Strikken i gamasjen ryker. Hva gjør du da?
Strikken i gamasjen ryker. Hva gjør du da?

Fiks alt - alltid

Å reparere utstyr på tur kan være utfordrende. Med kunnskap, enkelt utstyr og erfaring kan du bli en fikser som redder situasjonen.

Publisert Sist oppdatert

En ødelagt gamasje eller revnet skulderreim på sekken kan gjøre turen kjip, men begge deler kan enkelt fikses med hyssing eller tråd. Hva trenger du egentlig for å fikse turklær og -utstyr? mBehøver du å ta med reparasjonsutstyr på tur? Forhåpentligvis får du ikke bruk for det, men før eller siden kan noe gå i stykker.

VÆR FORBEREDT: Man vet aldri når utstyr kan gå i stykker. Da er det lurt å ha reparasjonsutstyr for hånden.
VÆR FORBEREDT: Man vet aldri når utstyr kan gå i stykker. Da er det lurt å ha reparasjonsutstyr for hånden.

Her finner du forslag til to reparasjonssett som er greie å ha på tur, en for kortere, og en for litt mer avanserte turer. Du trenger ikke alltid ha med alt, vurdér selv hva som er relevant for eventyret du skal på.

Lite reparasjonssett:

 • Sterk tråd med to nåler, gjerne en grov og en finere. Nå kan du sy tekstiler, enkelt og greit.
 • Hyssing kan brukes til så mangt: improvisorisk belte, skolisser, gamasjestrikk og barduner. Ha alltid med noen meter, helst av naturfiber.
 • Gorilla-/gaffateip (eventuelt sportsteip) fikser det meste. Kan problemet ikke fikses med teip, så har du ikke brukt nok teip, sies det! Rull på noen meter rundt flasken eller termos, så har du det alltid med deg, og slipper å bære på hele rullen. Unngå å bruke gaffateip på klær.
SJEFSTEIP: Gaffatape fikser det meste.
SJEFSTEIP: Gaffatape fikser det meste.

Tilleggsutstyr for lengre turer:

 • Reimspenne – de går ofte i stykker. Ta med to størrelser som passer til sekken.
 • Lim kan brukes til mye. Sjekk hva limet er egnet til på pakken. Stoff og lær bør limes med silikonbasert eller annet fugelim som tåler mye bevegelse, mens ‘hardware’ er best å lime med kontaktlim eller epoxy.
 • Lappestoff – klipp av biter av en gammel oljebukse, og ha et par liggende i sekken. Det går også an å få kjøpt selvklebende lapper på stoffbutikker, eller bruke spinnakerteip som er å få kjøpt på båtbutikker.
 • Strips eller metallstreng er praktisk for å reparere ‘hardware’, som staver, bindinger, teltstenger eller lage skikjelke. Strips er enkelt å bruke og trenger ikke tilleggsutstyr, og tykk ståltråd kan man bruke og tilpasse på flere måter.
 • Multiverktøy – den bør ha både tang og to skrujern.
 • Saks – liten neglesaks eller lignende. Praktisk å ha, også med tanke på førstehjelp. Mange multiverktøy har det integrert.
 • Tau er nødvendig for å lage en skikjelke, praktisk til å gå på kompasskurs i white-out, og kan selvfølgelig også brukes til annet. Det behøver verken være tungt eller dyrt. Ha god lengde, og vit hvor lang tauet er.
 • Bindingskruer – vanlige skruer vil ikke holde igjen bindingen i skien, spesialskruer kan kjøpes på en sportsbutikk.
 • Ekstra binding, trinse og skitupp – er dere en stor gruppe, eller hvis du må klare deg langt fra sivilisasjonen lenge, så er det en stor fordel å ha det med.
EN HJELPENDE POTE: En rift i pulktrekket kan enkelt fikses med nål og tråd.
EN HJELPENDE POTE: En rift i pulktrekket kan enkelt fikses med nål og tråd.

Lær deg å reparere

Klær og tekstiler

Tekstiler er det som går oftest i stykker på tur. På denne siden tar vi for oss forskjellige typer stoff og skader, og ulike teknikker som kan brukes til å vedlikeholde eller fikse disse.

Sko og telt

Lær å tette et hull i såle eller lær, og få tipsene til vedlikehold og smøring av sko. Sjekk ut denne siden. Få også tipsene til å fikse telt og teltstenger når du er ute på tur, og hva du kan gjøre når du kommer hjem.

Ski og staver

Skituren kan bli strabasiøs om en tupp knekker eller et håndtak løsner. Her finner du informasjon om riper og skader i lakk, og tips til hvordan du bygger en skipulk.

Powered by Labrador CMS