Lussekatter

Hva med nystekte lussekatter, en varm sovepose og en stille vintermorgen i skogen? Deigen lager du hjemme, og lussekattene stekes over gassbluss eller bål.

Publisert Sist oppdatert

TIL CA. 6 STK. TRENGER DU:

  • 4 dl hvetemel
  • 1/2 dl sukker
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1 ts bakepulver
  • 0,5 g safran (eller 1/2 ts gurkemeie)
  • 3 ss smeltet smør
  • 1 dl helmelk
  • Rosiner

SLIK GJØR DU:

Bland alt sammen før du drar hjemmefra og ha deigen i en brødpose. Form som en S og legg en rosin i hver ende av S’n. Stek på svak varme – husk å snu lussekattene (eller toastjernet) jevnlig.

Bruker du lokk, vil bollene heve litt mens de steker. Du kan bruke aluminiumsfolie eller et gammelt grytelokk.

Skal du overnatte ute og lage lussekatter til frokost, kan du legge posen med deigen nederst i soveposen når du sover. Da holder den seg litt myk til du skal forme og steke deigen.

VISSTE DU …

… at ordet lussekatt er lånt fra svensk, der de har en lang tradisjon for å feire Luciadagen, og betyr «djevelkatt»?