TROLLHEIMEN NESTE: Gjevilvasshytta regnes som inngangsporten til Trollheimen.
TROLLHEIMEN NESTE: Gjevilvasshytta regnes som inngangsporten til Trollheimen.

Gjevilvasshytta er hyttevinner

Gjevilvasshytta i Trollheimen er kåret til DNTs fineste betjente hytte. Førsteplassen begrunnes med både beliggenhet og kulturhistorie. Og med nyplukkete blomster, varme kanelsnurrer og trivelig vertskap.

Publisert Sist oppdatert

Norges fineste DNT-hytte:

Konkurransen er gjennomført av Fjell og Vidde, medlemsmagasinet til DNT. Gjennom hele sommeren 2020 har turfolket kunne stemme på sine favoritter blant DNT-hyttene på turportalen ut.no. Gjevilvasshytta i Trollheimen kom seirende ut i kategorien «betjent hytte».

– Dette er utrolig. Er det virkelig sant? Du store min. Hytta mi, sier Randi Horghagen og smiler like bredt som en nyslått lottomillionær. Hun er inne i sitt 21. år som vertinne på Gjevilvasshytta, Trondhjems Turistforenings (TT) storstue ved Gjevillvatnet i Trollheimen.

– Jeg må rett og slett sitere en av gjestene våre: «Vi går fra hytte til hytte, men det å komme fram til Gjevilvasshytta er som å gå rett inn i en kongsgård fra folkeeventyrene».

Det er mange grunner til at Gjevilvasshytta vinner prisen: Beliggenheten, historien i veggene, den lune peisestua og den trivelige spisesalen, soverommene og ikke minst tilgjengeligheten for alle.

VINNER: Randi Horghagen er vertinne på Gjevilvasshytta på 21. året.
VINNER: Randi Horghagen er vertinne på Gjevilvasshytta på 21. året.

Gjevilvasshytta består av de to sammenbygde og fredete bygningene Sliperstua og Tingstua.

Sliperstua ble flyttet fra Lønset inn i Gjevilvassdalen og offisielt åpnet som TT hytte i 1922, med 24 sengeplasser. Ganske fort ble kapasiteten for liten for et så populært turområde, og hytta måtte utvides. Men det var «slik en fin gammel bygning at det ikke bare var å reise et moderne tilbygg som fullstendig ville bryte med det gamle» (TTs årbok 2005). Derfor ble den nennsomt utvidet med Tingstua fra gården Syrstad i Meldal i 1950, i tett samarbeid med Riksantikvaren, som allerede da hadde fredet Sliperstua.

For vertinnen Randi er Gjevilvasshytta hjemme. Det er her hun gjennom sommeren pynter med blomster og om vinteren serverer kanelsnurrer med skispor i melisglasur. Hun tror mange har stemt fram Gjevilvasshytta – lokalbefolkning, hytteeiere, fjellfolk og dagsturister på gjennomreise.

– De har brukt anledningen til å vise hvor høyt de verdsetter oss gjennom en stemme, sier Randi. Hun kan ikke få fullrost betjeningen sin nok:

– En fin hytte handler om mer enn gode senger og utsikt. Det skal ligge i ryggraden til betjeningen å være trivelige, imøtekommende og sørge for at gjestene får en flott opplevelse når de er her.

NRK var tilstede på prisutdelingen og skrev om at Gjevilvasshytta var kåret til Norges fineste DNT-hytte.

STASELIG: Gjevilvasshytta ble åpnet i 1922.
STASELIG: Gjevilvasshytta ble åpnet i 1922.