Sven Richard Møller har ikke fast bostedadresse og bor mesteparten av tiden i telt.
Sven Richard Møller har ikke fast bostedadresse og bor mesteparten av tiden i telt.

Telter på fulltid

Sven Richard Møller sa opp jobb og bolig, og flyttet ut i naturen.
For han er det enkle teltlivet det beste.

Publisert   Sist oppdatert

– Jeg hadde aldri sett for meg at det skulle skje med meg, men jeg gikk på en skikkelig smell. Jeg var en av dem som i stor grad lyktes med det jeg holdt på med. En vakker dag var det full stopp, og jeg satt der med lukka gardiner.

SVEN RICHARD MØLLER

Oppvokst i skaubygda Iveland i Indre Agder. Deretter 12 år i Forsvaret, QHSE Advisor i oljebransjen og daglig leder Intersport Filefjell.

Nå: boms og freelancer på heltid innen foto, journalistikk, guiding, kurs og foredrag, hovedsakelig med friluftsliv som tema.

Nettside: www.teltlivet.no
Instagram: @teltlivet
Facebook:
@teltlivet.no
YouTube: Teltlivet

Sven Richard Møller jobbet som offiser i Forsvaret, ble sykmeldt og endte opp med å bytte jobb. Han ble rådgiver i oljebransjen, men kjente på at han egentlig ville noe annet.

–Hver dag etter jobb gikk jeg med tung sekk og funderte på hvordan jeg hadde levd, hva som ga meg energi og hva som stjal energi. Jeg ønska meg mindre av det som var i hverdagen og mer av naturen. Jeg skaffa meg hund og begynte å legge konkrete planer for å leve et liv ute.

Mens Sven Richard funderte på en ny retning i livet, kom nedturen i oljenæringen og han mistet jobben.

– Det var helt klart tøft for mange, men den oppsigelsen tok jeg med et smil.

Nå kunne han for alvor realisere planene sine. Først jobbet Sven Richard to år som butikksjef i en sportsbutikk på Filefjell, før han tok det store steget. Sa opp jobben og boligen - og flyttet ut i naturen.

Fra en 14 dagers tur på Helgelandskysten.
Fra en 14 dagers tur på Helgelandskysten.

GJØR DET ENKELT

For Sven Richard har friluftslivet alltid vært til stede, i større eller mindre grad hele livet. Han husker den første teltnatta. Han var 10 år og campa 500 meter inn i skogen med en kompis. Gore-Tex og komforttemperatur var ukjente begrep. Turgleden ble ikke noe mindre av den grunn.

Begynn i nærområdet, under tregrensa. Ikke invester i masse dyrt utstyr, se hva du allerede har.

Sven Richard Møller

– Når jeg snakker med folk som ønsker å komme i gang med telting og friluftsliv, er jeg opptatt av at det ikke skal være så komplisert. Begynn i nærområdet, under tregrensa. Ikke invester i masse dyrt utstyr, se hva du allerede har.

LYST TIL Å PRØVE TELTING?

Se gode telttips nederst i saken.

–Jeg hadde som et prinsipp at jeg ikke skulle kjøpe noe nytt, med mindre jeg hadde slitt ut noe eller virkelig hadde et reelt behov. Noen klarer seg med lite og noen vil ha mer komfort. Alt trenger ikke være 100 % første gang, der du bommer lærer du til neste gang. Du kan lese mye på nettet, men det har en verdi å gjøre sine egne erfaringer.

Mens noen liker å fordype seg i utstyrsdetaljer og tekniske begreper, ser Sven Richard først og fremst på frilutsutstyr som et verktøy til de fine opplevelsene utendørs.

–Jeg finner mye glede i de små tingene, bare det å være ute gjør meg godt. Som i helga, hvor jeg lå i lyngen med kaffekoppen og så på fossekallen. Du kommer inn i en tilstand hvor du logger av mye av det som gjelder i "hamsterhjulet" og logger på en annen frekvens. Det er jo en floskel, men jeg kjenner på en vanvittig takknemlighet når jeg er ute, føler at man blir en del av naturen, del av det som skjer rundt deg.

Men det er èn ting Sven Richard sverger til.

– Tisseflaske er undervurdert.

Jeg lurer ofte på om det jeg holder på med er en søken eller en flukt. Jeg har vel ikke kommet helt i mål med den tankerekka, men tror at det er en kombinasjon.

Sven Richard Møller

SØKEN OG FLUKT

Sven Richard får gjerne høre at valget han har tatt er ekstremt, men der er han uenig.

– Det er et enkelt friluftsliv, men oppleves ekstremt fordi det bryter med normen. Mange av de livene som leves i dag er ekstreme, men blir sett på som vellykka og applaudert. Det er mye snakk om at flere og flere sliter psykisk, men jeg er forbausa over hvor mange som tilsynelatende klarer seg bra.

Han opplever at mange er lite bevisste rundt valgene de tar i livet.

– Jeg mener ikke at det er noe feil med et A4-liv, men jeg har inntrykk av at for mange er livet nærmest forutbestemt. Vi tar kanskje litt for få bevisste valg. Lever etter naboenes forventninger.

–Jeg lurer ofte på om det jeg holder på med er en søken eller en flukt. Jeg har vel ikke kommet helt i mål med den tankerekka, men tror at det er en kombinasjon. Det er der ute jeg finner det som gjør meg godt. I dagens samfunn er det mye som kanskje ikke er like sunt. Det er mye fasade, et vanvittig jag og kjør i alle sammenhenger, det virker som man aldri blir mett, higer alltid etter noe mer.

