Logo
Til DNT.no forside
Gjeng på vei opp fjell med shorts og randoneeski.

De beste vårskiturene venter!

Når våren kommer kan du dra til fjells for å oppleve sesongens siste og kanskje fineste skiturer.

Selv om våren har kommet i lavlandet er det ofte fortsatt mye fin snø å finne i fjellet. Mens noen venter på sommeren, drømmer andre om å spenne på seg fjellski og randoneutstyr for å få den siste fornemmelsen av vinter i høyfjellet.

Mange steder er de beste vårskiturene mulig å gjennomføre på dagstur. Vil du gå flere dager, er telt et godt alternativ mange steder.

Råd til vårskituren

  • Været skifter fort i fjellet. Selv om det er meldt sol er det viktig å ha med utstyret som kreves for en vintertur i fjellet.
  • Følg fjellvettreglene og sjekk skredvarselet på varsom.no
  • Husk solbriller og solkrem.
  • Ha alltid med niste og nødutstyr.

Høyt over Haukeliseter

Skikjører hopper ned en liten klippe i en bratt fjellside ovenfor ei turisthytte.
Rett bak Haukeliseter er det flotte bakker å boltre seg i. Foto: Håkon Aarthun

– Når du bor midt i indrefileten, er det alltid mulig å komme seg ut litt, selv om dagene er travle. Hos oss er det snø og skiføre fra oktober til juni. Det gir masse muligheter til fantastiske turer rett utenfor døra, forteller Håkon Aarthun. Han har vært bestyrer på Haukeliseter fjellstue i et år, men har til sammen bodd og jobbet der i fem år.

Annonse:

– Rett bak Haukeliseter er det en kort, bratt bakke som jeg bruker veldig aktivt. Vi kaller den P-bakken, for noen kjent som stigningen opp mot Venareeggi. Jeg trenger bare en halvtimes tid på å tråkke opp og få til noen fine svinger på vei ned. Det er akkurat nok til å få adrenalin og et løft. Denne turen tar jeg nesten daglig. Andre dager fortsetter jeg helt til Vesle Nup. På toppen er det utsikt over hele Hardangervidda, og det er lett å glemme verden utenfor.Den er kort nok til at jeg rekker den og lang nok til at jeg får koblet ut. Det er snakk om noen minutter for å kjenne på gleden som setter seg i kroppen, fra topp til tå.

Til turen trenger du fjell- eller randoski, feller, skred-søker, søkestang og hjelm.

Når Aarthun har ettermiddagsfri, legger han gjerne kursen mot Rogalands høyeste fjell Vassdalseggi. Det er en sjutimers drømmetur unna Haukeliseter.

Jiehkkevárritraversen i Troms

Tre skiløpere går opp en fjellside i alpint landskap.
Utsikten på Jiehkkevárritraversen kan ta pusten fra enhver. Foto: Espen Nordahl

 

Jiehkkevárritraversen er den flotteste høyfjellstravers som du kan gjøre på en dag i Norge. Lengden er på vel 30 km pluss 2400 høydemeter. Her er godt med muligheter til å svette noen liter. Utsikten er så ekstrem at den tar pusten fra deg. Ikke bare Jiehkkevárri, men også Jægervasstindane og Lakselvtindane kommer til å ramme synsfeltet ditt.

De fleste som går Jiehkkevárritraversen bruker 12 til 15 timer og alle sine krefter, kommer hjem med verdens bredeste smil og snakker ikke om annet de neste ukene, månedene – og årene. Følg med på værmeldingen og planlegg godt før dere legger ut – for høytrykk, stabile snøforhold og pent vær er en forutsetning for denne turen.

Sjekk snøskredvarslene på varsom.no ekstra nøye. De tre vanligste oppgangene til topplatået er opp over Holmbukttinden, over Blåisen eller østover og opp Sørvest-breen. Sistnevnte er lengre enn de andre, og går gjennom et brefall der snøforhold kan være utfordrende.

