Oslo-padling minutt for minutt

DNTs kajakkutleie på Sørenga i Oslo er åpent. Her er oppskriften på en fantastisk ettermiddag på fjorden

Publisert Sist oppdatert

25.april åpnet Friluftshuset til DNT på Sørenga i Oslo, etter å ha vært korona-stengt siden midten av mars. Det gir muligheter for fine dager med kajakkopplevelser mellom øyene i Indre Oslofjord:

14:15: KAJAKKUTLEIE
Friluftshuset, Sørenga (Sørengkaia 124)

Det er lov å være lei av hjemmekontoret. Noen ganger er det lov å rømme litt tidlig, sette seg på sykkelen og ta turen til Friluftshuset til DNT Oslo på Sørenga. Her leier de ut kajakker (DNT-medlemmer betaler 265 kr for tre timer eller 410 kroner for hel dag). Friluftshuset er igjen åpent ( sjekk åpningstidene her), og her får du nøkkelkort til kajakklageret.
Du må ha vått kort-kurs for å leie, og dersom du ikke er komfortabel med på padle på egenhånd, arrangerer Friluftshuset hvert år et par hundre kurs og fellesturer med utgangspunkt fra bryggene ytterst på Sørenga.

14.40 PÅ VANNET
Bjørvika

Det går raskt å få kajakkene på vannet på Sørenga, og etter noen få padletak på vannet, setter kurs mot øyene, og får rekka med milliarddyre signalbygg, Operaen, Munchmuseet og det nye hovedbiblioteket, på høyre side av kajakken.

15:45 ØYIDYLL
På sørsiden av Lindøya

En populær halvdagstur går på sørsiden av Hovedøya, forbi Gressholmen og rundt Nakkholmen og tilbake til Sørenga (Omtrent 8 kilometer). I sundet mellom Gressholmen og Lindøya erstattes høyhus, trafikkstøy og hverdagsmas av sjøfugl og fargerike småhytter. Det eneste du innimellom må passe på, er de hvite Oslo-fergene som trafikkerer mellom øyene. Når du kommer ut forbi Gressholmen, der DNT Oslo er i ferd med å rehabilitere og istandsette en ny overnattingshytte, blåser det ofte mer og sjøen kan være litt rotete. Men er det stille, kan du vurdere å legge turen sørover til Skjælholmene (regn i hvert fall halvannen time ekstra t/r). Dette er fuglefredningsområdet med ferdselsforbud delere av året, men uten om det kan du padle i området – der det er gode muligheter for å se sel, blant annet storkobbe.

16.05: PAUSE PÅ STRANDA
Nakkholmen

Vanligvis er det mulighet for å spise på både Gressholmen Kro (Gressholmen), Lille Herbern (utenfor Bygdøy) og Revierhavnen Kro (Hovedøya). Nå må du på forhånd sjekke åpningstidene eller være selvforsynt. Vil du ha pause underveis, bør du derfor ta med primus til matlaging og kaffekoking og dra kajakkene opp på en av strendene på sørsiden av Nakkholmen eller vestsiden av Hovedøya. Her er det mulig å lage det som vil smake og oppleves som hovedstadens beste middag!

17:20 TILBAKE TIL BYEN
Paradis Gelateria, Sørengkaia 161

- Dere fant fram til Paradis!
Sommerferiefølelsen varer ennå litt lenger når mannen i Paradis Gelateria serverer store kuler med hjemmelaget, italiensk is på Sørengkaia, et par hundre meter bortenfor kajakklageret.
Det er kanskje det nærmeste noen av oss kommer Italia på en god stund og et veldig fint sted å avslutte en ettermiddag på fjorden.