Midt i snøstormen ikke langt fra Jotunheimen.
Midt i snøstormen ikke langt fra Jotunheimen.

GITT MYE OG KOSTA MYE

Et liv ute har imidlertid ikke bare vært enkelt.

– Det har gitt mye, men det har også kosta mye. Det er vel nesten ingenting som har gått etter planen. Hunden skadet seg etter fjorten dager og måtte avlives, det var en tung start.

Uten fast jobb har han skrapet sammen noen kroner på artikkelskriving, fotooppdrag og foredrag, men mangelen på økonomisk forutsigbarhet har vært det mest krevende.

– Økonomi visste jeg kom til å bli tøft og det har jeg fått bekrefta, jeg hadde ingen feit bankkonto da jeg begynte på dette. Men jeg har aldri hatt noen form for stolthet i det her prosjektet. Jeg holder på så lenge jeg syns det er ålreit, og jeg har til smør på skiva.

Jeg holder på så lenge jeg syns det er ålreit, og jeg har til smør på skiva.

Sven Richard Møller

Koronasituasjonen har imidlertid gjort tilværelsen enda mer utfordrende. Oppdrag har blitt avlyst og fremtiden enda mer usikker.

– Jeg har blitt tvunget til å ta noen nye runder med meg selv om hva jeg skal gjøre. Nå har jeg søkt på jobb som tilkallingsvikar.

Vinter der du bor? Se tips for vintertelting her.

HVA TRENGER DU?

  • Telt: Det finnes mange ulike telt på markedet, i ulike prisklasser. Søk råd i en sportsforretning.
  • Sovepose: Finnes grovt to typer: dunpose og fiberpose. Dunposene er lettere, varmere og mer komprimerbare, mens fiberposene er noe tyngre, men tåler fuktighet bedre, samt er rimeligere. Komforttemperatur et sted mellom -10 og -15 grader er fint å ha vår og høst. På sommeren kan du klare deg med høyere komforttemperatur og på vinteren trenger du kanskje lavere, men dette er svært individuelt. Du kan også kombinere to tynnere soveposer, så lenge det ikke blir for trangt. Husk at luft isolerer. En lakenpose inni soveposen vil også øke komfortemperaturen.
  • Liggeunderlag: En god sovepose fungerer dårlig uten et godt liggeunderlag. Et isolert, oppblåsbart underlag i kombinasjon med et tynnere bamseunderlag fungerer bra hele året. Du kan eventuelt kombinere oppblåsbart med reinskinn. Reinskinn gir mye varme, men veier noe mer enn et bamseunderlag.
  • Klær: Se komplett liste her
  • Mat, drikke og kokeutstyr: Finn gode turoppskrifter her
  • Førstehjelpsutstyr og reparasjonskit

GENERELT: Se hva du har hjemme. Lån av noen du kjenner. På bruktmarkedet ligger mye bra til en rimelig penge, se for eksempel friluftsseksjonen på Tise eller finn.no. I tillegg har flere butikker utleie av utstyr, og hos BUA kan barn og unge låne utstyr gratis. Gå over utstyret før du drar.

NÆRTUR

Du trenger ikke dra langt for å få en fin telttur. Bruk UT.no til å finne turperler i nærheten av deg. Skogen er generelt mindre væreksponert enn fjellet. Om du har hage eller balkong, er det helt innafor å teste en natt der først.

FINN EN FIN TELTPLASS

Se etter et flatt og tørt område. Unngå dumper hvor det samles vann. Sørg for å ha en vannkilde i nærheten. Tenk på hvor sola står opp og plasser teltet slik at det ikke blir for varmt i teltet morgenen. Fin utsikt er selvsagt å anbefale. Den generelle regelen er at du må ha 150 meters avstand til bebyggelse, men det kan vere lokale bestemmelser for hvor det er lov å overnatte, undersøk med kommunen om du er usikker.

EKSTRA KOMFORT

Ha med et par joggesko eller crocs, som du kan ha i leir. Ta med en campinglykt eller en lyslenke for ekstra koselig stemning når mørket faller på. Litt teltunderholdning i form av en bok, podcast, kortstokk eller annet er også kjekt.

HOLD VARMEN

  • Når du legger deg: Sørg for at du er varm og mett når du kryper i soveposen. Gå på do om du må, ikke utsett det til sene og kalde nattetimer. Ta på deg ullundertøy, ullsokker og lue om du er bekymret for å fryse, men ikke særlig mer. Da beholder du et isolerende luftlag i soveposen. Ha uansett alltid tørre klær på deg når du legger deg. Lukk kragen og snør igjen hetta på soveposen for minst mulig varmetap.
  • Bruk drikkeflaske som varmeflaske: Fyll en flaske som tåler varme med varmt vann og legg i soveposen. Tre en raggsokk utenpå. Da snakker vi ordentlig teltkomfort! En slik varmeflaske fungerer forøvrig ypperlig til å tørke våte sokker, men det er best å gjøre utenfor soveposen for å unngå fukt.
  • Hold utstyr og klær tørt på turen: Det finnes pakkposer for turbruk, men du kan også pakke i doble dagligvareposer og fylle hovedrommet i sekken med to søppelposer.