Hvor skal du dra på tur i sommer?
Hvor skal du dra på tur i sommer?

Norge rundt

Frivillige og ansatte i DNTs medlemsforeninger landet rundt er lommekjent i sine områder. Her får du deres anbefalinger på de beste turene der de bor.

Publisert   Sist oppdatert

Da Fjell og Vidde, magasinet alle medlemmene av DNT får i postkassa, spurte de 57 medlemsforeningene om de ville dele sine lokale turtips, fikk redaksjonen inn mange bidrag. Noen er publisert i bladet som kom i postkassen til medlemmene rett før sommerferien.
Her enda flere lokale turtips:

Fjell og Vidde sommerutgave har turtips i hele Norge.
Fjell og Vidde sommerutgave har turtips i hele Norge.

Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark

Setter du av tre til fire dager kan du oppleve det varierte fjellområdet mellom Rana og Saltdal i Nordland. Dette gjør du på en trygg måte ved å følge den 64 km lange historiske vardreruten Telegrafruta. Denne ruten ble en naturlig vandringsvei etter at telegraflinjen ble etablert på 1860-tallet og fram til veien over Saltfjellet ble åpnet i 1937. I dag er den en godt t-merket historisk vandrerute med de gamle telegrafstuene modernisert som turistforeningshytter. Du kan selv velge hvilken retning du går turen, enten fra Bjellånes i Rana kommune, eller fra Russånes i Saltdal kommune. Begge startsteder er godt merket og ligger nær E6. Buss er også mulig å bruke, mens togstoppene Dunderland og Røkland ligger noen kilometer fra de to startstedene.

På god sti langs Telegrafruta
På god sti langs Telegrafruta

Det er fire ubetjente turistforeningshytter langs ruten, alle med sikringshytter. Du passerer flere vann og elver med fin fisk, og terrenget er i hovedsak tørt og åpent med storslått utsikt. Fundamentene etter telegrafstolpene med 50-70 meters avstand og de to steinstuene fra 1864 er de mest markerte kulturminnene, men du vil også kunne se tufter etter samisk aktivitet, samt flere telegrafstuer.

Tipset av Bodø og Omegns Turistforening

Telegrafruta har nesten hele sin trase gjennom Saltfjellet-Svartisen nasjonalpark. Nasjonalparken ble etablert i 1989 etter lange og heftige stridigheter mellom naturvernere og utbyggere. Professor og friluftsmann Arne Næss og kunstneren Per Adde var sentrale i denne påvirkningsprosessen.

Hvis du velger å bruke hyttene til overnatting, er de lengste etappene fra Bjellånes til Krukkistua i sør med sine 23 km, og fra Russånes til Bjellåvasstua i Nord med sine 17 km. Det kan være smart å sette av minst fire dager til turen, da kan du bruke god tid til fiske og opplevelser på fjellet langs Nordre og Søndre Bjellåvatn og overnatte i de tre hyttene Bjellåvasstua, Midtistua og Saltfjellstua.

Løvøya utenfor Horten

Er du på utkikk etter et sted omgitt av vakker natur, sjø, turstier og historiske severdigheter så bør du ta turen til Løvøya i Horten. Her finnes badeplasser og mulighet for camping. Løvøya er et godt sted å tilbringe en sommerdag. Den innholdsrike turen rundt øya er ca. fire kilometer og går delvis i ulendt terreng.

Ved kapellet på Løvøya og ved Vadfiskerstua er det parkeringsplasser som er gode utgangspunkt for rundturen. Turen starter ved å følge Løvøyveien fram til Løvøysund bro. Her ligger kystledhytten Løvøysund som kan leies. Her finner du også en av fire SjekkUt poster på øya.

Fin utsikt fra Løvøya
Fin utsikt fra Løvøya

Løvøysundet er en populær plass for de som ønsker å prøve fiskelykken etter makrell eller sjøørret.

