Har du gått topptur på ski og drømt om å bli igjen i høyden?

I Romsdalen kan du ta inn på hytte på en fjelltopp

Når du våkner opp er du allerede på topptur

Romsdalens høyfjellsrute

Bli med på hytte-til-hyttetur med toppturski

Publisert Sist oppdatert

– Wow! For en utsikt! Kristin Andreassen (30) tar det siste klyvet opp på toppen av Nyheitinden (1598 moh.) og får utsynet av Isfjorden og Romsdalens mektige fjellheim rett i fleisen. Så langt har påskeplanen om en hytte til hyttetur høyt til fjells med mål om flotte fjelltopper og nydelige nedkjøringer på randonneeski, innfridd.

Svartvassbu

Svartvassbu ligger mellom Eikesdalen og Isfjorden, 908 moh. Hovedhytta ligger ved østbredden av Svartevatnet, mens sikringbua står et par hundre meter lenger øst. Det er seks senger i hver av hyttene. Det er kun mulig å booke plass i sikringshytta. Hytta er ulåst.

– Dette har jeg drømt om å oppleve!

ALPETRADISJON

Høgruter på randonneeski og med toppturutstyr blir stadig mer populært. Turen fra Chamonix i Frankrike til Zermatt i Sveits blir ansett som originalen og den ekte Haute Route. Den ble gått på ski for første gang i 1911. På den turen beveger man seg i høyalpint terreng, og bor i hytter underveis. Det gjør det mulig å gå med en stor dagstursekk, slik at man kan nå flotte topper og få fine nedkjøringer.

I Norge har vi etter hvert fått flere varianter av ruter høyt til fjells. Høgruta i Jotunheimen er kanskje mest kjent. Turen går fra Gjendesheim til Krossbu, bl.a. over Glittertinden og Galdhøpiggen om forholdene tillater det. Nord-Norge har «Lyngen på langs», og på Sunnmøre er «Hjørundfjorden rundt» etablert som en tur.

I fjellområdet mellom Isfjorden og Eikedalsvatnet, i Romsdalen, er hyttene Svartvassbu og Vasstindbu utgangspunktet for høgruta i Romsdalen. Det er vanlig å starte i Grøvdalen og avslutte i Isfjorden. Den vanligste varianten tar tre dager, og underveis finnes et vell av muligheter for både topper og nedkjøringer, avhengig av tid tilgjengelig, fysisk form, vær, skred- og snøforhold.

MEKTIG: Fjellene i Romsdalen er et mekka for toppturer.
MEKTIG: Fjellene i Romsdalen er et mekka for toppturer.

USPORET PÅSKESLØSJ

– Tenk, der sto vi i dag morges! Kristin sitter i solveggen på den ubetjente DNT-hytta Svartvassbu og kikker opp på Nyheitinden. Med 800 høydemeter i beina er det godt med en ordentlig hvil før 1000 nye høydemeter skal forseres på vei mot neste hytte, Vasstindbu.

Vasstindbu

Vasstindbu ligger 1172 moh., på en fjellrygg mellom Horndalen og Kjøvdalen. Formidabel utsikt i alle himmelretninger. Hovedhytta har seks sengeplasser, mens sikringshytta har fire. Det er kun mulig å booke plass i hovedhytta. Hytta står åpen.

På vei opp Styggeværsryggen begynner melkesyren å melde sin ankomst i lårene, men det viser seg å bare være forsmaken på hva som venter enda lenger frem, nemlig de siste seige 400 høydemetrene opp til hytta. Men, den tid, den sorg. Nå rives fellene av og det er fullt fokus på den smørmyke vestvendte flanken på Styggeværshaugen.

– Aaaaa, det er perfekt påskesløsj! Kristin står smilende i bunnen av bakken og tøyer ut lårene.

NORGES FLOTTESTE HYTTEPLASSERING

– Solnedgangen man får her på Vasstindbu, er helt magisk, sier Stefan Jonsson (45), som sammen med to venner også går Høgruta i Romsdalen. De sitter utenfor hytta og nyter de siste solstrålene som pensler omgivelsene med et strøk av gull.

Ubetjente Vasstindbu har ti sengeplasser og er DNT Romsdals høyest beliggende hytte. Den troner på en fjellrygg mellom Horndalen og Kjøvdalen (1190 moh.) med formidabel utsikt i alle himmelretninger.

– Jeg har ikke sett lignende fra en annen hytte i Norge, sier Stefan.

– Det jeg liker så godt med denne turen, er at man har så mange valgmuligheter. Hyttene er base, og så bestemmer vi fra dag til dag hva vi skal gjøre. Stefan forteller at han setter stor pris på hyttene, og skryter av jobben DNT gjør lokalt for å holde dem i så god stand. Det er Stefans fjerde påske på rad her, og han har aldri gått samme rute.

– Vi forbereder oss på flere alternativer. Vi har alltid en backup-plan med det tryggeste alternativet. Ligger forholdene til rette, kan vi gjøre mer avanserte valg. Stefan påpeker at det å pakke lett er nøkkelen til en god opplevelse på en tur som denne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det gjelder å pakke så lett som mulig, men samtidig ha med seg det nødvendige

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så er det bare å nyte smørmyke nedkjøringer

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

og komfortabel hyttekomfort

– Sikkerheten er viktigst. Vi har med vanlig toppturutstyr, samt isøks, stegjern og skarejern. Så prøver jeg å kutte ned på klær og andre unødvendigheter.

MORGENSTUND

– Det er så fint å være på tur allerede fra det øyeblikket man står opp.

Kristin har funnet fram kart og kaffekopp og nyter en stille stund i morgensolen. Det er ikke noe stress med å komme seg av gårde. Ønsket er at sola skal få varmet opp skaren slik at nedkjøringen tilbake til Horndalen viser seg verdig gårsdagens blodslit. Det gjør den!

– Dette er en annerledes måte å være på topptur på, sier Kristin.

Sekkene er tyngre og transportetappene lengre enn på en vanlig dagstur.

– Det er masse fine skilinjer man bare må gå forbi!

Kjøvskartinden, en av klassikerne i Romsdalen, skal heldigvis ikke passeres. Den skal bestiges! Det er tredje dag på rad med strålende sol og trygge skredforhold.

– Dette er overveldende, sier Kristin når hun står på toppen av det 1552 meter høye fjellet og forsøker å ta inn alle sanseinntrykk. Noen ganger er det som om naturen er for vakker. Det er vanskelig å absorbere alt.

Fra toppen er det jubelstemning hele veien ned til våren og hvitveisen, og til den store, deilige bekken man kan stappe kokte hoder og føtter ned i. Langs bredden av bekken ligger et knippe slitne, glade turfolk strødd.

UTSIKTSBONANZA: Kristin Andreassen nyter utsikten fra Kjøvskardtind. Populære Kirketaket vises til venstre i bildet.
UTSIKTSBONANZA: Kristin Andreassen nyter utsikten fra Kjøvskardtind. Populære Kirketaket vises til venstre i bildet.