Logo
Til DNT.no forside
kajakkpadlere foran operaen i Oslo

Oslo-padling minutt for minutt

Her er oppskriften på en fantastisk ettermiddag på fjorden.

Publisert: 13. august 2023
Skrevet av: Trygve Sunde Kolderup og Line Hårklau
Inspirasjon

DNTs kajakkutleie på Sørenga i Oslo gir muligheter for fine dager med kajakkopplevelser mellom øyene i Indre Oslofjord:

14:15: KAJAKKUTLEIE - Friluftshuset, Sørenga 

Noen ganger er det lov å rømme litt tidlig fra jobben, sette seg på sykkelen og ta turen til Friluftshuset til DNT Oslo på Sørenga (Sørengkaia 124). Her leier de ut kajakker (DNT-medlemmer betaler 285 kr for tre timer eller 435 kroner for hel dag - rabatt for studenter/ungdom). 

Du må ha vått kort-kurs for å leie, og dersom du ikke er komfortabel med på padle på egenhånd, arrangerer Friluftshuset hvert år et par hundre kurs og fellesturer med utgangspunkt fra bryggene ytterst på Sørenga.

Person i gul kajakk padler innover mot by med høye bygninger.
Padling fra Sørenga i Oslo mot Operaen. Foto: Line Hårklau

14.40 PÅ VANNET - Bjørvika

Det går raskt å få kajakkene på vannet på Sørenga, og etter noen få padletak på vannet, setter kurs mot øyene, og får rekka med milliarddyre signalbygg, Operaen, Munchmuseet og det nye hovedbiblioteket, på høyre side av kajakken.

Små gule og røde hytter ligger på en liten høyde over sjøen. Nederst, midt i bildet stikker tuppen av en rød kajakk frem.
Høyhusene i Oslo erstattes raskt av fargerike småhytter og sjøfugl når du padler fra Sørenga. Foto: Line Hårklau

15:45 ØYIDYLL - På sørsiden av Lindøya

En populær halvdagstur går på sørsiden av Hovedøya, forbi Gressholmen og rundt Nakkholmen og tilbake til Sørenga (Omtrent 8 kilometer). I sundet mellom Gressholmen og Lindøya erstattes høyhus, trafikkstøy og hverdagsmas av sjøfugl og fargerike småhytter.

Annonse:

Det eneste du innimellom må passe på, er de hvite Oslo-fergene som trafikkerer mellom øyene. Når du kommer ut forbi Gressholmen, der DNT Oslo har rehabilitert og satt i stand en ny overnattingshytte, blåser det ofte mer og sjøen kan være litt rotete.

Men er det stille, kan du vurdere å legge turen sørover til Skjælholmene (regn i hvert fall halvannen time ekstra t/r). Dette er fuglefredningsområdet med ferdselsforbud delere av året, men uten om det kan du padle i området – der det er gode muligheter for å se sel, blant annet storkobbe.

 

Person i gul kajakk padler forbi små hytter som ligger øverst på klipper som går rett ned i sjøen.
På utsiden av Nakkholmen. Foto: Line Hårklau

16.05: PAUSE PÅ STRANDA - Nakkholmen

Det er mulighet for å spise på både Gressholmen Kro (Gressholmen), Lille Herbern (utenfor Bygdøy) og Revierhavnen Kro (Hovedøya). Vil du ha pause for deg selv underveis, kan du i stedet ta med primus til matlaging og kaffekoking og dra kajakkene opp på en av strendene på sørsiden av Nakkholmen eller vestsiden av Hovedøya. Her er det mulig å lage det som vil smake og oppleves som hovedstadens beste middag!

Primus står oppå en gul kajakk.
Turmiddag i strandkanten: Foto: Line Hårklau

17:20 TILBAKE TIL BYEN - Paradis Gelateria,

- Dere fant fram til Paradis!

Sommerferiefølelsen varer ennå litt lenger når mannen i Paradis Gelateria (Sørengkaia 161) serverer store kuler med hjemmelaget, italiensk is på Sørengkaia, et par hundre meter bortenfor kajakklageret - et perfekt sted å avslutte en ettermiddag på fjorden.

Nærbilde av kuleis i grønt beger på et turkist bord. Ved siden av isen ligger en liten kake i en serviett.

En liten smak av Italia. Foto: Line Hårklau

 

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem