UTENFOR STIEN: Hva skjuler det seg bak trærne, der det ikke går noen sti?
UTENFOR STIEN: Hva skjuler det seg bak trærne, der det ikke går noen sti?

Oppdagelsesferd på hemmelige stier

Fortvil ikke om stien og turveien din er full av folk. Tar du et steg til siden og våger å gå deg litt vill, kan du oppdage at selv ditt nærmeste nabolag byr på overraskelser og morsomme hemmeligheter.

Publisert Sist oppdatert

– Alle trekkes mot de populære stiene, utkikkstoppene og turveiene nå, kanskje fordi de ikke vet at det fins andre turmål, fordi det er enkelt og oppleves som trygt. Det kan bli trangt om plassen, men heldigvis fins det alternative steder og stier som du kan ha helt for deg selv, sier forfatter og fotograf Marius Nergaard Pettersen. Han er en av Norges største eksperter på å gå utenfor allfarvei, noe som blant annet har resultert i turbøkene Oslos nære villmark, Hemmelige hytter og Lomsdal-Visten, og Mikroeventyr som han skrev sammen med Mikkel Soya Bølstad.

Turvettregler i koronatider

  1. En tur ut hver dag gjør godt i kropp og sjel, alene eller sammen med få.
  2. Nå holder vi en meters avstand til den vi går med og de vi møter.
  3. Ikke oppsøk bare de mest trafikkerte turområdene. Bruk nærnaturen din og se etter nye turer på smale stier.
  4. Være raus og blid mot de du møter. Si gjerne hei og smitt med godt humør på to meters avstand.
  5. Finn gjerne nye turmål.
  6. Kle deg etter vær og vind.

– En tur ut demper stress og uro. Der ute, under trær som snart våkner etter vinterdvalen og ved lyden av bekker som vokser seg store etter hvert som snøen smelter, vil du oppdage at noe tross alt er konstant i en urolig verden. I naturen vil du oppdage at noe kommer til å bli som før, heldigvis, påpeker Marius.

På grunn av omfattende tiltak for å bremse utbruddet av koronaviruset i Norge, har Helsedirektoratet utarbeidet råd for ferdsel og adferd. Heldigvis er det ikke innført portforbud i landet, slik det er flere andre steder i Europa. Derfor kan nordmenn fortsatt avreagere med å komme seg ut i naturen, bevege seg under høye trær eller i se opp på snødekte fjell.

En liten tur 400 meter fra hjemmet i Nittedal har Marius Nergård Pettersen en bålplass han gjerne går til med barna sine. I hele perioden med unntakstilstand har han jevnlig gått dit, og nesten ikke møtt andre i området.

– Selv om mange søker ut nå, er det plass til alle i naturen. For å innfri ferdselsrådene fra helsemyndighetene, og ikke dra til steder med folkeansamlinger, anbefaler jeg å se etter alternative steder, sier Pettersen.

– Hvordan finner jeg slike steder?

PLASS NOK: Litt utenfor de mest populære stiene er det enkelt å holde avstand.
PLASS NOK: Litt utenfor de mest populære stiene er det enkelt å holde avstand.

– Det kommer litt an på hva man er glad i, og hvor i Norge man bor. For det første tror jeg det er lurt å holde seg unna de store parkeringsplassene ved markagrensene. Se etter alternative steder å begynne turen. Er du glad i å lese kart, så kan du se etter vann og høydedrag uten merka stier. Der får du gjerne naturen for deg selv, forklarer Marius.

UTENFOR ALLFARVEI: Fotograf og forfatter Marius Nergård anbefaler flere til å finne stier utenfor allfarvei .
UTENFOR ALLFARVEI: Fotograf og forfatter Marius Nergård anbefaler flere til å finne stier utenfor allfarvei .

Det fins alltid steder der folk ikke går, man må bare ha lyst til å prøve noe nytt og oppdage hvor fint det kan være.

Marius Nergård Pettersen

Han er glad i åpne myrdrag og områder der det ikke går hovedårer.

– Det fins alltid steder der folk ikke går, man må bare ha lyst til å prøve noe nytt og oppdage hvor fint det kan være.

– Hender det at du blir overrasket over hvor få mennesker du treffer?

– Absolutt. Det har forundret meg at jeg kan ha disse fantastiske stedene for meg selv. Folk har alltid reist langt for å få store opplevelser, mens de egentlig ligger en liten tur hjemmefra. Jeg finner gull i bakhagen min. En effekt av korona-utfordringene er at flere kan oppleve hemmelighetene vi har i nærområdene våre. Jeg deler gjerne, fastslår Marius.

Litt mer forsiktig

I disse forunderlige dagene med unntakstilstand, merker han at han er litt mer forsiktig enn han pleier å være. Han følger med på det ungene gjør og lar dem ikke herje like fritt i naturen som de til vanlig gjør.

NATURLIGVIS: Kom deg ut i skogen.
NATURLIGVIS: Kom deg ut i skogen.

– Jeg vil ikke at det skal skje noe som medfører en tur til legevakta, både for å unngå smitte og for å ikke være ekstra belastning for helsevesenet. Men det begrenser ikke friheten vår til å komme oss ut og være ute. Å bli sittende inne er ingen god løsning i det lange løp.

– Hva slags utstyr trengs til slike turer?

– Kle deg i enkle, gode sko som tåler føret der du er. En god jakke, gjerne vind- og vanntett, lue og votter. Ta gjerne med en sekk med termos og matpakke, og ta en pause ute.

Ta sykkelen til utgangspunktet

Nærturer der du bor:

DNTs lokalforeninger er eksperter på nærturer der du bor. På foreningenes egne hjemmesider via DNT.no ut.no kan du finne masse gode tips til turer du kanskje ikke visste om.

– Nå har vi muligheten til å gå stier vi aldri går og oppdage nærområdene våre med nye øyne, sier Nils Bloch-Hoell i DNT. Han er turekspert med mange, lange års erfaring, og har som regel valgt å gå der ikke alle andre går, litt utenfor allfarvei.

– Hva skal jeg gjøre for å finne nye stier?

– Min anbefaling er å være litt nysgjerrig. De anbefalingene på steder som legges ut på forskjellige nettsteder blir ofte fulle. Derfor er det lurt å finne utgangspunkt som kanskje ligger litt lengre unna, sykle til utgangspunktet for turen eller gå på litt andre tidspunkt enn andre, sier Nils.

FINN ROEN: Finn ditt eget hemmelige sted i skogen.
FINN ROEN: Finn ditt eget hemmelige sted i skogen.

Gode bøker for turer utenfor allfarvei

Om du trenger råd til bøker som bringer deg inn på nye stier der du bor, fins det flere steder å lete.

På Nasjonalbibliotekets hjemmesider nb.no kan du finne turbøker fra hele landet. Disse er publisert før år 2000, men gir fortsatt mange skikkelig gode råd til fine områder å gå tur i hele Norge.

Lån turbøker på biblioteket.

Om du er medlem av DNT kan du lese gamle DNT årbøker og Fjell og Vidde på dnt.no/minside. Her kan du også finne masse turtips.