Tipset av DNT Horten

Du følger så merket sti mot nord langs sjøkanten. Etter hvert blir terrenget brattere og du vandrer gjennom en urskog. Til slutt står du oppe på Prekestolen med fantastisk utsikt over Oslofjorden og Drøbaksundet.

Videre går stien ned et bratt parti som er sikret med tau. Her kan du ta en avstikker mot øst og prøve deg på Røverstien – en smal sti langs den bratte fjellveggen. Og for all del: Snu før stien blir for smal!I fjellveggen mot nord finner du også Røverhula hvor det en gang bodde 12 røvere.

Stien følger så sjøkanten før du må passere noen store steinblokker og til slutt ender i den idylliske Jesusbukta. Navnet fikk den etter en kristelig ungdomsleir som ble avholdt her for mange år siden. Ferden videre går langs en traktorvei over til Kirkebukta hvor Speiderhytta ligger. Stedet er et eldorado for fritidsfiskere. Turstien ender ved Løvøykapellet, en middelalderkirke fra 1200-tallet.

Kystledhytta ytterst på Løvøya: Løvøysund

Skatter i Telemark

Telemark er kjent for høydepunkter som Jomfruland, Gaustatoppen, og fjella i Vest Telemark. Men der imellom finnes det et hav av fantastiske turområder.

Et av disse er Sauheradfjella og Skrim-området. Dette er Sør-Østlandets svar på Oslomarka. Hit kan du dra med kollektivtransport fra alle kanter, slik at du enkelt kan starte ett sted og avslutte på et annet. Eksempelvis kan du ta toget til Nordagutu og derfra gå fra hytte-til-hytte, og ende opp på Kongsberg. Eller du kan gå på merket sti hele veien fra Larvik sentrum til brannhytta på Styggemann.

Området har et utbredt nettverk av merkede stier, og er et eldorado av historie og opplevelser for store og små. Der det er langt mellom hyttene finnes det til gjengjeld mange lune teltplasser og trær til hengekøyer. Her kan du gå i dagevis uten å se sivilisasjon eller folk. Eller du kan ta en kort overnattingstur med barna, med mulighet for rask retrett om vær og motivasjon svikter.

På tur i Sauheradfjella
På tur i Sauheradfjella

En enkel tur er å til Fugleleiken Turisthytte. Dette er et ypperlig turmål for barn. Turen fra parkeringsplassen til hytta er ca. 2,5 kilometer på grusvei, og tar en liten time sammen med en nysgjerrig 6 åring. Turen starter på Svanstul, og kan gjennomføres av alle uten særlig utstyr eller erfaring. Det eneste du trenger er DNT-nøkkelen. Om du vil kan du starte turen med overnatting på Flekkerhytta som ligger rett ved parkeringen, og gå til Fugleiken dagen etter.

Tipset av DNT Telemark

Som forelder er det ikke sikkert du opplever full tenning når valget står mellom ipad og tur, men når dere først har kommet ut er pad’n fort glemt. Etterhvert vil du oppleve at det er junior som drar deg med på tur, og i Sauheradfjella venter nye eventyr bak hver stubbe og stein. Her er gode fiskevann og hemmelige moltemyrer.

Ramberget, Gjøvik

Ramberget på 320 meter over havet byr på myk skogbunn og vidstrakt panoramautsikt over Norges største innsjø!

Tipset av DNT Gjøvik og Omegn.

Turen kan gjennomføres som en rundtur som begynner og slutter på parkeringsplassen ved Lundstein barneskole. Du starter turen langs bilveien langs skolegården ned til et nyetablert boligområde på venstre siden av veien, hvor Kastadtjernet pynter landskapet på høyre side. Nordover gjennom boligfeltet går stien langs et jorde inn til skogholtet. Herfra følger du den litt bredere stien gjennom skogen før du snart kommer til et stikryss. Her brekker du av mot høyre i retning Mjøsa og følger en smalere sti over små knauser og bekkefar. Som retningsanviser bruker du deler av pilegrimsleden, forsiktig opptråkket sti og ønsket om å bevege deg mot utsikten.

