Logo
Til DNT.no forside
glidlås

Slik reparerer du turutstyr og klær på tur

Å reparere utstyr på tur kan være utfordrende. Med kunnskap, enkelt utstyr og erfaring kan du bli en fikser som redder situasjonen.

En ødelagt gamasje eller revnet skulderreim på sekken kan gjøre turen kjip, men begge deler kan enkelt fikses med hyssing eller tråd. Hva trenger du egentlig for å fikse turklær og -utstyr? Behøver du å ta med reparasjonsutstyr på tur? Forhåpentligvis får du ikke bruk for det, men før eller siden kan noe gå i stykker.

To personer setter opp et rødt og gult telt solskinn på vinterfjellet.
VÆR FORBEREDT: Man vet aldri når utstyr kan gå i stykker. Da er det lurt å ha reparasjonsutstyr for hånden. FOTO: Marius Dalseg Sætre

 

Her finner du forslag til to reparasjonssett som er greie å ha på tur, en for kortere, og en for litt mer avanserte turer. Du trenger ikke alltid ha med alt, vurdér selv hva som er relevant for eventyret du skal på.

Annonse:

Lite reparasjonssett:

  • Sterk tråd med to nåler, gjerne en grov og en finere. Nå kan du sy tekstiler, enkelt og greit.
  • Hyssing kan brukes til så mangt: improvisorisk belte, skolisser, gamasjestrikk og barduner. Ha alltid med noen meter, helst av naturfiber.
  • Gorilla-/gaffateip (eventuelt sportsteip) fikser det meste. Kan problemet ikke fikses med teip, så har du ikke brukt nok teip, sies det! Rull på noen meter rundt flasken eller termos, så har du det alltid med deg, og slipper å bære på hele rullen. Unngå å bruke gaffateip på klær.
Grå teiprull, svart kniv og svart slire ligger ved siden av hverandre i lyng og mose.
SJEFSTEIP: Gaffatape fikser det meste. FOTO: Sindre T. Lønnes

Tilleggsutstyr for lengre turer:

  • Reimspenne – de går ofte i stykker. Ta med to størrelser som passer til sekken.
  • Lim kan brukes til mye. Sjekk hva limet er egnet til på pakken. Stoff og lær bør limes med silikonbasert eller annet fugelim som tåler mye bevegelse, mens ‘hardware’ er best å lime med kontaktlim eller epoxy.
  • Lappestoff – klipp av biter av en gammel oljebukse, og ha et par liggende i sekken. Det går også an å få kjøpt selvklebende lapper på stoffbutikker, eller bruke spinnakerteip som er å få kjøpt på båtbutikker.
  • Strips eller metallstreng er praktisk for å reparere ‘hardware’, som staver, bindinger, teltstenger eller lage skikjelke. Strips er enkelt å bruke og trenger ikke tilleggsutstyr, og tykk ståltråd kan man bruke og tilpasse på flere måter.
  • Multiverktøy – den bør ha både tang og to skrujern.
  • Saks – liten neglesaks eller lignende. Praktisk å ha, også med tanke på førstehjelp. Mange multiverktøy har det integrert.
  • Tau er nødvendig for å lage en skikjelke, praktisk til å gå på kompasskurs i white-out, og kan selvfølgelig også brukes til annet. Det behøver verken være tungt eller dyrt. Ha god lengde, og vit hvor lang tauet er.
  • Bindingskruer – vanlige skruer vil ikke holde igjen bindingen i skien, spesialskruer kan kjøpes på en sportsbutikk.
  • Ekstra binding, trinse og skitupp – er dere en stor gruppe, eller hvis du må klare deg langt fra sivilisasjonen lenge, så er det en stor fordel å ha det med.
Svart og hvit hund sitter ved siden av kvinne i rød jakke.

EN HJELPENDE POTE: En rift i pulktrekket kan enkelt fikses med nål og tråd. FOTO: Kristin Folsland Olsen

Få hjelp til å fikse klærne dine hos ReTuren

ReTuren er et omsorgsfullt syverksted som hjelper deg å ta vare på det du er glad i. Vi ønsker å begeistre og inspirere gjennom nytenkende reparasjoner, redesign og kurs. Vi finner den beste løsningen for å gi ditt plagg og utstyr lengst mulig levetid. Sammen skal vi bidra til et mer naturvennlig friluftsliv!​​​​​​​

Les mer om ReTuren
Les mer om ReTuren
Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem
Grønn fredag – nasjonal byttedag
Grønn fredag – nasjonal byttedag
Miljøvettreglene
Miljøvettreglene