Rasletind i Jotunheimen

Skiløper med sekk og staver på bakken foran seg. Høye og bratte fjell i bakgrunnen.
Topptur i mai krever solbriller, solkrem og mange pauser for å virkelig nyte øyeblikket. Foto: Hallvard Bache

Rasletinden (2105 moh.) er en av Norges lettest tilgjengelige 2000-meterstopper, når veien over Valdresflye brøytes om våren. Til Rasletinden kommer du fint med smale fjellski. Fra toppen ser du langt innover Jotunheimen på en klar dag. Det er ikke uvanlig at føret holder seg til starten av juni, så her kan du få sommerlige forhold. Samler du på 2000-meterstopper, finnes det flere lett tilgjenge-lige i samme området, som Mugna (2159 moh.) og Austre Kalvehøgde (2178 moh.). Ruta til Rasletind krysser Flye, går opp til Steindalen og over ryggen til fortoppen øst for Rasletinden (2010 moh.) og derfra videre til toppen. Returen går samme vei tilbake. 

Folgefonna på langs

Silhuett av en person som går mot ei hytte i solnedgang.
Vannbæring i solnedgang på Fonnabu. Foto: Sigrid Kvåle Myksvoll

Våren og tidlig sommer er det perfekte tidspunkt for å oppleve den majestetiske Folgefonna på ski, og samtidig få en smak av blomstring i Hardanger.

Denne turen starter forsiktig med en natt på Folgefonn Gjestetun i Jondal, for å samle krefter. Dagen etter går ferden opp over Nordre Fonna og Sørfonna i hele sin utstrekning, før du glad og sliten i lårene kommer fram til Bergen Turlags nylig ombygde storstue Fonnabu. Med dagen i kroppen er det deilig å hvile i den nye hytta mens du nyter utsikten og sender en vennlig tanke til de som har trosset vær og vind og reist dette flotte byggverket.

Andre dag fortsetter du til Sauabrehytta. Er været fint, kan denne traseen by på en fantastisk utsikt mot Sørfjorden, Hardangervidda og brefallene. Underveis er det mulig å bestige Reinanuten. Siste dagen er litt lettere, men like fullt krevende.

Turen avsluttes med buss hjem fra Skarsmoen sør for Odda.

Det er mange flotte toppturer på Sunnmøre, og vanskelig å trekke fram en. Legg derfor inn flere dager i området, og få med deg noen av de største turklassikerne – og denne alpine toppen på østsiden av Hjørundfjorden.

Blåbretind på Sunnmøre

Kvinne i rosa singlet og svart skjørt går på ski opp ei fjellside i alpint landskap.
Det er mange som drømmer om en vårskitur i Sunnmørsalpene. Foto: Stig Petter Driveklepp

Blåbretinden er en lang og krevende tur som starter i den veiløse bygda Trandal (8 innbyggere). Det går grusvei opp til Trandalssetra, og sent på våren er det her du vanligvis finner den første snøen. Videre fortsetter ruta bratt opp til Skardrabbvatnet (gå på venstresiden av vannet) og til det skaret mellom Storvasstinden og Blåbretinden. Fortsett toppflanken mot 1476 meter høye Blåbretinden, og sett fra deg skiene det stykke under toppen.

Det siste stykket mot toppen krever klyving, og det er ofte nødvendig med stegjern og isøks. Uansett om du klyver helt til topps eller gir deg litt før, venter en fin nedkjøring til Trandal – der det både er servering og mulighet til å ta seg en luftetur i Norges mest fotograferte huske.

Opp på Skåla i Nordfjord

Et steintårn og ei hytte toppen av et snødekt fjell. I bakgrunnen skimtes fjell og daler.
Skålatårnet i Nordfjord i majestetisk vestlandsnatur. Foto Ole Dag Auflem

Nede i dalen blomstrer epletrærne, men for hvert steg du går oppover, blir det hvitere og hvitere. Du er på vei opp til Skåla, Norges høyeste fjelltopp med foten i fjorden og DNT-hytte på toppen, 1843 meter over havet.

En skitur opp hit er aller best om våren, når snøen har satt seg og snøskredfaren er mindre enn tidligere på vinteren.

Turen er bratt og lang, men vel verdt slitet med storslått utsikt over bre, fjell og fjord. På toppen finner du en av Norges mest ikoniske DNT-hytter, nemlig Skålatårnet. Den runde steinhytta har fått selskap av den moderne og selvbetjente hytta Skålabu, som ble ferdigstilt i 2016.