Storslått utsikt over Mjøsa
Storslått utsikt over Mjøsa

Etter noen hundre meter kommer du til Ramberget, hvor tilrettelagt bålplass med enkle tømmerbenker innbyr til matpakkerast. Du får utsyn mot Gjøvik og videre sørover mot Skreifjellene, samt Mengshol i Ringsaker. Returner tilbake samme vei som du kom, eller fortsett rundturen gjennom skogen. Like før Ramberget møter du en annen sti som går opp til den samme, bredere stien du gikk på da du kom inn i skogen. Dette er returruta som tar deg opp til veien Tømmerstigen som du følger vestover i retning Bråstad kirke, tilbake til parkeringsplassen.

Her finner du link til turen over Ramberget

Askedalstangen i Fredrikstad

Tipset av DNT Nedre Glomma

Lukten av sjøluft, lyden av måker og muligheten til å finne sine egne små «hemmelige» steder langs kysten burde være spennende for de fleste. Bli med på fottur langs sjøen til Askedalstangen i Fredrikstad

Turen starter ved Langvik på Thorsøveien i Fredrikstad. Etter 100 meter på asfalt tar vi inn på en grusvei. Denne følger vi i retning sjøen. Etter ca 800 meter tar vi av denne veien i en krapp sving og beveger oss inn i skogen. Stien vi nå skal følge er god å gå på, men ta gjerne noen avstikkere ut av stien for å se på utsikten over sjøen som ligger like ved. Turen kan gjøres til en rundtur om en ønsker det, eller gås frem og tilbake på samme sti. Underveis på stien vil vi komme til en meget karakteristisk «klatrefuru» hvor vi kan ta et stivalg. Enten kan vi ta venstre og bevege oss lengre inn i kystskogen, eller vi kan fortsette rett frem og holde oss i nærheten av vannet. Begge er fine stier.

Etter omlag 2,5 km fra start er vi fremme ved Askedalstangen. Her har vi en flott rullestenstrand, en liten vik med sandstrand og opparbeidet bålplass, men ikke tilrettelagt på annen måte. Området egner seg meget godt til overnatting, både med telt og hengekøye. Et lite tips kan også være å pakke med seg en fiskestang, her ute er det nemlig mulig å lure sjøørreten.

Turen tilbake følger valgte sti, men kan også tas ved å bevege seg over svabergene i umiddelbar nærhet til vannet hvis dette er ønskelig.

Europas høgaste sjøklippe

Tipset av Sogn og Fjordane Turlag

At Hornelen er særmerk, vidgjeten og fascinerer dei fleste, det er heilt sikkert. 860 stupbratte meter opp frå sjøen gjer fjellet til den høgste sjøklippa i Europa. Til og med heksene vart tiltrekte av fjellet og brukte det som kvileplass på veg til Bloksberg. Historia skal også ha det til at fjellet var viktig for vikingkongane, og at Olav Tryggvasson skal ha klatra opp frå sjøsida. Om historia stemmer får ein aldri vite, men det har i alle fall inspirert andre klatrarar, og i 1897 klatra fjellpioneren Kristian Bing og den lokale bonden Anders Jeremiassen opp austsida (turen er skildra i DNT si årbok frå 1898).

Hornelen, Europas høgaste sjøklippe.
Hornelen, Europas høgaste sjøklippe.

