<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Ungdomspolitikere ble utfordret til Kajakkpadling i Pollen under Arendalsuka.</span>
Ungdomspolitikere ble utfordret til Kajakkpadling i Pollen under Arendalsuka.

Tren sikkerhet i kajakk

Aldri har det vært så mange som padler kajakk som nå. For å være trygg, er det viktig at redningsteknikkene sitter. Både for deg selv og kameratene dine.

Publisert Sist oppdatert

Aldri har det padlet så mange langs norskekysten. Som regel går det bra, men i et uoppmerksomt øyeblikk kan kajakken velte. Ulykker knyttet til nedkjøling med drukning som konsekvens forekommer en til to ganger i året med kajakk. For å forhindre dette og andre konsekvenser av velt er det viktig å lære seg teknikker for redning.

Last ned kameratredningsplakaten som ble laget til DNTs årbok Kysten vår i 2020.

<span class=" italic" data-lab-italic_desktop="italic">Med mye øving kan du få automatikk i kameratredningen, og da vil det gå fort å få kameraten tilbake i kajakken etter et velt.</span>
Med mye øving kan du få automatikk i kameratredningen, og da vil det gå fort å få kameraten tilbake i kajakken etter et velt.

– Kamerat- og egenredning handler om å vite hva du skal gjøre dersom kajakken din eller kameratens kantrer, og du ligger i vannet og må tilbake i kajakken. Har du øvd på dette, vil du kjenne deg tryggere på sjøen og du vil handle automatisk dersom slike situasjoner skulle oppstå, sier Kristoffer Vandbakk, tur- og kursansvarlig kajakk på Friluftshuset.

Det var i 2016 DNT Oslo og Omegn åpnet Friluftshuset på Sørenga, den nye bydelen i hovedstaden. I nabolaget til Operaen, Munchmuseet, fancy boligkompleks og badebrygger senket de terskelen til kystfriluftsliv ved å tilby aktiviteter der folk er.

– Vi tilbyr turer og kurs året rundt. Hovedsesongen er fra mai til september, men interessen er stor i vinterhalvåret også, forteller Kristoffer Vandbakk, tur- og kursansvarlig for kajakk på Friluftshuset.

I koronaåret 2020 var over 2500 vært på kajakk-kurs. Over 3500 leide kajakk for å ta turen ut på fjorden.

– Hvorfor tar folk disse kursene?

– Våttkort er viktig for å ivareta sikkerheten. Folk som vil leie kajakk hos oss, må ha våttkort. Noen vil padle mye, andre padler en til to ganger i året, forklarer Vandbakk og håper mange velger å ta et kurs på Sørenga i sommer.

LES OGSÅ: Seks DNT-padlehytter til "bucketlista"

VÅTTKORT

> Våttkort er Norges Padleforbundskurs stige til sikker kajakkpadling.

> Du må ikke ha våttkort for å padle, men mange klubber og kommersielle aktører stiller krav om at de som skal leie kajakk må ha det.

> Våttkort gir utleieren trygghet om at padleren har fått innføring i grunnleggende teknikk, sikkerhet og risiko-vurdering.

> Se dnt.no/aktiviteter for kajakk-kurs der du bor

PADLEVETT

1. Bruk padlevest

2. Velg passende kajakk og utstyr

3. Sjekkværmeldingen

4. Vær bevisst dineegne ferdigheter

5. Kle deg etter vanntemperaturen

6. Si i fra hvor du/dere padler

7. Vær synlig på vannet

8. Husk vikeplikt og avstand til andre båter

9. Øv redning

10. Vær miljøbevisst. Driv sporløs ferdsel og ta med både egen og andres søppel hjem.