NÆR VANNET: Padlehukene i Vestfold-skjærgården skal gi
padlere muligheten for
enkel overnatting under
tak.
NÆR VANNET: Padlehukene i Vestfold-skjærgården skal gi padlere muligheten for enkel overnatting under tak.

Havly for padlere

I skjærgården i Vestfold kan du nå overnatte i arkitekttegnete hytter i strandkanten.
Uten å være millionær.

Publisert Sist oppdatert

Det er nesten mørkt og det blinker allerede i fyrlykta fra Færder når vi padler de siste takene inn mot stranda på Ildverket, nord for Hvasser i Vestfold. Det er en snau time siden vi padlet forbi kongehytta på Tjøme og mange av feriestedene på øyene rundt oss er så dyre at de havner på forsiden av Dagens Næringsliv når de legges ut for salg.

Noen få meter fra stranda, delvis skjult, bak fire sauer og under en vindskeiv bjørk, ligger 32 nybygde, arkitekttegnete kvadratmeter med skjærgårdsluksus for kajakkpadlere uten medbrakt telt. Motvind har gjort turen hit lengre og tyngre enn planlagt. Nå er det deilig å sette seg bak panoramavinduet, nyte utsikten og fyrer opp primusen.

Sannsynligvis er vi de eneste hyttegjestene i Tjøme-skjærgården denne natten som må finne fram sovepose og liggeunderlag før vi trekker under tak.

PADLELED VESTFOLD

Hovedmålet med Padleled Vestfold er å stimulere til økt fysisk aktivitet og miljøvennlig bruk av skjærgården. Padleled Vestfold skal være et lavterskel tilbud, og mange av de 92 rutene er beregnet for nybegynnere. Som en del av prosjektet har arkitektkontoret Biotope utviklet padlehuker, gapahuker med overnattingsmuligheter beregnet for kajakkpadlere. To padlehuker er bygget på Ildverket og Bolærene i Færder kommune. I løpet av høsten utvides tilbudet med tre padlehuker utenfor Larvik. Ruteforslagene er tilgjengelig på www.outtt.com og oppdateringer og bilder fra padlehukene finnes på @padleledvestfold på Facebook.

Populært friluftsområde

Vestfold, Norges nest minste fylke, er ferie- og rekreasjonsområdet for en million mennesker. Skjærgården består av rundt 500 øyer, og gjennom et samarbeidsprosjekt mellom kommunene, fylket og private stiftelser, er det bevilget to millioner kroner til «Padleled Vestfold», Norges mest omfattende tilretteleggingstiltak for kajakkpadlere.

92 padleruter på til sammen 622 kilometer er analysert og risikovurdert av Norges Padleforbund.

Snaut 30 parkeringsplasser har fått informasjonsskilt om padlemulighetene og foran årets kajakksesong er det på to øyer satt opp såkalte padlehuker for å friste flere til langturer på kajakk og enkel overnatting på øyene.

De nybygde padlehukene er små, modulbaserte hytter med oppholdsrom og egen overnattingsenhet. Stedstilpasset arkitektur skal sørge for le for vinden, nesten uansett vær, og fritt utsyn mot kajakkene på stranda.

PADLELEDORADO: Skjærgården i Vestfold består av 500 store og små øyer og har nå 622 kilometer med merkete padleruter av ulik vanskelighetsgrad.
PADLELEDORADO: Skjærgården i Vestfold består av 500 store og små øyer og har nå 622 kilometer med merkete padleruter av ulik vanskelighetsgrad.

Overnatting uten telt

Vi våkner av gjøken på naboøya, og har så vidt registrert at noen få regndråper traff hyttetaket i løpet av natta. Testovernattingen viser at padlehuken på Ildverket funker bra. Det er litt for surt for morgenbad, men gjennom det 9 m2 store vinduet i padlehuken ser vi at vi får medvind på ruta nordover mot Bolærene.

For snart 20 år siden flyttet Forsvaret ut, og la ned kystfortet som skulle forsvare innseilingen til Oslofjorden. Nå er øygruppa øst for Tønsberg et populært friluftsområde, og sel og hekkende havørn har flyttet inn. Den andre padlehuken til «Padleled Vestfold» er i ferd med å ferdigstilles, og nå ligger verktøy og ferdigkuttete materialer spredt på svabergene.


