UTEKONTOR: Henrik Sollie tok hjemmekontor ute på Bygdøy mens han passet barna.
UTEKONTOR: Henrik Sollie tok hjemmekontor ute på Bygdøy mens han passet barna.

Hjemmekontor ute

Å komme i gang med dagens oppgaver er skikkelig hardt når alt må skje innen husets fire vegger i disse koronatider. Med utekontor på en benk og telefonmøter på stien kan du oppleve en helt ny kreativitet.

Publisert Sist oppdatert

Med barn og mann hjemme, en total omstilling i alles hverdag og en liten kontorplass på hjørnet av kjøkkenbordet, er det utfordrende og uvant krevende å tenke, skape og gjøre det jeg skal. Det kommer drøssevis av tips om hvordan man skal organisere hjemmekontoret i avisa og på sosiale medier, men de handler stort sett om å ha gode rutiner, lage et trivelig hjørne hjemme og ta pauser. Det må da finnes andre måter å organisere seg på, tenker jeg og ringer noen jeg vet har erfaring fra annerledes hverdag.

– Hvordan skal jeg klare hjemmekontor i mange uker?

Tips til utekontor

  • Ta med fulladet datamaskin.
  • Husk sitteunderlag.
  • Kle deg godt, gjerne med ullteppe og dunjakke.
  • Ta med termos og matpakke, så kan du spise når arbeidsøkten er over.
  • Ha gode airpods eller øretelefoner med mikrofon for telefonmøter.
  • Vær åpen for å gjøre ting på nye måter.
  • Ta deg tid til å lytte etter naturens lyder.
  • Inviter gjerne med en kollega til å ta møtet ute på stien eller til å ha utekontor sammen.

– Mitt beste råd er å ta med arbeidet til et annet sted. Jeg sitter mye ute og skriver. Gjerne med datamaskinen i fanget eller på et bord, sier forfatter, eventyrer og foredragsholder Jon Gangdal. Han hadde egentlig planlagt noen koronadager på hytta ved Kongsberg, men måtte avlyse og er som de fleste nordmenn nødt til å tilbringe tida i og rundt hjemmet. Da er det fint å allerede ha prøvd ut det som kan bli en ny trend: hjemmekontor under åpen himmel.

Om han skal skrive foredrag, artikler eller bøker, tar Gangdal med seg tankene og datamaskinen ut.

Telefonmøtet ute

En annen som ofte tar kontoret med ut, er polfarer, coach og foredragsholder Liv Arnesen. Hun jobber mye med veiledning, motivering og trening.

– Når jeg coacher, vil jeg helst ta folk med ut. Denne erfaringen tror jeg flere kan dra nytte av nå. De fleste møter mellom to personer kan skje ute. Selv om det må være noe fysisk avstand, er det fullt mulig å snakke sammen og gå samtidig, sier Liv.

Hun tar gjerne de store samtalene ute, og kaller det walk&talk.

– I stedet for å sitte og snakke sammen over et bord, går vi under en høyere himmel. Det åpner opp, det er lettere å være ærlig og gir rom for nye tanker og ideer, sier Liv.

– Hvem kan ha møtene ute?

– Alle kan ta møter ute. Det viktige er å finne steder som er tilgjengelige, uten for mange folk. Store grupper skal ikke samles nå, men er man for eksempel fire stykker som skal ha et møte, så kan det skje utendørs.

Utenfor allfarvei

Mange søker ut nå. De mest tilgjengelige, bynære stiene er fulle av joggere og andre som vanligvis er å finne på treningsstudio. Liv syns det er flott at mange bruker naturen, men skal det være avstand mellom folk er det også viktig å finne stier utenfor allfarvei.

– Det er alltid mulig å gå dit det ikke er så mange andre, eller å gå tidlig på dagen eller på tider da ikke alle nødvendigvis er ute, sier Liv.

Kan hende 2020 er året du legger merke til årstidene, ser naturen våkne etter vinteren og blir mer til stede både i deg selv og det du opplever, selv når du er på jobben.

Liv Arnesen

Airpods og hands free

Hun sitter ikke så mye stille, men tar gjerne telefonmøtene mens hun går.

– Lange dager i ro er ikke bra for kroppen. Når jeg skal ha lengre telefonmøter, så tar jeg med meg telefonen ut og går tur mens vi snakker, forteller Liv Arnesen.

Det er ikke mye som skal til. Et par airpods eller annen type hodetelefoner med mikrofon, gode sko og jakke, helst ikke så mye vind (finn stier med le) og et åpent sinn.

– Det er fint å bruke den teknologien vi har til gode menneskemøter, selv om vi må holde avstand fra hverandre. Kan hende 2020 er året du legger merke til årstidene, ser naturen våkne etter vinteren og blir mer til stede både i deg selv og det du opplever, selv når du er på jobben.

TA MED DATAMASKINEN UT: Om han skal skrive foredrag, artikler eller bøker, tar Gangdal med seg tankene og datamaskinen ut.
TA MED DATAMASKINEN UT: Om han skal skrive foredrag, artikler eller bøker, tar Gangdal med seg tankene og datamaskinen ut.

Barnevakt med utekontor

Jeg følger rådene til Jon og Liv. Kler godt på meg, tar en jobbtelefon og lufter hodet mens jeg finner stien gjennom skogen. I Paradisbukta på Bygdøy finner jeg en benk og slår meg ned for å arbeide. Fra skjermen vandrer blikket mitt forbi barn som leker i sanden, foreldre som står rundt i små grupper og stopper ved en mann som sitter som meg, på en benk, med datamaskin i fanget.

Selv om situasjonen er helt surrealistisk og jeg ikke får gjort så mye, er det utrolig deilig å være her, og samtidig kunne følge med på jobben og være tilgjengelig.

Henrik Solli

– Jeg jobber i et lite firma i olje- og gassindustrien som vi etablerer nå. Akkurat nå i gründerfasen har vi mye å gjøre, men er nødt til å vurderer om vi må permittere, forteller Henrik Sollie og myser mot sola.

I stranden ved føttene hans står en rosa plastbøtte, og like bak ham ligger noen kopper, vrengte klær og restene av en matpakke henslengt.

– Vi er to familier med til sammen fire barn i alderen seks til ni år som har gått sammen om barnepass. Jeg tok med jobben og ungene ut, og mens de løper rundt her og leker kan jeg lese mail og holde meg oppdatert, forteller han.

– Selv om situasjonen er helt surrealistisk og jeg ikke får gjort så mye, er det utrolig deilig å være her, og samtidig kunne følge med på jobben og være tilgjengelig. Alle som har barn, spesielt små barn, vet at det kommer dager da vi må være hjemme, men så mange dager på rad er uvant, sier Henrik, og legger til:

– Når vi gjør slik som dette, med hjemmekontor og barnepass ute, går dagene fort også for ungene. I marka er det ski- og akeføre. Det er alltid noe å finne på, selv om barna ikke kan leke med mange andre på samme tid. Kan hende dette også gir oss noen nye vaner for arbeidshverdagen i framtiden.