Logo
Til DNT.no forside
Høstferie gjennom tåken i Oslomarka i 2018.

Oppdagelsesferd på hemmelige stier

Fortvil ikke om stien og turveien din er full av folk. Tar du et steg til siden og våger å gå deg litt vill, kan du oppdage at selv ditt nærmeste nabolag byr på overraskelser og morsomme hemmeligheter.

Publisert: 12. november 2020
Skrevet av: Julie Maske
Inspirasjon

– Mange trekkes mot de populære stiene, utkikkstoppene og turveiene, kanskje fordi de ikke vet at det fins andre turmål, fordi det er enkelt og oppleves som trygt. Det kan bli trangt om plassen, men heldigvis fins det alternative steder og stier som du kan ha helt for deg selv, sier forfatter og fotograf Marius Nergaard Pettersen. Han er en av Norges største eksperter på å gå utenfor allfarvei, noe som blant annet har resultert i turbøkene Oslos nære villmark, Hemmelige hytter og Lomsdal-Visten, og Mikroeventyr som han skrev sammen med Mikkel Soya Bølstad. 

Annonse:

– En tur ut demper stress og uro. Der ute, under trær som snart våkner etter vinterdvalen og ved lyden av bekker som vokser seg store etter hvert som snøen smelter, vil du oppdage at noe tross alt er konstant i en urolig verden. I naturen vil du oppdage at noe kommer til å bli som før, heldigvis, påpeker Marius.

En liten tur 400 meter fra hjemmet i Nittedal har Marius Nergård Pettersen en bålplass han gjerne går til med barna sine. I hele perioden med unntakstilstand har han jevnlig gått dit, og nesten ikke møtt andre i området.

– Selv om mange søker ut, er det plass til alle i naturen.  Jeg anbefaler å se etter alternative steder, sier Pettersen.

– Hvordan finner jeg slike steder?

Person med stor sekk og hund går over ei myr i tåke.
PLASS NOK: Litt utenfor de mest populære stiene er det enkelt å holde avstand. Foto: Jonas Eng, DNTs fotokonkurranse

 

– Det kommer litt an på hva man er glad i, og hvor i Norge man bor. For det første tror jeg det er lurt å holde seg unna de store parkeringsplassene ved markagrensene. Se etter alternative steder å begynne turen. Er du glad i å lese kart, så kan du se etter vann og høydedrag uten merka stier. Der får du gjerne naturen for deg selv, forklarer Marius.

Det fins alltid steder der folk ikke går, man må bare ha lyst til å prøve noe nytt og oppdage hvor fint det kan være.

Han er glad i åpne myrdrag og områder der det ikke går hovedårer.

– Det fins alltid steder der folk ikke går, man må bare ha lyst til å prøve noe nytt og oppdage hvor fint det kan være.

– Hender det at du blir overrasket over hvor få mennesker du treffer?

– Absolutt. Det har forundret meg at jeg kan ha disse fantastiske stedene for meg selv. Folk har alltid reist langt for å få store opplevelser, mens de egentlig ligger en liten tur hjemmefra. Jeg finner gull i bakhagen min, fastslår Marius.

Bjørkeskog i høstfarger. Midt i bildet står en trestamme.
NATURLIGVIS: Kom deg ut i skogen. Foto: Marius Nergård Pettersen

 

– Hva slags utstyr trengs til slike turer?

– Kle deg i enkle, gode sko som tåler føret der du er. En god jakke, gjerne vind- og vanntett, lue og votter. Ta gjerne med en sekk med termos og matpakke, og ta en pause ute.

Det fins alltid steder der folk ikke går, man må bare ha lyst til å prøve noe nytt og oppdage hvor fint det kan være.
Marius Nergård Pettersen

Ta sykkelen til utgangspunktet

– Bruk muligheten til å gå stier du aldri går og oppdag nærområdene dine med nye øyne, sier Nils Bloch-Hoell i DNT. Han er turekspert med mange, lange års erfaring, og har som regel valgt å gå der ikke alle andre går, litt utenfor allfarvei.

– Hva skal jeg gjøre for å finne nye stier?

– Min anbefaling er å være litt nysgjerrig. De anbefalingene på steder som legges ut på forskjellige nettsteder blir ofte fulle. Derfor er det lurt å finne utgangspunkt som kanskje ligger litt lengre unna, sykle til utgangspunktet for turen eller gå på litt andre tidspunkt enn andre, sier Nils.

Brun hund står ytterst på en liten steinholme ved et blikkstille skogsvann.

FINN ROEN: Finn ditt eget hemmelige sted i skogen. Foto: Marius Dalseg Sætre

Nærturer der du bor

DNTs lokalforeninger er eksperter på nærturer der du bor. Bli med på en organisert tur med DNT eller finn forslag til turer i nærheten av deg på UT.no

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem