Logo
Til DNT.no forside

5 herlige padleturer

Norge har en av verdens lengste kystlinjer med tusenvis av kilometer å utforske. Her er våre fem utvalgte padleturer.

Publisert: 06. februar 2020
Skrevet av: Elizabeth Schei
Inspirasjon

Helgelandskysten: Et padleparadis

Gul og rød kajakk ligger på en sandstrand ved foten av et bratt fjell.

STORT: Helgelandskysten består av 12 000 øyer og strekker seg fra Rødøy i nord til Brønnøysund i sør. Her fra Træna. Foto: Helle Andresen

Turfakta

  • RUTE: Tonnes–Melfjorden–Nordfjorden–Tonnes
  • LENGDE: 80 km, 4–5 dager
  • VANSKELIGHETSGRAD: Krevende/ ekstra krevende
  • ADKOMST: Buss fra Mo i Rana, eller bil rv 17 til Tonnes. Hurtigbåt til Rødøy, bl.a. fra Tonnes.
  • KART: Nr. 120 Rana og nr. 123 Svartisen, 1:50 000, Norgesserien

Med sine tusenvis av øyer, holmer, skjær og lune viker, er Helgelandskysten et mekka for kajakkpadlere. Her får du lange, kritthvite strender, fjell som stuper rett ned i vannet, nydelig skjærgård, rikt fugleliv og et levende kystsamfunn.

For erfarne padlere er Tonnes et godt utgangspunkt for øyene helt nord på Helgeland. Her kan du padle via Melfjorden og Nordfjorden med utsikt til Svartisen, oppleve polarsirkeløya Vikingen og se trollfjellene Hestmannen og Rødøyløva.

Er du derimot nybegynner, anbefales ferje eller hurtigbåt til Rødøya der du kan boltre deg i lune viker og gå i land på hvite strender. Her kan du også ta turen opp på Rødøyløva, og nyte en fantastisk utsikt over Helgelandskysten fra 440 moh.

Annonse:

Drammensfjorden: Makeløs sommeridyll

Mann i rød kajakk padler forbi en mann som bader

DUKKERT: Turen til Veslekillingen byr på sommerfølelsen du har drømt om hele vinteren. Foto: Sindre Thoresen Lønnes

Turfakta

  • RUTE: Bokerøya–Holmsbu–Sandebukta–Veslekillingen–Holmsbu–Bokerøya
  • LENGDE: 24 km, 2–3 dager
  • VANSKELIGHETSGRAD: Middels
  • ADKOMST: Følg rv 319 fra Svelvik til Bokerøya
  • OVERNATTING: Veslekillingen (DNT-hytte) og hotell, strand eller camping på Holmsbu
  • KAJAKKUTLEIE: Gyldenløve kajakklubb, DNT Drammen og Omegn (kun for medlemmer)
  • KART: Nr. 20 Ytre Oslofjord og nr. 27 Indre Oslofjord, 1:50 000, Norgesserien
  • VERDT Å MERKE SEG: Veslekillingen må bookes på forhånd

Å padle ut Drammensfjorden til kysthytta Veslekillingen i Sandebukta, gir deg en vakker tur i skjermet farvann. På ruta passerer du mange flotte strender, hvor du kan telte eller ta et bad på varme sommerdager.

Turen starter ved Knemstranda på Bokerøya rett utenfor Svelvik. Krok brygge egner seg godt for første rast. Videre kommer du til Holmsbu, en av fjordens virkelige perler. Her er det yrende liv om sommeren. Ta en is- eller rekepause, gå på konsert eller nyt den flotte stranda. Videre ut byr Sandebukta på en gruppe idylliske øyer, som Kommersøya, et naturreservat med spennende arkeologi, botanikk og et rikt fugleliv.

Herfra er veien kort til idylliske Veslekillingen, DNT Drammen og Omegns kysthytte, som ligger praktfullt til rett ved sjøen.

Kristiansand: Fyrferie på Sørlandet

Turfakta

  • RUTE: Tømmerstø–Grønningen fyr–Kapelløya–Ryvingen fyr–Mandal
  • LENGDE: 70 km, 2–4 dager
  • VANSKELIGHETSGRAD: Krevende
  • ADKOMST: Bilvei til DNT-hytte på Tømmerstø, 15 min fra Kristiansand. Buss 17 fra rutebilstasjonen.
  • OVERNATTING: Tømmerstø, Grønningen fyr og Ryvingen fyr
  • KART: Nr. 2 Kristiansand, 1: 50 000, Norgesserien

Det er lite som slår Sørlandet om sommeren. Opplev kystveien i kajakk denne s0mmeren. Fra DNT Sørs turisthytte på Tømmerstø kan du padle over til Grønningen fyr. Det ligger naturskjønt til, med mulighet for overnatting. Turen videre går vestover. Underveis passerer du flere øyer som byr på flotte teltplasser, blant annet Tjamsøya, kjent for god buldring, Kapelløya i Ny-Hellesund og Sandøy i Mandal. På Kapelløya kan du gå kyststi til Verftet for en bedre middag. Ellers er makrellen alltid sulten, så middagen langs Sørlandskysten er uansett sikret. Rutevalget kan gjøres så nesten hele turen er skjermet, og du er bare utsatt for været ved utløpet av Vestergapet i Kristiansand og ved Tånes i Søgne. Før Mandal bør du ta turen innom Norges sørligste fyr: flotte Ryvingen.