Tredagers tur gjennom Sylan

Kvinne i rød genser og bukse kjører ned en liten bakke på ski. I bakgrunnen skimtes høye og snøkledde fjell.
En skitur gjennom Sylan er fint også i mai, for du går høyt over tregrensa og snøen ligger lenge på viddene. Foto: Julie Maske

Storslått, majestetisk, tilgjengelig og tilrettelagt – dette er fire ord som beskriver en vårskitur gjennom Sylan, grensefjellene mellom Sverige og Norge i Trøndelag. Den anbefalte turen starter ved Bjørneggen i Meråker og går via de trivelige hyttene Storerikvollen og Nedalshytta. De to betjente hyttene har betjening i påskeferien og sommerferien, nå utenfor sesong kan dere overnatte i den selvbetjente delen. 

Rutene i Sylan er helårsstaket, noe som betyr at det er et godt område for å begynne med fjelltur dersom du aldri har gått fra hytte til hytte i vinterfjellet. Husk kart og kompass, vindsekk og det ekstrautstyret fjellet krever. Her skifter været raskt, og det er alltid klokt å være forberedt på vind, flatt lys og nedbør, og å følge med på yr.no.

Majestetisk i Indre Helgeland

Skiløper skimtes blant snø- og isformasjoner på en isbre ved et fjell.
Skituren opp Austre Okstindbre er majestetisk. Foto: Julie Maske

Okstindan er indrefileten i Hemnes kommune i Indre Helgeland i i Nordland. I massivet ligger blant annet Oksskolten (1916 moh.), det høyeste fjellet i Nord-Norge og den arkitektoniske perlen Rabothytta, kåret til Norges råeste turisthytte. Den er et turmål i seg selv, men naturen rundt er uforglemmelig mektig. Start vårskituren fra Umbukta ved E12, gå via Grasfjellkoia til Gressvasshytta. Herfra legger dere turen opp på Austre Okstindbreen, mellom Oks-kalvan og Oksskolten, og ned mot Rabothytta. Denne turen krever brekunnskap, godt vær og alle må ha breutstyr. Husk å sjekk varsom.no og gjør egne vurderinger. Når dere først er kommet til Rabothytta, anbefales en eller to dager ekstra for å nyte stedet, utsikten og gå dagstur opp på Oksfjelltuva eller noen av de andre toppene i massivet.

Hallingskeid i vårsol

Flere skiløpere på vei mot ei steinhytte på fjellet.
Fristende forhold utenfor Hallingskeid. Foto: Andre Marton Pedersen

Tar dere Bergensbanen fra Oslo eller Bergen, er det bare 200 meter til DNT-hytta Hallingskeid ved Hallingskeid stasjon. Dette er et perfekt utgangspunkt for vårskiturer med barn. Hit kan dere ta med ferskvarer og tilføre måltidene det dere savner fra hyttas selvbetjente lager.

Rundt og ovenfor hytta er det gode muligheter for snøhulegraving og igloobygging, fine bakker for ulike nivåer av skileik og turterreng av varierende vanskelighetsgrad. Om man vil prøve seg på en litt lengre dagstur bort fra Hallingskeid, er stølene Tuftene ved Nedre Grøndalsvatn korte, greie turmål. Selve Grøncdalen er nydelig og anbefales på det varmeste. Litt større barn kan prøve seg på topptur til Flathaugen eller Buadalsbrotet. Hallingskeid Turisthytte er de restaurerte bygningene Steinboligen (hovedhytta) og Lokalet (annekset) fra Bergensbanens anleggstid på begynnelsen av 1900-tallet. Steinboligen var ingeniørbolig, og sikringshytten var forsamlingslokalet på Hallingskeid. Her er det innlagt strøm og vann.

Betjente hytter som er åpne

Det er fortsatt mange betjente hytter som holder åpent en stund til. Her ser du alle hyttene som holder åpent i ukene etter påske (ulike åpningstider). 

Hytter på Hardangervidda

Del artikkel:
Del på e-post

Se også

Bli frivillig
Bli frivillig
Bli medlem
Nydelige Trollfjordhytta ligger på grensen mellom Vesterålen og Lofoten. Turen opp til hytta går fra Austpollen innerst i Trollfjorden.
Bli medlem