– Gå inn bak vinduet og se utover. Jeg tror det nesten skal være mulig å se til Jeløya på den andre siden av fjorden når du ligger i soveposen, sier prosjektleder Bård Andresen entusiastisk.

SMÅ HYTTER, STORE PLANER: Til nå er to padlehuker bygget i Vestfold, men det er planer om et sammenhengende rutenett fra svenskegrensen til Risør.
SMÅ HYTTER, STORE PLANER: Til nå er to padlehuker bygget i Vestfold, men det er planer om et sammenhengende rutenett fra svenskegrensen til Risør.

Vi tror dette er et tiltak som tilgjengeliggjør friluftslivet i kajakk for flere enn i dag.

Bård Andersen, prosjektleder

Fra svenskekysten til Sørlandet

I likhet med padlehuken på Ildverket, er også hytta på Østre Bolærene enkel og funksjonell. Overnattingsenheten består av to trevegger og et heldekkende vindu. Oppholdsrommet er utformet sånn at det nesten alltid skal være mulig å sitte i le eller nyte en kaffe i solveggen. Mellom hyttene er det hengt opp kroker til medbrakte hengekøyer.

Det er Biotope, et lite arkitektkontor i Vardø som egentlig har spesialisert seg på leskur for fugletittere, som har tegnet hyttene.


– Den spesielle arkitekturen på padlehukene er avgjørende for prosjektet. Samspillet mellom natur og arkitektur gir en egen dimensjon til kajakkturen, sier Andresen og forteller om stor interesse for prosjektet.

Allerede i høst skal det bygges tre enheter i Larvik, og en utvidelse til Telemarkkanalen er sannsynlig. Denne sommeren fikk Norges Padleforbund 14,6 millioner kroner fra Sparebankstiftelsen DnB til å utvikle padleled i Oslofjorden. Formålet er å etablere en sammenhengende padlerute fra svenskegrensen til Oslo og til Risør. Stekningen er 300 kilometer og til hovedleden skal det knyttes nærmere 3000 kilometer med padleruter. Kajakkhotell, utsettingssteder og flere padlehuker inngår i planene. Resultatet er at tiltaket i Vestfold blir kopiert og utvidet. Andersen synes utviklingen er spennende.


– At det kommer flere padlehuker rundt omkring tenker vi bare er positivt. Vi tror at dette er tiltak som tilgjengeliggjør friluftslivet i kajakk for flere enn i dag. For min egen del gleder jeg meg til å teste ut overnatting i padlehuken, men så langt har jeg ikke hatt tid. Paradokset når man jobber med et populært prosjekt er at man ikke rekker å benytte det selv.

POPULÆRT TILTAK: Bård Andersen fra Vestfold Fylkeskommune er prosjektleder for padleleden i Vestfold, som nå blir kopiert flere steder.
POPULÆRT TILTAK: Bård Andersen fra Vestfold Fylkeskommune er prosjektleder for padleleden i Vestfold, som nå blir kopiert flere steder.
NATURLIG: Ariktektkontoret har lagt vedkt på at padlehukene skal ha et beskjedent uttrykk, gode funksjoner og bygges med miljøsertifiserte materialer.
NATURLIG: Ariktektkontoret har lagt vedkt på at padlehukene skal ha et beskjedent uttrykk, gode funksjoner og bygges med miljøsertifiserte materialer.

FÆRDER NASJONALPARK

Færder nasjonalpark omfatter 340 m2 fastland, øyer, skjær og havbunn i Færder kommune (tidligere Tjøme og Nøtterøy) ytterst i Oslofjorden. Hele 325 km2 av nasjonalparken er sjø. Flere steder er det tilrettelagt for telting og Oslofjorden friluftsråd har flere hytter i området (oslofjorden.org). Fjærholmen på Nøtterøy og Sandøysund på Hvasser er gode utgangspunkt for padleturer i nasjonalparken.
Les mer på ferdernasjonalpark.no