Du treng ikkje klatre for å komme deg opp til toppen, men Hornelen klassifiserast som ein utfordrande tur, då den er lang og til dels krevjande. Det er to stiar opp til toppen. Frå Hunskår er stien godt merka med raude T-ar og vardar. Denne stien er bratt og krevjande, enkelte parti er bygd av sherpaer med flotte steintrappar. Stien frå Berleneset er lenger, jamnare og slakare, i tillegg til at ein går på solsida med utsikt til fjorden og m.a. hellesristningsfeltet Vingen. Turen er godt merka av Keipen Turlag med raude T-ar og vardar. Dei to stiane møtest på eit platå under toppen. Den siste delen av turen består av mykje grov stein og ur, men premien er fantastisk; langstrakt utsikt utover havet, nordover mot Sunnmøre, og innover mot fjellmassiva i Nordfjord og Sunnfjord, historie og meistringskjensle!

Tar du deg ein tur hit kan det kombineras med eksempel, tur til Vetvika, surfing på stad og overnatting i DNT- hyttene; Kråkenes fyr, eller Skongenes fyr

Skrelia i Lyngdal

Skrelia byr på et fantastisk turterreng som passer for alle. Nytt i år er en opparbeidet tursti for rullestol og barnevogn fra P-plassen frem til platået ved fossefallet. Som turgåer i Skrelia opplever du et høyfjellslandskap som en normalt ikke finner på Sør-Vestlandet.

Tipset av Flekkefjord og omegn Turistforening

Naturen ved Skrelia byr på storslått utsikt. Skrelifossen, med sine 190 meter fall over blankskurte svaberg, gjør inntrykk. Det er lettgått terreng med merkede turløyper fra 0,2 km til 5 km lengde. En nylig merket toppturløype til Skrelistolen (359 m.o.h.) anbefales. Derfra opplever turgåere en imponerende utsikt over Skreliheiene samt Lyngdalsfjorden/Åptafjorden og med Nordsjøen i horisonten. For de som søker større utfordringer utenfor sti, kan også Homskniben på 475 m.o.h. bestiges.

Det er utplassert sittebenker ved Skrelifossen samt ved Sandvann. Her kan du nyte nistepakken. Sandvann og Homsvann byr på flotte bademuligheter i rent fjellvann for barn og voksne.Det anbefales også å ta turen langs fossen ned til Skrelistranda hvor en kan bade i friskt saltvann og/eller prøve fiskelykken. Ikke bli overrasket om du i år møter beitende geiter som vil dele nistepakken med deg!

Fra Lyngdal sentrum tar man av fra FV43 og følger skilting mot Åpta. Etter 2,5 km tar du til venstre ved skiltet til Skreli. Etter 9,5 km er du fremme og parkerer på en stor parkeringsplass.Her starter de merkede turløypene. Ta en titt på informasjontavlen for å få en god oversikt over turområdet.

Bystien i Larvik

Informasjonatavler ved bystien i Larvik.
Informasjonatavler ved bystien i Larvik.

Larvik og Omegns Turistforening har i samarbeid med kommunen etablert og tilrettelagt bystien i Larvik. Det er en rundtur i grevstadsbyen som fyller 350 år i 2021. Den tar oss med på historisk grunn, vi får oversikt over byen og går gjennom Norges første friområde – Bøkeskogen.

Tipset av Larvik og omegn Turistforening

Bystien gjenoppsto i 2017 og er en rundtur gjennom de bynære friområdene i Larvik sentrum. Deler av turen går langs gatene, men aller mest på stier innimellom bylandskapet. Turen går opp på flere fantastiske utsiktspunkt, blant annet Herregårdsfjellet, Mesterfjellet, Ulåsen, Storefjell og Doktorfjellet. Det er etablert informasjonstavler på enkelte av toppene hvor en får bedre kunnskap om byen. Går man hele turen på 7,5 kilometer, tar det om lag 2,5 time. Man kan også velge å gå deler av turen. Du kan starte og stoppe hvor du vil, det er bare å huke seg på de blå merkene langs ruten.

Det er seniorgruppa i Larvik og Omegns Turistforening som drifter og vedlikeholder bystien, og den har blitt et svært populært tilskudd til turstinettet i kommunen.