Først da Hanan Abdelrahman ble invitert med på tur, skjønte hun hvor fint det er i naturen. Hun skulle ønske flere inviterte med seg nye folk ut på stien.
Først da Hanan Abdelrahman ble invitert med på tur, skjønte hun hvor fint det er i naturen. Hun skulle ønske flere inviterte med seg nye folk ut på stien.

Hanan er hekta på (na)tur

Et jobbintervju på toppen av Kjerringhøgda i Østmarka utenfor Oslo endret alt for Hanan Abdelrahman.

Publisert Sist oppdatert

Turentusiast

HVEM:Hanan Abdelrahman (39)

BAKGRUNN: Matematikklærer, høgskolelektor, gründer og forfatter. Flyttet til Norge fra Egypt i 2002. Gift, to barn. Tildelt Holmboeprisen i 2017 for sin evne til å inspirere og undervise i matematikk.

AKTUELL: Turentusiast som vil inspirere flere til å oppdage og komme seg ut i norsk natur, bl.a.gjennom facebookgruppa Turfølge Oslo og Omegn

– Hva skjedde egentlig på Kjerringhøgda?

– Det var like etter at jeg fikk matteprisen i 2017. Anders Baumberger, en av folkene bak matematikknettstedet Kikora og forfatter av Turboka, ringte og ba meg på jobbintervju, uten at jeg hadde søkt. Jeg kjente ham litt på forhånd og sa ja, og han sa at jeg måtte kle meg godt og være forberedt på å gå litt.

– Ja ...?

– Han hadde med piknikkurv. Det var sommer og sol, og vi klatret helt til topps på branntårnet på Kjerringhøgda. Jeg visste ikke at sånt fantes. At Norge kunne ha slike hemmeligheter, så nære på hjemmet mitt og byen. Jeg ble helt satt ut av opplevelsen. Sjela mi var vidåpen. Vi snakket jobb og fag, og jeg klarte ikke å få nok av utsikten over alle tretoppene, vannene i det fjerne. Senere skulle jeg lære at det heter blåne på blåne i Østmarka.

– Hva tenker du om opplevelsen i ettertid?

– Jeg tror ikke Anders skjønner hvilke dører han åpnet for meg, hvor liten anstrengelse som skulle til fra hans side for å inspirere meg. Han snudde livet mitt på hodet, og gav meg inngangsbilletten til en verden som gjør godt i kropp og sinn.

– Hvor fort etterpå dro du på tur igjen?

– Jeg begynte å utforske nærmiljøet mitt, men lengtet tilbake til branntårnet og utsikten. Jeg hadde aldri gått tur i skogen om vinteren. Jeg ante ingenting om hva som skulle til. Så jeg skrev et innlegg og søkte etter turvenn på facebook-gruppa Østmarka.

– Jøss, det er modig. Hvor mange svar fikk du?

Han snudde livet mitt på hodet, og gav meg inngangsbilletten til en verden som gjør godt i kropp og sinn.

Hanan Abdelrahmen

– Noen. Allerede dagen etter var jeg på tur med Egil Engen, en av de som svarte. Jeg innrømmer at jeg var litt skeptisk til å gå på tur med en helt ukjent mann, men jeg var også nysgjerrig. Egil var lommekjent i Østmarka, lånte meg gamasjer og viste meg hvordan man tråkker sti i dypsnø. Nå er han min turvenn og har lært meg ekstremt mye om friluftsliv.

– Hvorfor tok det 15 år før du fant veien inn i naturen?

Hanan drar ofte til branntårnet på Kjerringhøgda i Østmarka, for å klatre til topps og nyte utsikten.
Hanan drar ofte til branntårnet på Kjerringhøgda i Østmarka, for å klatre til topps og nyte utsikten.

– Jeg måtte bli invitert med ut. Veldig få innvandrere finner veien inn i naturen på egenhånd, selv om det er en viktig side ved å bo i Norge. En ting er å sitte på skolebenken og lære om nordmenns tur- og friluftsliv i teorien, noe ganske annet er å oppleve og erfare det.

– Hva tenker du om det?

– Jeg håper flere tar initativ og inviterer med seg nye naboer, kjente og ikke fullt så kjente med på tur. Det er små steg som skal til for å endre mye i manges liv.

– Hvordan har de siste årene vært?

– Jeg har gått DNT-kurs og lært kart og kompass. Jeg har lært påkledning og å sove ute om vinteren. Jeg går på ski. Jeg har vært alene på Rasletind i Jotunheimen og sovet i sovesal. Jeg har større respektfor naturen og er mer opptatt av miljø og dyrevern. Og jeg har fått mer indre ro, og blitt mer selvsikker. I dette ligger et snev av frigjøring.

– Hvor ofte er du på tur?

– Aller helst vil jeg være på tur hele tiden. I korona-krisetider ville jeg følt meg fattig om jeg ikke hadde hatt det frirommet naturen gir.

Dette intervjuet er hentet fra Fjell og Vidde nr. 3 2020

Hanans 3 tips til å komme i gang

1. Hopp i det og bli med ut når noen ber deg med på tur.

2. Begynn med å utforske nærområdene dine.

3. Dra til et vakkert sted som setter spor i sjela, for da lengter du fort ut igjen