Kristiansund: Gullrute mot havet

Turfakta

  • RUTE: Kråkholmen–Håholmen–Orøya–Sveggevika–Kråkholmen
  • LENGDE: 27 km, 2–3 dager
  • VANSKELIGHETSGRAD: Krevende
  • ADKOMST: Fra Kristiansund ca. 50 min med bil, følg rv. 70, deretter rv. 64 til Averøya.
  • OVERNATTING: Håholmen Havstuer, Rangøy Rorbuer, Sveggevika
  • KART: Nr. 83 Kristiansund, 1:50 000, Norgesserien

I nordenden av Atlanterhavsveien finner du øykommunen Averøya. Ner er det et utall av muligheter for deg som elsker havkajakk. Fra småbåthavna på Kråkholmen er det skjermet farvann opp Atlanterhavsveien. I godt vær kan du legge ferden bortom Kvitholmen fyr. Ved røffere forhold kan du padle på innersiden av Atlanterhavsveien opp til Geitøya, deretter videre til Håholmen eller Rangøya for en rast eller overnatting. Videre går ferden på vestsiden av Ljøsøya opp til Sandøya og deretter gjennom «havnen» og videre inn i Langøysundet. Det er flott å ligge i telt på Orøya og se utover havet, alternativt ligger Forøya mer skjermet til. Ved godt vær kan dere padle ut til det nyoppussede Hestskjæret fyr. Det anbefales også å utforske de små sundene mellom Rotholman og den lille lagunen på sørvestsiden av Orøya – perfekt for et kaldt bad. Vel framme i Sveggvika kan du skjemme deg bort med god, lokal mat og overnatting.

Lindås: Lyngheiene rundt

Turfakta

  • RUTE: Festo–Lurøykalven–Lyngheisenteret–Festo
  • LENGDE: Ca. 20 km, 1 dag
  • VANSKELIGHETSGRAD: Middels
  • ADKOMST: 1 time med bil fra Bergen. Følg E39, rv. 57 og rv. 390 til Lindås. Parkering ved Festo brygge og marina.
  • KART: Nr. 37 Bergen og nr. 45 Fedje, 1:50 000, Norgesserien
  • VERDT Å MERKE SEG: Lyngheilandskapet på Ytre Lygra er det eneste stedet i Europa der man kan oppleve autentiske lyngheier i aktiv drift, drevet av lokale bønder.

Et av de fineste stedene å padle nord for Bergen, er midtre del av Lurefjorden mellom Radøy og Lindås i Nordhordland. Området består av smale sund og holmer, lyngheilandskap med utegangersau og mye kulturhistorie. Sentralt ligger Lyngheisenteret, i et landskap som skjøttes ved beiting og lyngbrenning, som var vanlig i det nordvestlige Europa i tusenvis av år. Kombinasjonen padletur og besøk på senteret, er en innertier. Turen starter på Festo kai. Herfra er det kort kryssing over til det smale Grunnesundet. Vel igjennom, fortsett nordover og rundt Lurøykalven, og videre langs land sørover til Lyngheisenteret. I Naustvika er det gode landingsforhold og adkomst til besøkssenteret. Den fineste turen tilbake går nordover og inn det smale Kalvsundet. Like om neset fra Festo ligger Bruknappen, et gammelt gjestgiversted som dateres tilbake 1646.

5 tips til kajakkturen

  1. Velg tur etter evne, og vis respekt for vær og værvarsel. Kart og kompass (og helst GPS) skal være med på alle turer. Du må også kunne egen- og kameratredning.
  2. Sikkerhet: Standard redningsutstyr er årepose, ekstra åre, pumpe/øse og tørt skift pakket i vanntett pose. Du må også ha med førstehjelpsutstyr og gjerne utstyr til en nødbivuakk.
  3. Energi: Ha alltid litt sjokolade, nøtter eller lignende lett tilgjengelig, samt vann og termos med varmt drikke.
  4. Legge til: Den optimale leirplassen har enkle landingsforhold (sandstrand), fin teltplass (gress) og er i le for vinden. Forlat teltplassen slik du fant den.
  5. Lære mer? Hvis du er utrygg i kajakk, bør du bli med på et padlekurs. Finn kurs med DNT på dnt.no, eller søk hos padleklubber og andre arrangører av padlekurs.
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem