Fjøløy i Rogaland er en lite perle av en kysthytte.
Fjøløy i Rogaland er en lite perle av en kysthytte.

Seks fine DNT-kysthytter

Visst er det fint med fjellhytter, men forandring fryder. I år legger dere kursen mot kysten og får noen herlige dager med utsikt mot havet og salt sjøsprøyt.

Publisert Sist oppdatert

Kysten. Smak på ordet. Det har sin egen klang. Norge er en kystnasjon, og de aller fleste av oss bor i umiddelbar nærhet av denne værebitte stripa mellom land og sjø. Så hvorfor ikke legge noen dager til kysten i sommer, til en av DNTs fine hytter der du kan nyte utsikt og høy himmel.

Fredelig ved Lysfjorden

Bakken gard er en flott gård som ligger halvveis inne i Lysefjorden, mellom Bratteli og Songesand. Den gamle fjellgarden er på mange måter et historisk midtpunkt i Lysefjorden og hjemstedet til fjordens mest kjente karakter, Pilt-Ola. Annlegget har gjennomgått omfattende renovering og byr nå på spennende historie og egen vedfyrt pizzaovn.

Til Bakken gard kommer du bare med båt og på dine egne føtter. Det er kanskje en av grunnene til at stedet oppleves som unikt og fredfylt.

Tur til Bakken gård i Lysefjorden
Tur til Bakken gård i Lysefjorden

UT ANBEFALER

Blant DNTs over 550 hytter finnes det mange fantastiske hytteperler i storslåtte, lune og stormfulle omgivelser. Gjennom "UT Anbefaler" ønsker DNT, i samarbeid med Norsk Tipping, å løfte frem disse perlene slik at enda flere kan få glede av dem.

Oppdag flere hytter her:

Bli DNT-medlem

Folkets friluftsperle

Hytta på Fjøløy ligger like under toppen av det høyeste punktet på øya Fjøløy i Rennesøy i Rogaland. Den har en flott beliggenhet med nydelig utsikt! Her er det fint både på stille sommerdager og når det blåser. Hytta ligger perfekt til for å oppleve alt det Fjøløy og øyene rundt har å by på av naturopplevelser.

I over 70 år var det 270 dekar store området på Fjøløy stengt for allmennheten. Det var militært område, et fort som ble etablert av tyskerne i 1941 og overtatt av det norske forsvaret i 1945. Nå er det åpent for allmennheten, og her kan du til og med overnatte noen netter i ei nett, lita DNT-hytte.

Adkomsten går med bil til Mosterøya.

Rett ut med kajakken

Den eneste av Kristiansund og Nordmøres hytter som ligger i fjæresteinene, er Imarbu i Imarsundet. Dette er virkelig en perle av et sted, med en beliggenhet som er like attraktiv for barnmefamilier som for kajakkpadlere.

Ved Imarbu er et naust hvor det ligger to flotte geitbåter til disposisjon for alle som bruker hytta. I tillegg finner du fiskeutstyr, krabbeteiner og kokestasjon for krabbe i naustet. Her ligger med andre ord alt til rette for aktive dager for hele familien med middag rett fra havet som motivasjon.

Imarbu er et skikkelig fint tureldorado på Nordmøre.
Imarbu er et skikkelig fint tureldorado på Nordmøre.

Enkelt i Romsdalsfjorden

De fleste av oss forbinder Romsdalen med kvasse tinder og toppturer, men tar du båt eller padler ut til historiske Veøya i Romsdalsfjorden får du oppleve området fra sjøsiden.

Lille Veøystua er den første kysthytta til DNT Romsdal. Den ligger vakkert til, og her er det mulig å ta de iskalde morgenbadene du lengter etter på varme sommermorgener. Hytta er svært enkelt utstyrt og det er per dags dato ikke kokeutstyr og kjøkkenutstyr i hytta, så evt. primus, gass og kjøkkenutstyr må tas med. Viktig info for deg som skal leie Veøystua: Det er ikke ferskvann på Veøya, så alt drikkevann og vaskevann må tas med fra fastlandet.

Se info om DNT Romsdals kajakkutleie kun 3 km padling fra Veøystua.

På Veøystua får du fornemmelsen av å ha fjorden inne i stua.
På Veøystua får du fornemmelsen av å ha fjorden inne i stua.

Mellom fjære og fjell

Gjælentunet er Bodø og Omegns Turistforenings nærmeste tilbud til Bodøs befolkning. Anlegget består av fire hytter, noen uthus, naust og to båter og har landets lavest beliggende turistforeningshytte, Egnarbua , to meter over flomålet.

Gjælentunet egner seg meget godt for skoleklasser, barnehager og grupper, og er tilrettelagt med undervisningsmateriell. Enga og stranda ved Egnarbua er et yndet mål også for dagsturer.

På riktig varme sommerdager er Gjælentunet ved Bodø et riktig godt sted å være.
På riktig varme sommerdager er Gjælentunet ved Bodø et riktig godt sted å være.

Ut mot storhavet

Gammelhuset i Skipsfjorden er stedet der du kjenner deg liten i stor, uendelig natur. Troms Turlag har leid dette nydelige stedet av grunneier, og her kan du nyte midtnattsolens vandring over havoverflaten eller om bare være nærme sjøen.

Gammelhuset ligger i et grønt, vennlig landskap, omringet av høye, mektige fjell - enkelte strekker seg 1000 meter over havet. Her er fine turmuligheter, både på sletta og på fjellryggene. Vi oppfordrer dere til å følge merkede turløyper og å holde dere til stiene. Skipsfjorden er landskapsvernområde, og har sårbare sanddyner som raser ut hvis folk trår på dem. Dette gjelder også når dere har passert brua og nærmer dere hytta. Følg pilene. Det skal ikke gås opp nye stier i området.

Gammelhuset i Skipsfjorden leies via Troms Turlag.
Gammelhuset i Skipsfjorden leies via Troms Turlag.
Powered by Labrador CMS