal tilbringe årets ute-sommer? Svaret ligger i det kuperte høyfjellslandskapet og frodige dalføret langs den gamle ferdselsvegen mellom Østlandet og Vestlandet. Velkommen til sagnomsuste Aurlandsdalen.
 2. Flyktningeruta - Kombiner grønne skoger og mosekledd mark med viktig og spennende kulturhistorie. Flyktningeruta er en rundt 12 mil lang rute som ble brukt av kurérer og flyktninger under andre verdenskrig, for å komme seg til friheten som lokket i Sverige.
 3. Telegrafruta - Brukt av turister, fiskere og rallare er Telegrafruta en nydelig og lett tur-rute som følger den nedlagte telegraflinja over Saltfjellet. Som fottur er ruta cirka seks mil lang, i fint og lettgått fjellterreng på sommerstid.
 4. Historiske Jotunheimen - Ta på deg vandreskoene og tråkk i fotsporene til en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport og litteratur i fjellturismens vugge, Jotunheimen.
 5. Jabobineruta - Planlegger du hva du skal gjøre i sommer når sola skinner og badevannet lokker? Denne historiske kryssingen av Oslofjorden, i «færgemænd» Jacobines fotspor, bør definitivt stå høyt på lista.
 6. Reisadalen - I flere tusen år har mennesker beveget seg gjennom landskapet i øvre Reisadalen, både til fots og på elva. Følg vår Historiske vandrerute, og gå i deres minneverdige fotspor.
 7. Brudleruta - Brudleruta er en gammel ferdselsvei mellom Sirdal og Kvinesdal. Ruta går gjennom et vakkert heilandskap, med mange interessante kulturhistoriske spor som gir turen en ekstra dimensjon.
 8. Finnskogrunden - Opplev Finnskogens særegne skogfinske historie og kultur langs denne Historiske vandreruta.
 9. Ferdselsvegen over Kamperhamrane - Gå den Historiske vandreruta Ferdselsvegen over Kamperhamrane, over bratte fjellparti og opp oppmurte steintrapper, for å møte store siktevarder som har vist vei i mange hundre år.
 10. Turistvegen over Folgefonna - Folgefonna ligger mellom to fjordarmer i Hardanger – et attraktivt turistmål i over 200 år. I dette området finner vi et uvanlig og spesielt kulturminne, Turistvegen over Folgefonna.
 11. Stølsruta - I det levende kulturlandskapet i Valdres, med snødekte fjell og vakker natur, har folk og beitedyr levd sammen sommer etter sommer i uminnelige tider. Det er de som har skapt kulturlandskapet vi ser der i dag. Stølsvidda er beitedyras rike.
 12. Hallingskeidvegen - Hallingskeidvegen fra Osa og oppover i høyfjellet, i Ulvik herad, er en spennende og litt krevende tur. Vegen har blitt brukt til ferdsel i uminnelege tider.
 13. Driftavegen over Viglesdalen - Viglesdalen er en dal i Hjelmeland kommune i Rogaland, som følger dalføret innover mot turisthytta Stakken og videre til Nilsebuvatnet og Nilsebu. Hele turen går på en fascinerende driftevei som ble bygget av svenske arbeidere i årene 1907-1912.
 14. Malmveien - På fotturen gjennom det særegne landskapet ser man de historiske sporene etter områdets gruvedrift, malmtransport og tømmerfløting, men også reindrift og seterliv.
 15. Fieldfare-ruta - Baserer seg på bevegelsene til motstandsmennene Joachim Rønneberg, Birger Strømsheim og Olav Aarsæther under siste delen av 2. verdenskrig da de skulle utføre en sabotasje-aksjon mot tyskernes kommunikasjonslinjer i Romsdalen. Langs ruta er det også et stort antall kulturminner fra tidligere tider, boplasser, steinbuer, fangstgraver og -anlegg som er mange tusen år gamle.
KULTURMINNER I JOTUNHEIMEN: I dette området har en rekke pionérer innen
friluftsliv, fjellsport, litteratur og
musikk blitt inspirert – og selv satt
sine spor.
KULTURMINNER I JOTUNHEIMEN: I dette området har en rekke pionérer innen friluftsliv, fjellsport, litteratur og musikk blitt inspirert – og selv satt sine spor.

Historiske vandreruter

Riksantikvaren: HER

Historiske vandreruter: HER

UT.no: HER

Lokalhistoriewiki: HER

 • Stiene og hyttene i DNT sitt rutenett blir holdt ved like og skjøttet av de lokale turistforeningene.
 • Mange av hyttene har store kulturhistoriske kvaliteter og spennende historier.
 • Alle rutene er realisert i samarbeid med lokale turistforeninger og andre organisasjoner. Prosjektet er støttet av Sparebankstiftelsen DNT og Miljødirektoratet.